Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" για Κέντρα Πρόληψης

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία,
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010
.
.
Προς επίλυση του θεσμικού ζητήματος που ταλανίζει από την ίδρυσή τους τα 71 Κέντρα Πρόληψης της χώρας υποστηρίζει η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ότι προχωρούν -μάλιστα με κοινή συναίνεση με τους εργαζομένους, οι οποίοι όμως δηλώνουν ότι διαφωνούν!- σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και άλλους αρμόδιους υπουργούς, την οποία δημοσιοποίησε στον Τύπο, με σκοπό, όπως αναφέρει, να διαφοροποιήσει σημαντικά την εικόνα που παρουσιάζεται. .
.
Στην ίδια επιστολή, αναφερόμενη στα οικονομικά ζητήματα και στην «ανακριβή πληροφόρηση» για χρέη του οργανισμού προς τα κέντρα, δηλώνει ότι έχουν εξοφληθεί όλα έως και το 2009 και υπολείπεται ένα ποσό 2.650.000 ευρώ για το 2010.
.
Θύελλα διαμαρτυριών όμως ξεσήκωσε η εν λόγω επιστολή μεταξύ των στελεχών της Πρόληψης, εκπρόσωπος των οποίων συμμετέχει στην Ομάδα Διοίκησης Εργου που επεξεργάζεται το θεσμικό πλαίσιο αλλά και στην Επιτροπή Παρακολούθησης που ελέγχει την οικονομική ροή της συγχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης από το υπ. Υγείας μέσω ΟΚΑΝΑ και του υπ. Εσωτερικών μέσω της ΚΕΔΚΕ.
.
Για «προσπάθειες τηλεφωνικής πίεσης προς μέλη επιστημονικά υπευθύνων των κέντρων ανάξιες χαρακτηρισμού», προκειμένου να συναινέσουν στις παλινωδίες της διοίκησης περί «ενιαίου μισθολογίου», το οποίο τελικά ζητεί μείωση μισθών ωσάν τα Κέντρα να ανήκαν στο Δημόσιο, ενώ αποτελούν αστικές εταιρείες ακριβώς γιατί τόσα χρόνια δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς λειτουργίας τους, μιλούν με σκληρή γλώσσα σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι.
.
Αναφερόμενοι στα οικονομικά της περιόδου 2006-2009, δηλώνουν ότι τους έχει ανακοινωθέι από την ίδια τη διοίκηση πως ύστερα από εκκαθάριση διαπιστώθηκε ότι υπολείπεται ένα ποσό περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεκάθαρα προοριζόταν για την Πρόληψη. Το ποσό δεν απορροφήθηκε καθώς στα «πέτρινα χρόνια» για την Πρόληψη, όταν φυλλορροούσε το προσωπικό απλήρωτο και μειώνονταν οι δράσεις υπήρξε απόκλιση προϋπολογισμών και απολογισμών. Είναι στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Παρακολούθησης, τονίζουν, να αποφασίσει πώς θα διατεθεί αυτό το ποσό, ώστε να ορθοποδήσει η ανάπτυξη των πολύπαθων Κέντρων Πρόληψης. Ωστόσο, δηλώνουν ότι ο εκπρόσωπος του ΟΚΑΝΑ δεν έχει καταθέσει στην Επιτροπή, όπως γινόταν μέχρι τώρα, εγγράφως την εκκαθάριση και έτσι το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης διαβλέπει ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν σκοπεύει να αποδώσει για την πρόληψη το ποσό, αλλά να το αξιοποιήσει όπως νομίζει.
.
Το σωματείο, σε αναλυτικούς υπολογισμούς που περιέχονται στην ενημερωτική επιστολή του «προς άρση των ανακριβειών που αναφέρει η διοίκηση», αναφέρει ότι ο ΟΚΑΝΑ οφείλει αυτή τη στιγμή περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ δεν έχουν καταβάλει για το 2010 ούτε ευρώ από τα 8,2 εκατομμύρια που οφείλουν βάσει της προγραμματικής σύμβασης. .
.
Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ
.
Αναδημοσίευση από το:
..
Σημείωση blogger: Δεν τίθεται ζήτημα "κόντρας", αλλά συνεπούς διεκδίκησης των νομίμων δικαιωμάτων μας. Θεωρούμε πως και η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θα δείξει καλή διάθεση, ώστε σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς να διευθετηθεί με βιώσιμο τρόπο το κεντρικό ζήτημα, που συνιστά το υπόβαθρο και της χρηματοδότησης και του μισθολογίου, δηλαδή το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: