Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η παρέμβαση συναδέλφων του Παραρτήματος Αττικής στη Συνέντευξη Τύπου του ΕΚΤΕΠΝ - Από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"


.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία,
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
.
.
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ
.
Αύξηση του αριθμού των χρηστών ηρωίνης, όχι όμως νεαρής ηλικίας, ύστερα από αρκετά χρόνια σταθεροποιητικής τάσης, καταγράφει για το 2009 η ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της χώρας στη χρήση ουσιών και στην ψυχική υγεία.
.
Ενδεικτικό είναι ότι συνεχίζεται η αυξητική τάση των τελευταίων ετών στη χρήση κοκαΐνης και μάλιστα ενδοφλεβίως, αντίθετα από την ηρωίνη, της οποίας η ενέσιμη χρήση μειώνεται.
Ο εκτιμώμενος αριθμός προβληματικών χρηστών ηλικίας 15-64 ετών με κύρια ουσία την ηρωίνη ανέρχεται πλέον σε 21 έως 27 χιλιάδες άτομα. Σε στεγνά προγράμματα θεραπείας βρίσκονται περί τα 4.500 άτομα, στην υποκατάσταση περί τα 5.500.
.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης από την επιστημονικά υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μανίνα Τερζίδου επισημάνθηκε ότι:
.
* Η κατάσταση των φυλακισμένων χρηστών είναι σταθερά δυσάρεστη. Η χώρα είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που δεν διαθέτει προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές, ενώ τα νομοθετικά κατοχυρωμένα εναλλακτικά της φυλάκισης μέτρα σπάνια εφαρμόζονται. Επιπλέον, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι αργό και σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα σκληρό.
* Ο αριθμός των δηλωθέντων θανάτων παραμένει σταθερός και είναι για το 2009 214 άτομα. Αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνει ο αριθμός των περιστατικών που δεν επιβεβαιώνονται έγκαιρα από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, που πάσχουν σε οικονομικά και προσωπικό .
* Οι ποσότητες ηρωίνης που κατασχέθηκαν είναι αυξημένες τη διετία 2008-2009, ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης, η οποία πλέον εισάγεται περισσότερο αεροπορικά και όχι χερσαία, δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2008.
* Το Διαδίκτυο αναδεικνύεται σε νέα ιδιαίτερα εφευρετική αγορά ψυχοδραστικών ουσιών.
* Το 2009 το υπ. Παιδείας μείωσε σημαντικά τον αριθμό των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με θέμα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι η πρόληψη κατέχει σημαντική θέση στην εθνική στρατηγική.
.
Στις θετικές εξελίξεις καταγράφονται:
* Η δημιουργία Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Καταπολέμησης Εξαρτήσεων.
* Η μείωση των ατόμων 15-34 ετών που κάνουν χρήση ηρωίνης.
* Το γεγονός ότι η χώρα είναι από τις λίγες που διαθέτουν ειδικά προγράμματα για εξαρτημένους μετανάστες.
.
Αιφνιδιάζοντας τους παρευρισκόμενους και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, που βρισκόταν στο βήμα, στελέχη των 71 πολύπαθων Κέντρων Πρόληψης της χώρας, τα οποία παρά τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ στερούνται θεσμικού πλαισίου και αντιμετωπίζουν εκ νέου οικονομικό πρόβλημα, άνοιξαν χθες πανό που έγραφε «15 χρόνια χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας. Φτάνει πια».*
.
Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=235388
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: