Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κάλυψη της χθεσινής Συνέντευξης Τύπου από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"



ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
«Στον αέρα» η λειτουργία τους με τον «Καλλικράτη»
.
.
- «Στον αέρα» θα βρεθούν τα 71 Κέντρα καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την κατοχύρωσή τους και την ασφαλή χρηματοδότησή τους
- Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων παραβρέθηκε και μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
.
Σε απειλή για την ύπαρξη και τη λειτουργία των 71 Κέντρων Πρόληψης - τα οποία έτσι κι αλλιώς είχαν εγγενή προβλήματα απ' τη δημιουργία τους - εξελίσσεται η «καλλικρατική» διάρθρωση της χώρας. Ετσι, το μέχρι τώρα νομικό συνονθύλευμα, που ίσχυσε για περισσότερα από 20 χρόνια, εξελίσσεται σε θανάσιμη απειλή καθώς με την «καλλικρατική» διαμόρφωση της χώρας τα Κέντρα Πρόληψης και οι εργαζόμενοι σε αυτά μένουν «στον αέρα», αφού δεν καλύπτονται με θεσμικό τρόπο και δεν έχουν σαφή πηγή για τη χρηματοδότησή τους.
.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Εργαζομένων σε Φορείς ψυχικά ασθενών και ευάλωτων ομάδων, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, του «18 Ανω» και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών. Ολοι οι φορείς δήλωσαν έτοιμοι για κοινή, αγωνιστική δράση με αφετηρία την πανελλαδική απεργία της 15 του Δεκέμβρη αλλά και συνέχεια μετά από αυτή.
.
Το σωματείο των στελεχών πρόληψης ζήτησε τη συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων με τη δημιουργία Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) στο επίπεδο των 13 περιφερειών της χώρας, υπό την εποπτεία ενός Ενιαίου Φορέα Πρόληψης του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, ενός οργάνου που θα εγγυάται το ενιαίο της πρόληψης σε όλα τα επίπεδα.
.
Σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδοτούνται κατά 50% απ' τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά 50% απ' το υπουργείο Υγείας. Για το 2010 το μεν υπουργείο Υγείας κατέβαλε το ποσό στον ΟΚΑΝΑ μειωμένο κατά 10% με βάση το μνημόνιο, αλλά το 50% απ' αυτά παραμένει, για γραφειοκρατικούς λόγους, δεσμευμένο. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ. Ετσι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές.
.
Θέμα που αφορά την εργατική - λαϊκή οικογένεια
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγώνες των εργαζομένων τονίζοντας: «Είναι κοινή η αντίληψη με το σωματείο σας. Οτι, δηλαδή, οι υπηρεσίες που παρέχετε δεν μπορούν να παρέχονται παρά από ένα δημόσιο φορέα, που εξασφαλίζει τα εργασιακά και εισοδηματικά δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα και τα επιστημονικά κριτήρια για το έργο σας, το οποίο δεν μπορεί να κατατμηθεί και δεν μπορεί να διαμορφώνεται με βάση τις αντιλήψεις της όποιας τοπικής αρχής ή του περιφερειάρχη. Είναι κομβικό το θέμα της δημιουργίας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) γιατί στις υπάρχουσες συνθήκες τα αυτονόητα παύουν να είναι αυτονόητα. Λόγου χάρη η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων θα γίνει σύντομα αν δεν υπάρξει γενικευμένη αντίσταση, και στη συνέχεια ανυπακοή. Ετσι το θέμα δε θα καταλήξει σε επιχειρησιακές αλλά σε ατομικές συμβάσεις.
.
Δείγμα αυτών έχουμε απ' τη ζούγκλα που πραγματοποιήθηκε στο όνομα της αποασυλοποίησης στον τομέα της ψυχικής υγείας. Εμείς ως Κόμμα είμαστε αντίθετοι και όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Πάμε για τις ατομικές συμβάσεις και το γενικευμένο πέρασμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που, πέρα από ορισμένες υπαρκτές ευαισθησίες του κόσμου, ο ρόλος τους είναι ύποπτος. Για παράδειγμα: Στο Δήμο Αθηναίων απολύθηκαν 100 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 60 δούλευαν στα ιδρύματα ασθένειας. Στη θέση τους θα έρθουν εθελοντές.
.
Υπογραμμίζω αυτή την πλευρά γιατί τα Κέντρα Πρόληψης, που δοκιμάστηκαν στα είκοσι χρόνια λειτουργίας, μπορούν να προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο σε συνθήκες κρίσης. Σωστά εντοπίζετε την πλευρά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το άλλο είναι το έργο που παράγετε απέναντι στη χρήση των ουσιών αλλά και στους άλλους εθισμούς και τις υπόλοιπες εξαρτήσεις, που δημιουργούν ένα γενικευμένο πλαίσιο υποκατάστατων σε συνθήκες που το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό έχει γίνει πανάκριβο εμπόρευμα. Σε αυτές τις συνθήκες ο εθισμός στα υποκατάστατα θα γενικευτεί και το πρόβλημα των εξαρτήσεων θα μεγαλώσει.
.
Αρα υπάρχει ανάγκη για τη μέγιστη ενεργοποίηση και διάθεση σε συντονισμό με την εργατική τάξη. Δεν είναι δουλειά κάποιων ειδικών. Αφορά τον εργαζόμενο, τη λαϊκή και την εργατική οικογένεια».
.
Και ο Ν. Σοφιανός κάλεσε: «Η προσπάθειά σας πρέπει να κλιμακωθεί. Η δική μας στήριξη και συμπαράσταση είναι δεδομένη. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ένας σταθερός συντονισμός των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: