Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Δημοσίευμα του "ΕΘΝΟΥΣ" για τις κινητοποιήσεις μας

Χωρίς χρηματοδότηση 71 κέντρα πρόληψης για τα ναρκωτικά
Η επιβίωση των κέντρων πρόληψης είναι στον αέρα, τονίζουν οι εργαζόμενοι



Σε υπολειτουργία οδηγούνται τα 71 κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τους αρμόδιους φορείς ότι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για το 2010, ενώ το σύνολο των οφειλών τους ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ. Με βάση την προγραμματική σύμβαση, αυτά τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και την ΚΕΔΚΕ.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, τα κέντρα λειτουργούν με προγραμματικές συμβάσεις, τις οποίες οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ποτέ δεν εκτελούν με συνέπεια, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζομένους και δομές. Η επιβίωση των κέντρων -σημειώνουν- είναι στον αέρα, ενώ προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ζητούν κατοχύρωση πάγιας και διαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, δικλείδες ασφαλείας για τη βιωσιμότητα των κέντρων πρόληψης και υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν πλήρη κρατική χρηματοδότηση για το 2011 από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας και άμεση υπογραφή των μέχρι και διετίας καθυστερούμενων επιμέρους συμβάσεων ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και στις αστικές εταιρείες των κέντρων πρόληψης.

Στο μεταξύ, με χθεσινές αποφάσεις του γενικού γραμματέα Υγείας, κ. Νίκου Πολύζου, επιχορηγείται ο ΟΚΑΝΑ με 4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,24 εκατ. θα διατεθούν για τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). Το ποσό των 450.000 ευρώ διατίθεται στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=45868952

Δεν υπάρχουν σχόλια: