Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Άρθρο για Σχέδιο Δράσης Κατά των Εξαρτήσεων


ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για την απεξάρτηση

.

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ rpsoul@enet.gr

.
Οραμα και λύσεις στους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών επιχειρείται να δοθεί με το νέο πρόγραμμα

.

Το κόστος υλοποίησης του σχεδίου για τη διετία 2011-2012 θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. θα δοθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα..

.

Κι όμως, είναι αλήθεια: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Εξαρτήσεων (ΕΣΚΕ) ξαναγεννιέται από τις στάχτες του! Επειτα από μία παρατεταμένη περίοδο ύπνωσης, το σχέδιο ξαναμπαίνει μπροστά φιλοδοξώντας να δώσει όραμα στους φορείς που εμπλέκονται στον κρίσιμο τομέα των ναρκωτικών.

.
Με Εθνική Συντονίστρια την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, το ομολογουμένως φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε τον περαμένο Ιούλιο, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται την επόμενη ημέρα, καθώς το μνημόνιο δεν χαρίζεται σε κανέναν. Και άνευ χρημάτων οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα κινδυνέψουν να ξαναμείνουν στα αζήτητα, όπως άλλωστε είχε γίνει και επί κυβερνήσεων Ν.Δ.

.
Πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.» θέλουν το κόστος της υλοποίησής του, για τη διετία 2011-2012, να σκαρφαλώνει στα 79.187.500 ευρώ από τα οποία τα 19.067.500 προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματατα. Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα σημεία:

.
1. Ο πιο ελπιδοφόρος στόχος που προβλέπεται και εξασφαλίζει την επιβίωση του ΕΣΚΕ είναι τα χρήματα που μαζεύονται με βάση την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Υγείας από τους καταδικασθέντες χρήστες, αντί να μοιράζονται στα διάφορα υπουργεία να καταλήγουν κατευθείαν στον κορβανά του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, του 18 ΑΝΩ κ.λπ. Οπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο Γ. Χρήστου, μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων (ΔΕΣΚΕ), το 2009 τα έσοδα έφθασαν τα 58 εκατ. ευρώ, το 2010 τα 56 εκατ. ευρώ, ενώ κατ' εκτίμηση υπολογίζεται για το 2011 να φθάνουν τα 60.000.000 ευρώ! Εν ολίγοις, αυτό το ποσό καλύπτει την χρηματοδότηση του ΕΣΚΕ.

.
2. Με δάνειο του ΚΕΕΛΠΝΟ (ύψους 20 εκατ. ευρώ) υλοποιείται η πρόταση του ΟΚΑΝΑ για την δημιουργία 17 νέων μονάδων υποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα (4 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και από μία σε Καλαμάτα, Κομοτηνή, Ρέθυμνο, Καστοριά, Βέροια, Ιωάννινα, Κοζάνη, Τρίπολη, Μυτιλήνη, Δράμα, Σέρρες).

.
3. Τον Μάρτιο του 2011 αρχίζει η εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, με στόχο την κοινή μεταχείριση των παραβατών και την εξομάλυνση των δικαστικών αποφάσεων στα ίδιας βαρύτητας αδικήματα. Επίσης, εντός του έτους δημιουργείται πιλοτικό πρόγραμμα υποκατάστασης Κορυδαλλό και Πάτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μαζί με Κύπρο, Λιθουανία, Λετονία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζουν προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές.

.
4. Το 2011 μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αλλαγή του νόμου περί ναρκωτικών-, θα εφαρμοστεί πιλοτικό σχέδιο εναλλακτικών μέτρων φυλάκισης για μικροπαραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών. Τον προσεχή Φεβρουάριο, σε συνεργασία φορέων των θεραπευτικών μονάδων με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα λειτουργήσουν προγράμματα κατάρτισης αστυνομικών. Ακολουθεί συνεργασία αστυνομικών αρχών με τα προγράμματα streetwork, προκειμένου οι αστυνομικοί να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα των χρηστών στους οποίους κατά εκείνους εξαντλούν μεθόδους βίας.

.
5. Τον επόμενο Σεπτέμβριο προβλέπεται να υλοποιηθεί η πρόταση να βρεθούν κίνητρα προκειμένου να εντάσσονται σε προγράμματα απεξάρτησης όσοι ζητούν αναβολή θητείας λόγω χρήσης.

.
6. Οπως πληροφορούμαστε από το ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργείται συμβουλευτικός σταθμός για μετανάστες εξαρτησιογόνων ουσιών που βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και προσωρινής κράτησης.

.
7. Με φορέα υλοποίησης τον ΟΚΑΝΑ λειτουργούν το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα δύο νέα Κέντρα Πρόληψης (Κ.Π.) στη Δράμα και το Λασίθι, όπου μαζί με τα 71 προϋπάρχοντα καλύπτεται η χώρα. Αμεσα ολοκληρώνεται και το θεσμικό πλαίσιο των Κ.Π. σε σχέση με τον «Καλλικράτη».

.
8. Εντός του 2011, με πρόταση του ΚΕΘΕΑ, δημιουργείται πολυδύναμο κέντρο για έφηβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών στην Αθήνα. Επίσης, εντός του έτους υλοποιείται πρόταση του ΚΕΘΕΑ, της Αρχιεπισκοπής και της Νομαρχίας Αθηνών για να λειτουργήσει θεραπευτική κοινότητα βραχείας διαμονής για εφήβους και νέους ενήλικες στην πρωτεύουσα.

.
9. Για την άδεια λειτουργίας θεραπευτικών προγραμμάτων θα απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος και όχι απλής υπουργικής απόφασης.

.
10. Ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει με 3,5 εκατ. ευρώ την υλοποίηση προγράμματος αυτοαπασχόλησης για απεξαρτημένους.

.
Η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα του σχεδίου θα κριθούν στην πράξη. Χρειάζεται πολιτική βούληση για την εφαρμογή του, με χρηματοδό-τηση των δράσεων και εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού. Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, που ευνοούν τους παράγοντες εξάπλωσης της χρήσης και έντασης του κοινωνικού αποκλεισμού, η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια για άλλο ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα μείνει στα χαρτιά.

.
ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Διευθυντής ΚΕΘΕΑ)
Η υποχρηματοδότηση και το «πάγωμα» των προσλήψεων, που συνεχίζονται τέταρτη χρονιά, εντείνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ με περισσότερες από 90 μονάδες σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, δεν μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για νέες θέσεις θεραπείας, ιδίως στην περιφέρεια. Αμεσο κίνδυνο διατρέχει η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των προγραμμάτων που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια από το ΚΕΘΕΑ, λόγω των διαπιστωμένων αναγκών και με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα Γιάννενα, την Καβάλα, τη Μυτιλήνη, τα Χανιά και την Καλαμάτα. Επιπλέον εκκρεμούν αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από περιοχές όπως η Ρόδος, τα Γρεβενά, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Αρτα, το Μεσολόγγι, η Λιβαδειά, η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Χαλκίδα. Με μειωμένη κρατική επιχορήγηση και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα παραμείνει πολιτικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

.
ΜΑΤΣΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (Ψυχίατρος, υπεύθυνη 18ΑΝΩ)
Εκείνο που δεν διασφαλίζεται είναι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, καθώς προϋποθέτει ανεύρευση ειδικών πόρων για την ισότιμη χρηματοδότηση των δράσεων όλων των φορέων.
Το γεγονός της υποχρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ κατά 1 εκατ. ευρώ μάς γεμίζει ανησυχία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθούν πόροι, όταν εξευρεθούν, προς τα προγράμματα υποκαταστάτων, αφήνοντας τα στεγνά προγράμματα να μαραζώνουν στο περιθώριο. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ισότιμης συμμετοχής των απεξαρτημένων στην παραγωγική διαδικασία. Με βάση τη σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, στους δικαιούχους που μπορούν να προσλαμβάνουν απεξαρτημένους συμπεριλαμβάνεται και το ΨΝΑ που ανήκει στο 18ΑΝΩ. Στην πράξη, όμως, το ΨΝΑ επικαλείται σήμερα οικονομική δυσπραγία και αρνείται να προσλάβει 20 απεξαρτημένους. Και ρωτώ: Αναλογίζονται οι αρμόδιοι τι σημαίνει η ματαίωση προσδοκιών σε ανθρώπους που βγήκαν μόλις από την κόλαση;

.

Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=244083

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: