Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" για την εκδήλωση των συνεπειών του καθεστώτος "Αστική Εταιρεία" στο Κ.Π. Αχαρνών

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011
.
.
Ξεχειλίζει το ποτήρι της αφερεγγυότητας των κρατικών φορέων αλλά και της οργής των περίπου 275 εργαζομένων, στελεχών στα 71, πανελληνίως, Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτησιογόνων Ουσιών του ΟΚΑΝΑ, που καλύπτουν τις -πολλές- ανάγκες του γενικού πληθυσμού.
.
Οι από το 2002, επτά εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Αχαρνών -σήμερα και Θρακομακεδόνων- «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» συναντήθηκαν με τον γεν. γραμματέα Γ. Κριμνιωτάκη του νεοσύστατου Δήμου Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, που εξέφρασε την πρόθεσή του ν' απεμπλακεί από την συμμετοχή του ως εταίρου στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Δήμου. Αν και ο δήμος δεν δίνει ούτε «ευρώ» για το Κέντρο Πρόληψης, που επιδοτείται από το υπ. Εσωτερικών μέσω της ΚΕΔΚΕ.
.
Η στάση αυτή έρχεται ως νομική συνέπεια του «Καλλικράτη», που δεν προβλέπει τη συμμετοχή των δήμων σε αστικές εταιρείες, οι οποίες καταργούνται, κάτι που είχε εκθέσει η «Ε» σε δημοσίευμα του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου σημειωνόταν πως απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετεί το πρόβλημα· τότε ο ΟΚΑΝΑ δεν είχε δεσμευτεί για βιώσιμη λύση.
.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση της Εταιρείας στο Δήμο Αχαρνών θα γίνει εντός διμήνου, παρά τις προειδοποιήσεις που επαληθεύουν -όπως λένε οι εργαζόμενοι- «με τον χειρότερο και πιο απαράδεκτο τρόπο τις αιτιάσεις περί αναγκαιότητας επίλυσης του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης με νομοθέτηση σαφούς δημόσιου χαρακτήρα των δομών».
.
Το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης απαιτεί, «παρά το μνημόνιο»:
.
* Την άρση της πρόθεσης του Δήμου Αχαρνών να διαλύσει το Κέντρο Πρόληψης.
.
* Την άμεση ανάληψη ευθύνης και δράσης, από πλευράς ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΚΕ όσο και των άμεσα εμπλεκομένων υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.
.
* Την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας, με ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα τους, στην κατεύθυνση της νομοθέτησης 13 Περιφερειακών ΝΠΔΔ, που θα απελευθερώσει τα Κέντρα Πρόληψης από το νομικό δόκανο της θνησιγενούς Αστικής Εταιρείας, αφαιρώντας διά παντός από κάθε Δ.Σ. Αστικής Εταιρείας το «δικαίωμα» να αποφασίζει αίφνης για τη συνέχιση ή την κατάργηση όχι μόνο ενός κέντρου αλλά και του ίδιου του θεσμού της Πρόληψης.
.
Ν.Γ.
.
Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=246156
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: