Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κάλυψη της συνάντησης εκπροσώπων του Σωματείου με τις Αλ. Παπαρήγα (Γ.Γ. Κ.Ε. ΚΚΕ) και Λ. Καρατζά (Υπεύθυνη Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών Κ.Ε. ΚΚΕ).


Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
.
Βάζει λουκέτο με όχημα τον «Καλλικράτη»
Συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
.
Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης είχε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, να κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης με διάφορα προσχήματα, θεσμικά, νομικά και κυρίως μέσω του "Καλλικράτη". Ο κίνδυνος είναι άμεσος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου να έχει κλείσει το Κέντρο Πρόληψης στο Μενίδι, σε μια περιοχή που χρειάζεται απαραίτητα την πρόληψη στα ναρκωτικά, στον αλκοολισμό και σε μια σειρά άλλα σχετικά ζητήματα.
.
Δεν πρόκειται να συναινέσουμε βεβαίως σε μια τέτοια εξέλιξη, τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να στηριχτούν με κρατική χρηματοδότηση και όχι με το 50% που παίρνουν σήμερα. Να δοθούν τα χρήματα που χρωστάει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εσωτερικών. Να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων και η πρόσληψή τους και τελικά τα Κέντρα Πρόληψης να γίνουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Πρέπει να είναι ενταγμένα στη δημόσια κοινωνική πολιτική, στη δημόσια πρόληψη, ανεξαρτήτως του ρόλου των τοπικών αρχών στην εξειδίκευση και στην παραπέρα επεξεργασία της δράσης τους, με βάση τις τοπικές ανάγκες. Το θέμα επείγει».
.
Εκρηκτικά προβλήματα
Απ' τη συζήτηση αναδείχτηκαν τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα Κέντρα Πρόληψης, που και με τον «Καλλικράτη» οδηγούνται στο κλείσιμο. «Υπάρχει καθεστώς λειτουργικής φυτοζωίας, αφήνουν τα Κέντρα Πρόληψης να αργοπεθάνουν», επισήμαναν οι εργαζόμενοι.
.
Οπως είπαν, το υπουργείο Εσωτερικών, αν και είναι υπεύθυνο για το 50% της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης (το υπόλοιπο 50% προέρχεται από το υπουργείο Υγείας και έχει καταβληθεί), δεν αναγνωρίζει αυτή του την υποχρέωση και αρνείται να καταβάλει την επιχορήγηση του 2010 που ανέρχεται σε 7,5 - 8 εκατ. ευρώ. Τώρα, η δημοτική αρχή Μενιδίου απαιτεί να κλείσει μέχρι τις 20 του Φλεβάρη το Κέντρο Πρόληψης της περιοχής, με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται στον «Καλλικράτη» η ύπαρξή του!
.
Η καπιταλιστική κρίση κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα στο πρόβλημα των ναρκωτικών και αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενισχύοντας την πρόληψη, απεξάρτηση και επανένταξη, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, προωθεί την πολιτική της απελευθέρωσης των ναρκωτικών, της υποκατάστασης και δίνει το «φιλέτο» της απεξάρτησης στους ιδιώτες, που εκμεταλλεύονται την απελπισία των χρηστών και των οικογενειών τους, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων στη συζήτηση η Αλ. Παπαρήγα και η Λ. Καρατζά. Αυτό αποδεικνύεται - τόνισαν - και από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που δεν αναφέρεται καν στην πρόληψη και ανοίγει τους δρόμους για να δοθεί επιχορήγηση στους ιδιώτες οι οποίοι θα δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό χώρο.
.
Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση και διεκδικεί τη δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στο πλαίσιο του υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών. Ολοι οι εργαζόμενοι του φορέα να είναι μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
.
Οι δομές αυτού του φορέα πρέπει να απλώνονται σε επίπεδο συνοικίας, δήμου, νομού, περιφέρειας, επικράτειας, να λειτουργεί όλο το φάσμα, πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη, με ενιαία φιλοσοφία και κατεύθυνση σύγκρουσης με το πρόβλημα και τις αιτίες του. Στο ΔΣ του κεντρικού οργάνου, όπως και στις κατά τόπους δομές, να συμμετέχουν οι κοινωνικοί φορείς των εργαζομένων που εκφράζουν την κοινωνία, έτσι ώστε να κινητοποιηθούν όλοι ενάντια στο πρόβλημα των ναρκωτικών.
.
Μόνιμος βραχνάς η υποχρηματοδότηση
«Είμαστε σταθερά υποχρηματοδοτούμενες και σταθερά θεσμικά ελλειμματικές δομές. Αυτό που προέκυψε στο Μενίδι τώρα το περιμέναμε εδώ και μήνες. Ενώ με τον αγώνα μας είχαμε ανεβάσει το θέμα του θεσμικού ελλείμματος των Κέντρων Πρόληψης και υποτίθεται τα υπουργεία συζητούσαν για το τι θα κάνουμε, ήρθε ο "Καλλικράτης" και δεν μας προβλέπει πουθενά. Ερχεται το υπουργείο Εσωτερικών, δεν καταβάλλει ευρώ για τη χρηματοδότηση του 2010 και ουσιαστικά ωθεί τους δήμους να κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης. Να χρησιμοποιήσουν τις "καλλικρατικές" διαδικασίες για να κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αλέξανδρος Σταθακιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.
.
Επίσης, ευχαρίστησε το ΚΚΕ που αναδεικνύει με τις παρεμβάσεις του τα προβλήματα και απαιτεί λύσεις, που στηρίζει τους εργαζόμενους, αλλά και γιατί «έχει κατανοήσει τη σημασία της πρόληψης για την ελληνική κοινωνία».
.
Αναδημοσίευση από το:
.



Δεν υπάρχουν σχόλια: