Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δημοσίευμα εφημερίδας "Ριζοσπάστης" για την κινητοποίηση της 21.02.11 και τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή


Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
.
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Μεγαλώνει το αδιέξοδο με ευθύνη κυβέρνησης - δήμων
Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εσωτερικών
.
Τη θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των εργαζομένων σε αυτά, τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), την επαρκή χρηματοδότησή τους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στον κρίσιμο ρόλο τους απαίτησαν οι εργαζόμενοί τους με κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εσωτερικών.
.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια τα Κέντρα βρίσκονται μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα, ενώ τίθεται και ζήτημα άμεσης «επιβίωσης» για Κέντρα όπως το «Διέξοδος» του Δήμου Αχαρνών - Θρακομακεδόνων. Τόνισαν ότι ενώ από συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει ότι η λειτουργία τους έχει συμβάλει στη μείωση των ατόμων που κάνουν χρήση στην Ελλάδα, συνεισφέροντας παράλληλα στο δικαίωμα για δωρεάν συμμετοχή του πληθυσμού σε υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της Ψυχικής Υγείας, η ελληνική πολιτεία δεν παρέχει επαρκή θεσμικά και οικονομικά μέσα στήριξης της λειτουργίας και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
.
Το υπουργείο Εσωτερικών - είναι υπεύθυνο για το 50% της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης - εξακολουθεί να οφείλει όλη τη χρηματοδότηση του 2010 και την πρώτη δόση του 2011, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η λειτουργία τους και με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», που δεν προβλέπει τη θεσμική ύπαρξη των Κέντρων Πρόληψης! Στη βάση αυτών, η δημοτική αρχή Αχαρνών - Θρακομακεδόνων ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να συμμετέχει στο ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης της περιοχής, κάτι που πρακτικά σημαίνει - βάσει του καταστατικού του - τη διάλυσή του! Μετά από παρέμβαση εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (21।1.2011) και πάρθηκε απόφαση να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης. Παρ' όλα αυτά, και παρά τις... διαβεβαιώσεις του δημάρχου και της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ ότι το θέμα θα λυθεί, τίποτα δεν έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα. Στο σύνολο των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας, η μοναδική περιφέρεια που έχει πάρει απόφαση για τη συμμετοχή των δήμων στα ΔΣ των Κέντρων Πρόληψης είναι η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου.
.
Χτες - κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης - εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών, Γ. Ντόλιου. Εκείνη είπε ότι δεν υπάρχει τυπικό ζήτημα με τον «Καλλικράτη» για τη συμμετοχή των δήμων στα ΔΣ των Κέντρων Πρόληψης, αλλά ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να υποχρεώσει τους δήμους να συμμετέχουν! Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για την κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ με νομοθετική ρύθμιση, παρέπεμψε στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
.

.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα Κέντρα Πρόληψης

.
Την αναγκαιότητα να ενταχθούν τα Κέντρα Πρόληψης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στο υπουργείο Υγείας και στη λογική της ενιαίας αντιμετώπισης του προβλήματος, επισήμανε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν 70 τέτοια κέντρα στη χώρα। Να σημειώσουμε ότι τα κέντρα έχουν τη μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών και τεράστια προβλήματα στην οικονομική τους επιχορήγηση.

.
«Η υιοθέτηση αυτού του τύπου της εταιρείας είχε ως στόχο να συμμετέχουν οι ΟΤΑ και διάφοροι κοινωνικοί φορείς», υποστήριξε, απαντώντας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, τονίζοντας ότι «στον "Καλλικράτη" δεν υπάρχει ρύθμιση που να επιβάλλει τη διάλυσή τους η την ενσωμάτωσή τους», οπότε "μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν". Σχολιάζοντας την άρνηση τραπεζικών ιδρυμάτων να κινήσουν τους λογαριασμούς τους λόγω μη αναγνώρισης των διοικητικών τους συμβουλίων, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να τίθεται θέμα με τις τράπεζες», προσθέτοντας, πάντως, ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για την τράπεζα».

.
Παρά την τοποθέτηση του υφυπουργού «το πρόβλημα παραμένει», σημείωσε ο Γ। Γκιόκας, αφού «η τράπεζα δεν κινεί τον λογαριασμό επικαλούμενη ότι ο "Καλλικράτης" δεν επιτρέπει τη συμμετοχή δήμων σε αστικές εταιρείες». Ειδικά για το κέντρο πρόληψης «Διέξοδος» στις Αχαρνές, σημείωσε πως «το κέντρο παραμένει στον αέρα», τονίζοντας πως «αύριο κιόλας πρέπει να εκταμιευθούν τα χρήματα και το κέντρο να λειτουργήσει απρόσκοπτα». Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί - επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ - «οι εργαζόμενοι είναι μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης, τράπεζας και δήμου».

.
Για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε πως «τα κέντρα ανήκουν επί της ουσίας σε 3 φορείς, τυπικά όμως δεν έχουν το δικαίωμα να μπούνε μέσα σε σχολεία». Πρόσθεσε ότι «αν αποδεχθούμε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι οξυμένο», είναι αυτονόητη η λύση για «πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη που θα ανήκει στο υπουργείο Υγείας», εφόσον «πρέπει να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση, συνοχή και συνέπεια». Κατέληξε, λέγοντας ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέχει έτη φωτός από αυτές τις κατευθύνσεις».
.

Αναδημοσίευση από το:

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/2/2011&id=13166&pageNo=40&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: