Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" για το Ν/Σ του Υπ. Παιδείας


Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
«Θνησιγενής η Πρόληψη»
.

Στον αέρα και με τον «νόμο» ανακάλυψαν -όπως καταγγέλλουν- ότι οδηγείται ο θεσμός της Πρόληψης οι περίπου 400 εργαζόμενοι, μα και μαχόμενοι από κάθε άποψη στα 71 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ πανελλαδικά.

.
Σε νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας καταγγέλλουν πως περιλαμβάνεται διάταξη που επιχειρεί «στρεβλωτικά» από την πίσω πόρτα να «υποχρεώσει» τους δήμους και τις περιφέρειες να συμμετάσχουν στα Κέντρα Πρόληψης, «διορθώνοντας» μ' αυτόν τον τρόπο τη «μη πρόβλεψη συμμετοχής» τους στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», πρόβλεψη που απλούστατα θα είχε λύσει το πρόβλημα από την αρχή.

..
Το θνησιγενές μόρφωμα της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας», σύμφωνα με πάγια θέση των εργαζομένων, αποτελεί τον ακρόλιθο των τεράστιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τις δομές των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και μονάχα με οριστική υπέρβαση αυτού του διαμελιστικού, δύσκαμπτου και διαβλητού σχήματος των 71 ασύνδετων μεταξύ τους «Αστικών Εταιρειών» μπορούν τα Κ.Π. να ισχυροποιηθούν σε ενιαίο, βιώσιμο δίκτυο πρωτογενούς Πρόληψης-Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

.
Η επεξεργασμένη άποψη για τη συγκρότηση ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου των δομών -μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης σε 13 Αυτοδιοικούμενα Περιφερειακά ΝΠΔΔ- γνωστοποιήθηκε ευρέως και στην Ομάδα Διοίκησης Εργου που επιφορτίστηκε με την επί του θεσμικού πλαισίου γνωμοδότηση, δηλώνουν.

.
Το πόρισμα της Ομάδας Διοίκησης Εργου είχε θεωρηθεί «πισωγύρισμα», αφήνοντας ανέπαφο τον σαθρό πυρήνα του προβλήματος («Αστική Εταιρεία») με ρητή εξειδίκευση προς το χειρότερο (υπαγωγή των Αστικών Εταιρειών στον Αστικό Κώδικα, δηλαδή ούτε καν στον Κώδικα των ΟΤΑ).

.
Ετσι «επιτρέπεται» στην εκάστοτε κυβέρνηση να χρηματοδοτεί τα 71 Κέντρα Πρόληψης κατά το δοκούν. Ενδεικτικά, επί κυβερνήσεων Ν.Δ. έλειπε η προερχόμενη από το υπουργείο Υγείας χρηματοδότηση, ενώ με τη σημερινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ λείπει η προερχόμενη από το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή 11 εκατ. ευρώ για το 2010 και το πρώτο τετράμηνο του 2011.
Η διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εξαφάνισε και τα λίγα που είχαν συμφωνηθεί σ' ένα θεσμικό όργανο, την ΟΔΕ -μαζί με το σχετικό πόρισμα, που δεν έχει καν τεθεί υπ' όψιν της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

.
Στη θέση τους ως διά μαγείας, δηλώνουν, αποτυπώνεται η «πρόταση» του ΟΚΑΝΑ, αντί της πρότασης της ΟΔΕ.

.
Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ
.

Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=269046

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: