Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Δημοσίευμα εφημερίδας "Η Καθημερινή" για τις παλαιότερες εξαγγελίες Ντόλιου και την απάντηση του Σωματείου

Kυριακή, 17 Aπριλίου 2011,
Hμερομηνία : 30-03-11
.
Ντόλιος: Στόχος η επέκταση της δράσης των Κέντρων Πρόληψης
Βούληση μας να επεκταθεί η δράση των Κέντρων Πρόληψης στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων, δηλώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος.
.

Βούληση της Πολιτείας είναι να συνεχιστεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, με προσπάθεια να επεκταθεί η δράση τους στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων όπου λειτουργούν, καθώς και με διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στην πρόληψη κάθε μορφής εξαρτήσεων. Τη σχετική διαβεβαίωση δίνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Ντόλιος, με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

.....Ο υφυπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει νομοθετική παρέμβαση, για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των Κέντρων Πρόληψης και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ρύθμιση στο πρόγραμμα του «Καλλικράτη», που να επιβάλλει την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, τη διάλυση, τη συγχώνευση τους ή την ενσωμάτωση τους σε άλλες επιχειρήσεις και συνεπώς αυτές οι αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να πραγματοποιούν τις δράσεις που είχαν.

.....Επιπλέον, ο κ. Ντόλιος υπογραμμίζει ότι η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου εταιρείας για μια δομή που έχει ως αντικείμενο την πρόληψη κρίνεται χρήσιμη, καθώς πέραν της συμμετοχής του κράτους υπό οιανδήποτε μορφή του, μπορούν επιπλέον να συμμετέχουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως για παράδειγμα ιατρικοί, φαρμακευτικοί ή δικηγορικοί σύλλογοι, η Εκκλησία και άλλοι φορείς. Προσθέτει δε ο υφυπουργός, ότι «πρόκειται για ένα σύστημα που υιοθετήθηκε σε όλη τη χώρα και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχει αποδώσει χάριν κυρίως στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των τοπικών αρχών, καθώς και των εργαζομένων στα Κέντρα».

.....Ελλιπές έχουν χαρακτηρίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, και όπως εκτιμούν επιτείνεται με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Με ερώτησή τους επικαλούνται ως πρόσφατο παράδειγμα ότι «γνωστοποιήθηκε στους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης Αχαρνώ-Θρακομακεδόνων ΔΙΕΞΟΔΟΣ, η βούληση του Δήμου να απεμπλακεί από τη συμμετοχή του ως εταίρος στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, γεγονός που οδηγεί με βάση το καταστατικό της εταιρείας, στην άμεση διάλυσή της». Οι βουλευτές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το Δήμο, ο «Καλλικράτης», δεν προβλέπει τη συμμετοχή δήμων σε Αστικές Εταιρείες.

.....Στην ερώτηση των βουλευτών έχει απαντήσει εγγράφως και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και δια του υφυπουργού, Μιχάλη Τιμοσίδη, ενημερώνει ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει διαβεβαιώσει τους αρμοδίους στον Δήμο Αχαρνών ότι δεν πρέπει να υφίστανται, ούτε να τίθενται ζητήματα παύσης λειτουργίας-διάλυσης Κέντρων Πρόληψης, εφόσον το πρόγραμμα «Καλλικράτης» δεν επηρεάζει ούτε εμποδίζει τη συμμετοχή Περιφερειών και Δήμων στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες του αστικού κώδικα που ιδρύουν και λειτουργούν Κέντρα Πρόληψης.

.....Ο υφυπουργός Υγείας ενημερώνει επίσης ότι ο ΟΚΑΝΑ, ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης της εξάρτησης, συνυπέγραψε με τα άλλα μέλη της Επιτροπής επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης που θα δώσει τέλος στο θεσμικό ζήτημα των Κέντρων Πρόληψης.

.....Ο κ. Τμοσίδης αναφέρει, επίσης, ότι από την Ομάδα Διοίκησης Έργου, η οποία συστήθηκε για την επεξεργασία θεσμικού πλαισίου και αποτελείται από εκπροσώπους του ΟΚΑΝΑ, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπουργείου Εσωτερικών, την ΚΕΔΚΕ και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, διαμορφώθηκε πρόταση που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της. Η πρόταση αυτή δεν προκρίνει την ίδρυση 13 περιφερειακών ΝΠΔΔ. Περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την κεντρική και διαρκή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, τον ενιαίο χαρακτήρα τους και την απρόσκοπτη συνέχιση και εξέλιξη του παραγόμενου έργου τους.

.....Απάντηση εξέδωσε το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στην οποία αναφέρει: «Ως Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών βρισκόμαστε εδώ και χρόνια στις επάλξεις των αγώνων για δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαστε υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την σωτηρία των δομών μας. Και τούτο για τους εξής βασικούς λόγους:

•Είτε αρέσει είτε όχι στους κάθε λογής υπεύθυνους, τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης «δεν είναι η δουλίτσα που μας βόλεψε». Είναι, αντιθέτως, δημιούργημα των διαρκών προσπαθειών των ίδιων των εργαζομένων, κόντρα στις αντίξοες θεσμικές, οικονομικές και λειτουργικές προδιαγραφές των δομών – προδιαγραφές τις οποίες ακόμα και σήμερα εν γνώσει της η Πολιτεία προσαρτά στην εμβρυακή μορφή των «Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών».

•Το θεσμικό πλαίσιο της «Αστικής Εταιρείας», που επιλέχτηκε σχεδόν πριν δεκαπέντε χρόνια ως «πιλοτικό», στην πράξη αποδείχτηκε ένα μόνιμο φυτώριο αναχρονιστικών εργασιακών σχέσεων, προπομπός της πλήρους αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, που βιώνουν και οι υπόλοιποι μισθωτοί σήμερα.

•Επί του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου σωρεύονται διαρκώς προβλήματα: Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δομών, αποχώρηση έμπειρων εργαζομένων και μάλιστα χωρίς αντικατάσταση των κενών θέσεων, αλληλεπικαλύψεις διοικητικών-οικονομικών αρμοδιοτήτων, ανεπαρκής επιστημονική εποπτεία με ευθύνη των Διοικήσεων του ΟΚΑΝΑ, σχεδόν ανύπαρκτη εκπαίδευση/επανακατάρτιση των εργαζομένων, απουσία συλλογικής σύμβασης εργασίας, μισθολογικές ανισότητες, ομηρία των εργαζομένων, των δομών και των ωφελούμενων πληθυσμών – τους οποίους καλούμαστε να στηρίξουμε σε περίοδο οξείας και γενικευμένης κρίσης, την στιγμή που οι ίδιοι εμείς εργαζόμαστε σε γενεσιουργά και πολλαπλασιαστικά επισφάλειας πλαίσια!

•Σήμερα ειδικά τα Κέντρα Πρόληψης κινδυνεύουν και μάλιστα με πρόταση των συναρμόδιων για την λειτουργία τους Φορέων (ΥΠΕΣ, ΚΕΔΚΕ, ΥΥΚΑ, ΟΚΑΝΑ) στην Ομάδα Διοίκησης Έργου, η οποία συστάθηκε για να επιλύσει τα αναγνωρισμένα από όλους προβλήματα που απορρέουν από το νομικό μόρφωμα της «Αστικής Εταιρείας» και κατέληξε στην… διατήρηση του ίδιου αυτού μορφώματος της «Αστικής Εταιρείας»!

•Σαν κορωνίδα της παρωδίας αυτής, εκπρόσωποι του ΟΚΑΝΑ, του ΥΠΕΣ και του ΥΥΚΑ αναφωνούν ανά διαστήματα πως η Πολιτεία καταβάλει προσπάθειες προκειμένου «να επεκταθεί η δράση [των Κέντρων Πρόληψης] με διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στην πρόληψη κάθε μορφής εξαρτήσεων». Δημιουργούν, έτσι, ψευδείς εντυπώσεις ακόμη και ως προς τα καθαρά επιστημονικά ζητήματα καθώς, τόσο λόγω της φιλοσοφίας μας όσο και εξ αιτίας των πραγματικών τοπικών αναγκών, εδώ και χρόνια σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ήδη δράσεις σε πεδία που διατρούν την «επιδερμίδα» της ουσιοεξάρτησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τυχερά παιχνίδια, χρήση προϊόντων τεχνολογίας, κακοποίηση, διαζύγιο, πένθος-απώλεια, οικογενειακά προβλήματα, απόπειρες αυτοκτονίας, βουλιμία, ανορεξία, σχολικός εκφοβισμός, παραβατική συμπεριφορά νέων, κ.λ.π.

•Αυτήν την στιγμή οφείλονται στα Κέντρα Πρόληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών οι οικονομικές υποχρεώσεις του για ολόκληρο το 2010 και η πρώτη δόση του 2011, δηλαδή κάτι παραπάνω από 11 εκ. ευρώ συνολικά.

•Σημειώνουμε ότι και από τον ΟΚΑΝΑ οφείλονται ήδη στα Κέντρα Πρόληψης εισφορές παρελθόντων ετών και η πρώτη δόση του 2011. Με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα εκταμίευσης χρημάτων από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ακριβές ύψος των οφειλών του, αλλά με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις μας κυμαίνονται γύρω στα 5 εκ. ευρώ. Περιμένουμε στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι μέσα στο 2011 κατατέθηκαν χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ.

•Τα περίπου 16 εκ. ευρώ δεν αποδίδονται, τη στιγμή που σε τουλάχιστον 7 Κέντρα Πρόληψης τα ταμεία διαθέτουν πόρους επαρκείς για κάλυψη υποχρεώσεων έως και τον Απρίλιο-Μάιο και παρ’ όλο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κος. Ντόλιος, σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή (04/02/2011) είχε δηλώσει ότι εντός του 1ου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου 2011 θα εκταμιεύονταν μία δόση από το Υπουργείο Εσωτερικών (μέχρι σήμερα, δυο μήνες μετά, δεν έχει εκταμιευτεί).

.....Δηλώνουμε ότι εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα βασικά αιτήματά μας, που αφορούν την τακτική και επαρκή χρηματοδότηση και την οριστική επίλυση του θεσμικού προβλήματος των δομών, στις οποίες επί χρόνια αφιερώνουμε πολλά περισσότερα από όσα μας ζητούνται -και επειδή αγαπάμε τη δουλειά μας, αλλά και, δυστυχώς, προκειμένου να «αντισταθμίσουμε» τις επί των αυτονόητων σοβαρότατες ελλείψεις- θα κλιμακώσουμε περαιτέρω τον αγώνα μας με μορφές που θα προκαλέσουν ηχηρή έκπληξη στους αρμόδιους».

.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

Αναδημοσίευση από το: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_30/03/2011_385182

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: