Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Δημοσίευμα της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" για το σ/ν του Υπουργείου Παιδείας


.


.
Πέμπτη 21 Απρίλη 2011,
Σελίδα 17, ΝΕΟΛΑΙΑ
..

Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών (ΚΠ), μετά από διάταξη που περιλαμβάνεται στα λοιπά θέματα (άρθρο 58) του νομοσχεδίου για τα πρότυπα σχολεία του υπουργείου Παιδείας. Καθοριστικό χτύπημα για το μέλλον των Κέντρων αποτελεί η οριστική πλέον, θεσμοθέτησή τους ως «αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

.
«Μονάχα με οριστική υπέρβαση αυτού του διαμελιστικού, δύσκαμπτου και διαβλητού σχήματος των 71 ασύνδετων μεταξύ τους "Αστικών Εταιρειών" μπορούν τα ΚΠ να ισχυροποιηθούν σε ενιαίο και βιώσιμο δίκτυο πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

.
Παράλληλα στην ίδια διάταξη προβλέπεται:
Η δυνατότητα συμμετοχής των Δήμων και των Περιφερειών στις εν λόγω αστικές εταιρείες. «Τι μέλλει γενέσθαι στις περιπτώσεις που λ.χ. οι Δήμοι δεν επιθυμούν ή δε δύνανται οικονομικά να συμμετέχουν σε ΚΠ (...) Αντί δέσμευσης των Δήμων και Περιφερειών να συμμετέχουν στα ΚΠ, γεγονός που θα υποδήλωνε και πολιτική βούληση για μια έστω κακήν-κακώς συνέχιση της λειτουργίας τους, οι "αρμόδιοι φορείς" διατρανώνουν την παροχή "δυνατότητας" συμμετοχής Δήμων και Περιφερειών, γεγονός που υποδηλώνει αδιαφορία - αν όχι σκοπιμότητα», υπογραμμίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του.

.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτεί μόνο τα Κέντρα στα οποία μετέχουν Δήμοι ή Περιφέρειες. «Διατυπώνεται ευθαρσώς η θέση πως το 50% της χρηματοδότησης των ΚΠ (προερχόμενο από το υπουργείο Εσωτερικών) παύει να θεωρείται μέλημα της πολιτείας», απαντούν οι εργαζόμενοι.

.
Για το κλείσιμο υφιστάμενου Κέντρου απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ΟΚΑΝΑ και μόνο αν μετέχουν Δήμοι και Περιφέρειες απαιτείται και η δική τους σύμφωνη γνώμη. «Ενα ΚΠ που θα λειτουργεί ως "αστική εταιρεία" στην οποία δε μετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, καταδικάζεται είτε σε διάλυση ή σε ζητιανιά προς άγραν "επιχορηγήσεων", "δωρεών", "ευγενών χορηγιών". Λόγοι για να συμβεί αυτό υπάρχουν και είναι γνωστοί σε όλους: Οι Δήμοι μπορεί να εξωθηθούν σε έξοδο από τις αστικές εταιρείες λόγω της διαρκούς υποχρηματοδότησής τους ή και λόγω των διαπλεκόμενων συμφερόντων (δημοτικές αρχές με ΜΚΟ της ψυχικής υγείας κλπ.)», τονίζεται στην ανακοίνωση.

.
Το Σωματείο καταγγέλλει τη δια νόμου αναγγελία διάλυσης των Κέντρων Πρόληψης και προειδοποιεί: «Κακώς παραβλέπει ο νομοθέτης τη δια του περιεχομένου της Διάταξης "θεσμοθέτηση" της κλιμάκωσης των αγώνων μας για την προστασία και αναβάθμιση των δομών μας, έως ότου το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης επιλυθεί»!

.
Αναδημοσίευση από το:


..

Δεν υπάρχουν σχόλια: