Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Χαιρετισμός του εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ στην 2η Διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης: Εκτός ΚΑΠ 2010 η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

Στήριξη Κέντρων Πρόληψης

'Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στηρίζουν με σθένος τα Κέντρα Πρόληψης, διότι ακράδαντα πιστεύουν ότι η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην ενίσχυση της υγείας των πολιτών και μπορούν να αποτρέψουν τους νέους μας από επικίνδυνες συμπεριφορές.
.
Επιπλέον, τα Κέντρα Πρόληψης εκφράζουν το σύγχρονο πνεύμα της προαγωγής της υγείας σε μια κοινωνία, που προδιαγράφει ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των κρατικών φορέων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να σχεδιαστούν δράσεις που να ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες και να απαντούν στα τοπικά προβλήματα'.
.
Τα παραπάνω τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., τέως δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στην 2η Πανελλήνια Διεπιστημονική Διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
.
Το θέμα της διημερίδας ήταν «Πρόληψη: Στάση ζωής στην κοινωνική κρίση». Την ευθύνη της διημερίδας είχε η οργανωτική Επιτροπή του Δικτύου Κέντρου Πρόληψης της Κεντρικής Μακεδονίας με συμμετοχή εκπροσώπων της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και η Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
.
Η διημερίδα είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης των Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης, στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.
.
Το επιστημονικό μέρος της διημερίδας συμπεριελάμβανε, διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια, ενώ υπήρξαν επίσης θεατρικά δρώμενα, παράλληλα εργαστήρια και αναρτημένες ανακοινώσεις (posters).
.
Ακόμα ο κ. Βιρβιδάκης είχε αναφέρει:
.
'Η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στα ετήσια τακτικά συνέδριά της έχει επισημάνει ότι θεωρεί απαραίτητη «την αναβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης και την αποσαφήνιση του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου με την παράλληλη εξασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησής τους και της διασφάλισης παραμονής του έμπειρου προσωπικού τους». Οπως όλοι γνωρίζουμε για το έτος 2010 παρά τις ομόφωνες αποφάσεις μας, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προχώρησε σε καμία καταβολή ποσών.
.
Στο σημείο αυτό θέλω να σας επισημάνω ότι και η Επιτροπή Παρακολούθησης με επιστολές της έχει απευθυνθεί στο υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το παραπάνω θέμα.
.
Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης για το 2011 κατ’ αρχήν με το ποσό των 4.000,000 ευρώ με την πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γεωργίου Ντόλιου. Η απόφαση αυτή, δυστυχώς, έρχεται μετά την Κ.Υ.Α. των Κ.Α.Π. του 2010, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον περασμένο Απρίλιο και η οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι για το 2010 δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψη από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης'.
.
Αναδημοσίευση από το:

http://www.haniotika-nea.gr/67631-%CE%A3%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%20%CE%9A%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD%20%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82%20.html
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: