Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Συνέντευξη του Προέδρου του Σωματείου στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"


Στο κόκκινο 71 κέντρα πρόληψης
.
Η πολιτεία οφείλει 8,5 εκατ. ευρώ στα κέντρα πρόληψης χρήσης ουσιών για το 2010 και σε πολλά έχουν ήδη μειωθεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
.


Στον «αέρα» βρίσκονται τα 71 κέντρα πρόληψης της χρήσης ουσιών.
.
Τα κέντρα λειτουργούν με ένα ιδιόμορφο καθεστώς: Τελούν μεν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και λειτουργούν στους δήμους, αλλά δεν έχουν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η πολιτεία τούς οφείλει 8,5 εκατομμύρια ευρώ για τη χρήση του 2010 και σε πολλά ήδη μειώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.



Την ώρα που η χρήση ναρκωτικών βρίσκεται σε έξαρση τα κέντρα πρόληψης ουσιών καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς πάγια και διαρκή χρηματοδότηση


.


Με τη χρήση ουσιών να βρίσκεται σε έξαρση, κάθε κέντρο λειτουργεί ως αστική εταιρεία και μπορεί να οδηγηθεί σε «λουκέτο» αν δεν χρηματοδοτηθεί επαρκώς. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, αντί να λύσει το θεσμικό έλλειμμα, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ψήφιση διάταξης με την οποία το παγιώνει.


.
«Μας ζητούν να κάνουμε πρόληψη και να συνδράμουμε στους ιδρυτικούς σκοπούς του ΟΚΑΝΑ, μεταξύ των οποίων είναι και η χορήγηση μεθαδόνης, χωρίς πόρους και θεσμική κάλυψη», δήλωσε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλου.


.
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, στην πιθανότατη πλέον διάλυση ενός Κέντρου Πρόληψης δεν έχει προβλεφθεί μεταφορά του προσωπικού του σε γειτονικές δομές, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του. Η διάλυση -εξηγεί- είναι πιθανή, καθώς στον Νόμο δεν έχει προβλεφθεί πάγια και διαρκής χρηματοδότησή τους από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών:


.
«Το Κέντρο Πρόληψης των Αχαρνών, όπου εργάζομαι, λειτουργεί την τελευταία τριετία με τον μισό προϋπολογισμό. Είναι αυτονόητο ότι έχουν μειωθεί ανάλογα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής».


.
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για επικίνδυνες εκπτώσεις. Η παροχή υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες -σημειώνουν- δεν εξασφαλίζεται, καθώς υπάρχει κίνδυνος ορισμένα Κέντρα να «πεθάνουν λειτουργικά» και περισσότερα θα «φυτοζωούν».


.
Ο κ. Τριανταφύλλου επισημαίνει ότι, παρά τα όσα λέγονται περί «προτεραιότητας στην πρόληψη», δημόσιος πυλώνας πρόληψης εξακολουθεί να μην υπάρχει. Από άποψη θεσμικής κατοχύρωσης -εξηγεί- οι «αστικές εταιρείες» υπολείπονται πολύ από τις δομές θεραπείας, υποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.


.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ


Στόχος η ενεργοποίηση των πολιτών


.
Τα Κέντρα Πρόληψης εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης. Βασίζονται στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της Υγείας και επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης.


.
Τα προγράμματα που αναπτύσσουν απευθύνονται σε γονείς, μαθητές και εφήβους, στρατευμένους, αθλητικούς συλλόγους και ομάδες, επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και στην ευρύτερη κοινότητα.


.
Οι στόχοι τους είναι η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων, η συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας, η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα και η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινότητας.


.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
.


Αναδημοσίευση από το:


http://www.inews.gr/article.php?r=http%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2Farticle.asp%3Fcatid%3D11424%26subid%3D2%26pubid%3D63087080&t=%CE%A3%CF%84%CE%BF%20%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%2071%20%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: