Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π/Ν ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

.
Δείτε τα βίντεο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής:

Μέρος Α΄ (από το 122' ως το τέλος)


Μέρος Β΄


.
Συζητήθηκε, χωρίς να ψηφιστεί (όπως προβλέπεται για νομοσχέδια που κατατίθενται από την αντιπολίτευση) η Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών».


.
Σημαντικά σημεία:
.
- Ο Υπεύθυνος Υφυπουργός Χρ. Αηδόνης χαρακτήρισε τα αυτοδιοίκητα περιφερειακά ένα οργανωτικό σχήμα… σε μία παλιά νοοτροπία της χώρας μας, κατά την άποψή μας ξεπερασμένη"!! Αν και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Απόστολος Κακλαμάνης και Κώστας Γείτονας είδαν θετικά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν συμπλήρωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

.
- Ο Εισηγητής από την πλευρά της Ν.Δ. Ζήσης Τζηκαλάγιας δήλωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ "είναι σε σωστή κατεύθυνση και πρέπει να την ψηφίσουμε" γιατί είναι προς το συμφέρον της πρόνοιας και της πρόληψης να υπάρχουν 13 αυτοτελή κέντρα στις περιφέρειες που θα ενσωματώσουν τα 71 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σήμερα.

.
- Το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, από την πλευρά τους για δικούς τους λόγους (οι οποίοι αναφέρονται σε λεπτομέρειες, στις οποίες θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις επιφυλάξεις τους συμφωνώντας στη γενικότερη προβληματική, είτε για προβαλλόμενες αιτίες που αφορούν κυρίως την θεραπεία*), δεν συμφώνησαν με την πρόταση.

.
-Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την πρόταση ως εξής: Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, συσχέτισε την «εν κρυπτώ» και «ανορθόδοξη» κοινοβουλευτική διαχείριση του θέματος από την Κυβέρνηση, όπως και τον εμπαιγμό με το πόρισμα της ΟΔΕ με την αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών προς το Κοινοβούλιο. Θεώρησε ότι αυτά τα γεγονότα είναι δείγμα για το πώς οι Κυβερνήσεις απαξιώνουν τους θεσμούς. «Η δυνατότητα της πλειοψηφίας, με τη δική της αλαζονεία, να προωθεί ό,τι αυτή αποφασίσει –πολλές φορές και ερήμην της ίδιας της πλειοψηφίας– δεν συζητιούνται και τα ζητήματα αυτά ακόμα και στην ίδια την πλειοψηφία, είναι βασικό συστατικό της αδυναμίας και της παθογένειας της δημοκρατίας μας και του κοινοβουλευτικού μας συστήματος.» δήλωσε. Ο Μ. Κριτσωτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο θέμα "γιατί αυτό θα είναι τροχιοδεικτικό και θα δείξει και με πράξεις ότι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν διαφορετικά για τα θέματα της εξάρτησης".

.
- Η Ηρώ Διώτη εξήγησε και εξήρε το έργο των στελεχών πρόληψης στους συναδέλφους της, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συγχωνεύσεις στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και θύμισε στους υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που και νομοθετικά πλέον διατήρησαν το καθεστώς των «αστικών εταιρειών» τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά για το ζήτημα: «Διακηρύττατε, λοιπόν, το Μάιο του 2009, ότι μία από τις συγκεκριμένες προτάσεις σας ήταν η ενίσχυση και αναβάθμισή τους, με στήριξη θεσμική και οικονομική, εργασιακή κατοχύρωση των εργαζομένων σε αυτά και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε φορέα που εμπλέκεται στην Πρόληψη। Να κλάψω ή να γελάσω σήμερα κύριοι συνάδελφοι; Λέτε – ξελέτε.»

.
*Σημείωση Ιστολόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: