Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

H ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ


..
ΣΑΒΒΑΤΟ, 25 ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 19:36

..
Στην 24ωρη Απεργία που προκήρυξε το Σωματείο Των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών Νομού Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ», εν όψει της 26ης Ιουνίου, καθιερωμένης ως «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών».
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
-Χρηματοδότηση των δομών και όχι περικοπές. Άμεση καταβολή των οφειλόμενων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τα Κέντρα Πρόληψης για το 2010 (8,5 εκατ. ευρώ)
-Συμβάσεις, αμοβές και εργασιακά δικαιώματα που σέβονται τους εργαζόμενους και τους αποδέκτες των υπηρεσιών.
-Ακύρωση όλων των σεναρίων συγχώνευσης ή και κατάργησης των δομών, απολύσεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου για μια πρόχειρη «ψευτο-ενοποίηση» και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα: Πρόληψη, Θεραπεία, Επανένταξη.
-Ιδρυτικό νόμο για τα Κέντρα Πρόληψης, στην κατεύθυνση ενός στέρεου δικτύου Δημόσιων Δομών, συνδεδεμένου με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας και Απεξάρτησης. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή επικυρώνει την αβέβαιη και περιστασιακή μορφή ύπαρξης των Κέντρων Πρόληψης. Οι εταίροι τους, δηλαδή κυρίως η υποχρηματοδοτούμενη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, έχουν τώρα και θεσμικά τη δυνατότητα να τα ιδρύουν και να τα διαλύουν ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν τοπικά.
http://komotinipress.gr/eidiseis/koinonia/ellada/2191-apergoun-oi-ergazomenoi-sto-kentro-prolhpshs-kata-twn-narkwtikwn.html



Ο φόβος των συγχωνεύσεων, αγγίζει και το κέντρο «Ορφέας»

.
25.06.2011

.
Αντίκτυπο και στην πόλη μας μπορεί να έχει η φημολογούμενη συρρίκνωση των δομών πρόληψης – θεραπείας και επανένταξης

.
Ο φόβος ότι τα σενάρια συγχώνευσης ή και κατάργησης δομών, θα επηρεάσουν και τη λειτουργία του κέντρου πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «Ορφέας» στην Κομοτηνή, κυριάρχησε στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Το κέντρο της πόλης μας συμμετείχε στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης όλης της χώρας, διεκδικώντας χρηματοδότηση των δομών και όχι περικοπές και ακύρωση όλων των σεναρίων συγχώνευσης ή και κατάργησης των δομών.
Περιμένουν οφειλόμενα του 2010
Η άμεση καταβολή των οφειλόμενων 8,5 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών προς τα κέντρα πρόληψης για το 2010, ήταν ένα από τα βασικότερα αιτήματα της χθεσινής απεργίας, αίτημα που αφορά και το κέντρο της Κομοτηνής. Όπως είπε μιλώντας στο «Χ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου ψυχολόγος Γκάρο Εσαγιάν, «η απεργία στο κέντρο έχει να κάνει αφενός με τα παραδοσιακά άλυτα προβλήματα, που είναι η συνεχής ροή της χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα για το 2010 δεν έχει γίνει αυτή η εισροή χρημάτων και αυτό αφορά όλα τα κέντρα σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον εκείνο που είναι πολύ σημαντικό και ακούστηκε τώρα τελευταία και μας δημιούργησε μεγάλη ανησυχία είναι η είδηση, που αφορά στη συγχώνευση δομών, σχετικών με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων αναφέρθηκαν και δομές του ΟΚΑΝΑ. Εμείς θεωρούμε ότι τα κέντρα πρόληψης έχουν έναν εξειδικευμένο ρόλο παρέμβασης, θα ήταν κρίμα να υποστούν λόγω της οικονομικής κρίσης συγχώνευση που αυτό θα σημάνει και την αλλοίωση της επιστημονικής ταυτότητας των κέντρων». Οι 7 εργαζόμενοι του κέντρου, προς το παρόν αμείβονται κανονικά και αυτό χάρη στη σωστή διαχείριση του προϋπολογισμού. Η μη σωστή όμως ροή της χρηματοδότησης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα συνολικά στη λειτουργία του «Ορφέα».
Στο σκοτάδι τα σενάρια περί συγχωνεύσεων
Η φήμη για συγχώνευση του κέντρου «Ορφέας» προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από καμία επίσημη πηγή, αφού όλα είναι σενάρια στο σκοτάδι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εσαγιάν. «τα κέντρα πρόληψης είναι μοναδικές δομές με την έννοια ότι δεν υπάρχουν παρόμοιες δομές που να διευθύνονται από άλλους οργανισμούς και άλλους φορείς. Οι συγχωνεύσεις για μονάδες του ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ είναι σκοτεινά σχέδια, πάντως αναφέρθηκε και ο ΟΚΑΝΑ μεταξύ των οργανισμών οι οποίοι θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου με απώτερο στόχο τη συγχώνευση. Όμως εμείς οφείλουμε να αντιδράσουμε, να πούμε εξαρχής ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή συγχωνεύσεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πόλη μας όχι μόνο δεν γινόταν λόγο για συγχώνευση του κέντρου πρόληψης, αλλά ο ΟΚΑΝΑ σχεδίαζε τη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης σε χώρο, που θα του παραχωρούνταν από τη διοίκηση του νοσοκομείου Κομοτηνής.
Η οικονομική κρίση μεταβάλλει το προφίλ του χρήστη
Η απεργία των κέντρων πρόληψης έγινε μόλις δύο μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, μία ημέρα που σηματοδοτεί την ανάγκη ύπαρξης δομών πρόληψης – θεραπείας και επανένταξης। Δυστυχώς τα φετινά μηνύματα ενόψει τις αυριανής παγκόσμιας ημέρας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού όπως έκανε γνωστό χθες ο δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), η οικονομική κρίση προάγει την χρήση ναρκωτικών ουσιών και δυσχεραίνει τη λειτουργία των δομών απεξάρτησης και επανένταξης. Ο ίδιος περιέγραψε τον τρόπο που η οικονομική κρίση μεταβάλλει το προφίλ του χρήστη, ενώ πρότεινε νέα μέσα που οι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν προκειμένου να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας με τους νέους.

.
Δήμητρα Συμεωνίδου

.

Αναδημοσίευση από το: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=69909

Δεν υπάρχουν σχόλια: