Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Επεκτείνεται η ιδιωτικοποίηση στον χώρο της Ψυχικής Υγείας - ΜΚΟ παρανόμως αντί Κέντρων Ψυχικής Υγείας με πόρους του ΕΣΠΑ!

..

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

..

ΣΕ ΜΚΟ ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
.

Ψυχική υγεία. Ιδιωτικοποίηση μέσω ΕΣΠΑ

..

Μέσω... ΕΣΠΑ και αγνοώντας την ισχύουσα νομοθεσία, προχωρά το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε άμεση ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.


।.


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου, επεκτείνονται στα Κέντρα Ημέρας αρμοδιότητες που μέχρι τώρα ήταν στην αποκλειστική δικαιοδοσία των ΚΨΥ.

.

Αναθέτονται δηλαδή με προγράμματα διετούς διάρκειας (μέσω ΕΣΠΑ) κοινοτικές υπηρεσίες στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα। Και αυτά ενάντιον στο γράμμα του νόμου (2716/99) που προβλέπει ότι ΚΨΥ (στο πεδίο των αρμοδιοτήτων των οποίων είναι οι υπηρεσίες που προγραμματίζεται να προσφέρονται από τα Κ.Η.) μπορεί ν' αναπτύξει μόνο το Δημόσιο.

.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην απόφαση 1708 (22/06/2011) του υπουργείου, τα Κέντρα Ημέρας των ΜΚΟ θα εξουσιοδοτηθούν στο εξής να προσφέρουν και υπηρεσίες, όπως είναι η έγκυρη εκτίμηση στις σοβαρές ψυχικές διαταραχές, η παρέμβαση σε περίπτωση κρίσης ή υποτροπής της νόσου, η χορήγηση και παρακολούθηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής κ।λπ।, που μέχρι σήμερα ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ΚΨΥ. Η εξουσιοδότηση θα ισχύει για τα δύο χρόνια που θα διαρκέσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


.


Στα Κέντρα Ημέρας


.

Ιδιωτικοποιείται περαιτέρω δηλαδή η ψυχική υγεία και σύμφωνα με όσα δήλωσε αγανακτισμένος στην «Ε» ο ψυχίατρος, διευθυντής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ανατίθεται κοινοτική ψυχική υγεία στις ΜΚΟ την ίδια στιγμή που εμποδίζεται το Δημόσιο να δημιουργήσει Κέντρα Ψυχικής Υγείας.
.


«Οι ΜΚΟ» διευκρίνισε ο ψυχίατρος σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου, «μπορούσαν μέχρι τώρα να λειτουργούν Κέντρα Ημέρας. Το Κέντρο Ημέρας, κανονικά, αποτελεί μόνο μία από τις λειτουργίες ενός Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Προ 12 χρόνων, όταν έγινε ο σχετικός νόμος (που έκανε μεγάλες παραχωρήσεις στον ιδιωτικό "μη κερδοσκοπικό", αλλά και κερδοσκοπικό τομέα), "κρατήθηκαν" κατά κάποιον τρόπο και δεν άφησαν τα ΚΨΥ να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα -παραχώρησαν μόνο μία από τις λειτουργίες τους, αυτήν του Κέντρου Ημέρας. Σήμερα τα Κέντρα Ημέρας των ΜΚΟ εξουσιοδοτούνται να προσφέρουν και υπηρεσίες ΚΨΥ. Και αυτό για τα δύο χρόνια που θα διαρκεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και με προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου (για θέσεις που κατ' εξοχήν πρέπει να είναι μόνιμες, για όποιον καταλαβαίνει για τι είδους δουλειά πρόκειται). Δημιουργούν, δηλαδή, υπηρεσίες θνησιγενείς, που τις δίνουν σε ημετέρους και "πρόθυμους" για μια "αρπαχτή" δύο χρόνων, και για μια δήθεν προσφορά κοινοτικών υπηρεσιών».


.


Το κόστος στο λήπτη
.


Αυτό σύμφωνα με τον κ.Μεγαλοοικονόμου πιθανόν να σημαίνει και ένα σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπου το κόστος θα μεταφερθεί σταδιακά στο λήπτη των υπηρεσιών.
.


«Με δυο λόγια» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής-ψυχίατρος, «αυτή η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στις ΜΚΟ σηματοδοτεί την επίσημη ταφόπετρα στην όποια συζήτηση για ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την είσοδο της αγοράς στα πάντα». *
.

Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=288395
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: