Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Υπουργός Υγείας για συνταγογράφηση "φαρμάκων" για τους χρήστες ουσιών και την σχετική "εκτέλεση συνταγών" από φαρμακεία

Η ΑΥΓΗ
.



Στο "τραπέζι" η συνταγογράφηση των φαρμάκων για τους χρήστες ναρκωτικών
.

Βενιζέλος Β.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/07/2011



Αποφασισμένος να προχωρήσει, και μάλιστα άμεσα, στην ελεγχόμενη συνταγογράφηση των φαρμάκων υποστήριξης για τους χρήστες ναρκωτικών εμφανίσθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας. Πρόκειται για την ιατρικώς αναγκαία και κοινωνικά ώριμη κίνηση, η οποία θα βγάλει επιτέλους τη χώρα μας από το φάσμα της καθυστέρησης σε αυτόν τον τομέα και θα οδηγήσει στην πραγματική κατοχύρωση του βασικού δικαιώματος κάθε χρήστη ναρκωτικών στην προσήκουσα θεραπεία.






Το υπ. Υγείας μελετά ήδη τη συγκρότηση δικτύου φαρμακείων που θα υποστηρίζουν το σύστημα





Ο Αν. Λοβέρδος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει δώσει εντολή στον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας Αντ. Δημόπουλο να έρθει σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θοδ. Αμπατζόγλου, προκειμένου οι δύο άνδρες να συζητήσουν και να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί ένα δίκτυο ειδικά πιστοποιημένων φαρμακείων, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εκτελούν τις συνταγές για τη φαρμακευτική υποστήριξη των θεραπευομένων χρηστών ναρκωτικών.


Επίσης, ο Αν. Λοβέρδος εξέφρασε τη βαθιά δυσφορία του για το γεγονός ότι απαιτείται τέτοια γραφειοκρατία, καθυστέρηση και οικονομικό κόστος προκειμένου η πολιτεία να προσφέρει την αναγκαία θεραπεία στους χρήστες ναρκωτικών, καθώς και για την διαρκώς αυξανόμενη μακάβρια λίστα αναμονής στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), την οποία ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει δραστικά μέχρι το τέλος του 2011. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δεν θέλω να φύγω από το υπουργείο και να μου πει μια οικογένεια που έχει παιδί με αυτή την ασθένεια 'ρε συ, ένα υποκατάστατο είναι να δίνεις. Για να δώσεις αυτό το υποκατάστατο, αυτό το απεξαρτησιογόνο έκανες ένα χρόνο, εκεί πόσο έκανες, δεν το έκανες, δεν το κατάλαβες, δεν αντελήφθης ότι δίνεις πολλά εκατομμύρια σε δομές για να διανέμουν προϊόν 300 χιλιάδων;'. Περί αυτού πρόκειται. Δηλώνουμε εκατομμύρια ευρώ, δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για να διαθέτουμε μεθαδόνη αξίας 300 χιλιάδων. Αυτό κάνει η τυφλή ελληνική πολιτεία. Η ελληνική πολιτεία αλλάζει γραμμή, το 2011 θα λύσουμε, θα εξαντλήσουμε, θα εξαλείψουμε ή έστω θα εξαλείψουμε κατά το μεγαλύτερο αυτής μέρος τη λίστα της ντροπής".


.


Στα συρτάρια του Δ. Αβραμόπουλου...



Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος κράτησε τελικά στα συρτάρια την ολοκληρωμένη πρόταση της επιστημονικής επιτροπής και του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για την εισαγωγή του συστήματος της ελεγχόμενης συνταγογράφησης της φαρμακευτικής υποστήριξης των χρηστών ναρκωτικών, παρά το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος ο Δημ. Αβραμόπουλος είναι εκείνος ο οποίος είχε δώσει την εντολή στον τότε πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτεινόπουλο να προχωρήσει στην κατάρτιση της σχετικής πρότασης...


Τόσο η ιδέα όσο και η ίδια η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής και του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για την ελεγχόμενη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής υποστήριξης είχαν "περάσει" από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και είχαν λάβει την υποστήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, ενώ η παρούσα πρωτοβουλία του Αν. Λοβέρδου αναμένεται βασίμως να έχει επιπλέον την υποστήριξη των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.



Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι, παρά το γεγονός ότι δεν είχε δώσει την υποστήριξή του στο σχέδιο, το ΚΚΕ είχε αποφύγει χαρακτηριστικά να εξαπολύσει "πόλεμο" εναντίον του.



Τη στιγμή που στην Ολλανδία, μία χώρα με εξαιρετικά ανεπτυγμένο, πλουραλιστικό και σύγχρονο δίκτυο δομών θεραπείας για τους χρήστες ναρκωτικών, προχωρά κανονικά η πιλοτική εφαρμογή της ελεγχόμενης συνταγογράφησης της ηρωίνης, ενώ σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι καθεστώς από χρόνια η ελεγχόμενη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής υποστήριξης των χρηστών ναρκωτικών ως μία από τις πολλές θεραπευτικές διεξόδους για τους χρήστες ναρκωτικών, στην Ελλάδα οι σχετικές απόπειρες παραμένουν μέχρι σήμερα μόνο σχέδια επί χάρτου...



Για την ιστορία, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι εμπνευστής της ιδέας και ακούραστος μαχητής για την υλοποίησή της στη χώρα μας υπήρξε ο αείμνηστος αγωνιστής δικηγόρος Παναγιώτης Κανελλάκης, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.



Ντ. Μπακογιάννη: Νέα κατεύθυνση




Σε γραπτή δήλωσή της σχετικά με τη δημιουργία νέων θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ στο ΕΣΥ και την αύξηση της διάδοσης της λοίμωξης HIV/AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη αναφέρει μεταξύ άλλων: "Οι τοξικομανείς είναι ασθενείς και η πολιτεία χρειάζεται νέα κατεύθυνση στη δράση της. Η χορήγηση μεθαδόνης στους ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης πρέπει να αρχίσει να γίνεται απ' όλα τα νοσοκομεία της χώρας και, ταυτόχρονα, να υπάρξουν προγράμματα διάθεσης δωρεάν συριγγών για την στοιχειώδη προστασία των τοξικομανών".


.


Αναδημοσίευση από το: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=628709

.
Περισσότερα για την "εκτέλεση συνταγών" από ιδιωτικά φαρμακεία στο:
Υποκατάστατα και από τα φαρμακεία (ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE)
..

1 σχόλιο:

Toxiko Xwtiko είπε...

Όλη η κρατούσα ιδεολογία περί θεραπείας του ασθενή τοξικοεξαρτημένου στην παράγραφο που επισημαίνει με μπλε γραμματοσειρά ο ιστολόγος: "Ο υπουργός Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δεν θέλω να φύγω από το υπουργείο και να μου πει μια οικογένεια που έχει παιδί με αυτή την ασθένεια 'ρε συ, ένα υποκατάστατο είναι να δίνεις. Για να δώσεις αυτό το υποκατάστατο, αυτό το απεξαρτησιογόνο έκανες ένα χρόνο, εκεί πόσο έκανες, δεν το έκανες, δεν το κατάλαβες, δεν αντελήφθης ότι δίνεις πολλά εκατομμύρια σε δομές για να διανέμουν προϊόν 300 χιλιάδων;'. Περί αυτού πρόκειται. Δηλώνουμε εκατομμύρια ευρώ, δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για να διαθέτουμε μεθαδόνη αξίας 300 χιλιάδων. Αυτό κάνει η τυφλή ελληνική πολιτεία." Δυστυχώς η Πολιτεία αντιλαμβάνεται ως μόνη "θεραπεία" του "ασθενή" τοξικοεξαρτημένου την χορήγηση υποκαταστάτων που μάλιστα κάνουν 300 χιλιάδες ευρώ και οι δομές εκατομμυρίων δεν μπορούν να την παρέχουν..άρα περικόπτουμε ανθρώπινο δυναμικό και δομές άχρηστες..τι είναι η θεραπεία;;ένα χάπι..δώστε το να τελειώνουμε..Να προστατευτεί η κοινωνία απέναντι στην μικροπαραβατικότητα των χρηστών δίνοντας τους μια "θεραπεία" αντιμετώπισης των συμπτωμάτων συνδρόμου στέρησης..γιατί τότε δεν νομιμοποιούμε την ηρωίνη να αποσυμφορηθούν και οι φυλακές;; και να σωθεί και η πατρίδα με τις περικοπές δημοσίων δαπανών..αφού 300 χιλιάδες κάνουν τα φάρμακα..