Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Οι κινητοποίησεις στην Ψυχική Υγεία στην ΕΡΤ

Κινητοποιήσεις στην Ψυχική Υγεία

Κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη στις 10πμ σύλλογοι εργαζομένων στην ψυχική υγεία.
.
Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση: «Να καταργηθεί η απόφαση περικοπής των προϋπολογισμών. Να μην μείνει κανένας ψυχικά ασθενής κι εξαρτημένος στο δρόμο. Να μην μείνει κανένας άνεργος στην ψυχική υγεία», διότι όπως τονίζουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης: «Η πρωτοφανής και πραξικοπηματική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, για περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, των Κέντρων Πρόληψης και των μονάδων του Προγράμματος Ψυχαργώς σε μη βιώσιμο επίπεδο, η οποία υπερβαίνει ακόμα και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για υποστήριξη των οργανισμών ψυχικής υγείας, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση το σύνολο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα».
.
Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία εργαζομένων: Σ.Ι.Κ.Φ. Αυτιστικών ατόμων Νομού Λάρισας, Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. ΔΡΑΜΑΣ, ΚΕΘΕΑ, Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κέντρου ημέρας εφήβων με αυτισμό Δυτ. Αττικής, ΕΠΙΨΥ, κέντρων ημέρας Alzheimer, ΣΕΨΑΕΚΟ, Ψυχαργώ Αττικής, κλπ
.
Παράλληλα, ανακοίνωσαν νέα συνάντηση των εκπροσώπων τους για την Κυριακή 11/9, με στόχο τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους.
.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος του Δικτύου «ΑΡΓΩΣ», δήλωσε πως «η περικοπή 36,8 εκατ. ευρώ (ποσοστό 45%) θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των 210 κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, την απόλυση 3.050 εργαζομένων, τη διακοπή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πάνω από 35.000 ασθενείς και την επιστροφή στα ψυχιατρεία 1.500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές».
.
Στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης, ο Στέλιος Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, «το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει οικονομικές δυσκολίες και κατάθλιψη πλησιάζει το 12%, ενώ οι άνεργοι που διαρκώς πληθαίνουν, σε ποσοστό 10%, εκφράζουν ευχές θανάτου, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με συνταξιούχους και εργαζομένους».

Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/ellada/koinwnia/20868-2011-09-06-16-33-36.हटमल
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: