Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δρομοκαΐτειο: "Ηλεκτροσόκ στην Ψυχική Υγεία"


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΑΚΑΪΤΕΙΟΥ “ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ”

.
Ηλεκτροσόκ στην Ψυχική Υγεία

.
Ένα διογκούμενο χάος έχει δημιουργήσει και στη Ψυχική Υγεία η δήθεν Μεταρρύθμιση του Υπουργού Υγείας. Μέχρι στιγμής έχει διαλύσει δεκάδες κοινοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα (Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, στεγαστικές δομές, δομές απεξάρτησης, κινητές μονάδες) οδηγώντας εκατοντάδες ασθενείς στον Ιδιωτικό Τομέα , στο να αναζητούν υπηρεσίες στα Ψυχιατρεία ή αφήνοντας τους, απλώς, στη μοίρα τους , την ίδια στιγμή που η Οικονομική κρίση τους αποδιοργανώνει και τους αρρωσταίνει ακόμη περισσότερο. Ο Υπουργός Υγείας, βέβαια, συνεχίζει ακάθεκτος και πραγματοποιεί έφοδο και στο στενό πυρήνα των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών, που ούτως ή άλλως ταλανίζονται από χρόνια προβλήματα. Και δεν παρεμβαίνει για να “χτίσει” αλλά για να “γκρεμίσει”. Σειρά έχουν το Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί.

.
Ακολουθώντας στρατηγική Διάλυσης της Ψυχικής Υγείας
- Προσπαθεί να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ανακοινώνει Ίδρυση Κέντρων Ψυχικής Υγείας, ευκαιριακά ή εικονικά, με μηδέν προσλήψεις. Στην ουσία επιθυμεί να διαλύσει ή να αναγκάσει σε συγχώνευση κλινικές οξέων περιστατικών και στεγαστικές Δομές που ήδη υπάρχουν στο Δρομοκαϊτειο , παίρνοντας δεκάδες άτομα από το προσωπικό που δουλεύει σε αυτές. Το αποτέλεσμα θα είναι εφιαλτικό καθώς οι κλινικές θα αναγκαστούν να δουλεύουν με διπλάσιους ασθενείς έως και 60 και 1-2 άτομα προσωπικό.
- «Εισβάλει» σε ξενώνα, κάνοντας έξωση σε ασθενείς από το «σπίτι τους» για να κάνει το μισό ξενώνα Μονάδα ΟΚΑΝΑ και στέλνει την εταιρία security του ΟΚΑΝΑ να προειδοποιήσει τους εργαζόμενους και τους ασθενείς που αντιστέκονται στην εισβολή. Αυτό το αποκαλεί σχεδιασμό αντιναρκωτικής πολιτικής.
- Εκβιάζει γιατρούς και ασθενείς με τα « Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια» (ΚΕΝ) για γρήγορα εξιτήρια. Το «μενού θεραπείας» του Υπουργείου για ασθενείς με ψυχιατρική διάγνωση όπως η Ψύχωση, που απαιτεί πολύπλευρη και συνεχή φροντίδα προτείνει ή 20 μέρες «άγριο εγκλεισμό», ή μονοήμερα «φθηνά ηλεκτροσόκ», η θεραπεία στο δρόμο, αλλιώς, οι ασθενείς θα πληρώνουν από τη τσέπη τους.
- Απομακρύνει τους ψυχιατρικούς ασθενείς από τις πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (που όσοι δουλεύουμε στην Ψυχική Υγεία ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουν συνεχή παρακολούθηση) ζητώντας τους να πληρώνουν 5ευρα και μοιραία τους οδηγεί σε υποτροπές και εγκλεισμούς.
- Από την μία ετοιμάζει «κρεβάτια πολυτελείας» στα Ψυχιατρεία (με 100 ευρώ την ημέρα) για όσους μπορούν και πληρώνουν, θέλοντας να καθιερώσει εισπρακτικές λογικές. Από την άλλη επιδιώκει, με πλάγιους τρόπους, να φτιάξει «κάτω από το χαλί» στα Ψυχιατρεία, δωμάτια- κολαστήρια για κρατουμένους που μέχρι τώρα νοσηλεύονταν, με σεβασμό στα δικαιώματα τους, σε κανονικά δωμάτια με φύλαξη.
- Διώχνει με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, έμπειρο Διοικητικό Προσωπικό από τις Διοικητικές Υπηρεσίες για να απορυθμίσει πλήρως την λειτουργία του Δρομοκαϊτείου και να μπορεί μετά ανενόχλητος να συγχωνεύσει, να διαλύσει , να επιδοθεί στο κυνήγι της επιδότησης από το ΕΣΠΑ για να δείξει «ΑΝΑΠΤΥΞΗ», πάνω στα ερείπια των υπηρεσιών που διαλύει . Ταυτόχρονα ετοιμάζει νέες εφεδρείες με δήθεν αξιολογήσεις υπηρεσιών και προσωπικού.
- Επιχειρεί να “βάλει χέρι” στις συντάξεις των χρόνιων ασθενών και να τους βάλει να πληρώνουν με τις συντάξεις τους την παραμονή τους σε στεγαστικές δομές.
- Αφήνει απλήρωτες δεδουλευμένες Υπερωρίες και νυχτέρια όλου του προσωπικού και Δεν πληρώνει όσους ασθενείς απασχολούνται σε επαγγελματικές Δομές. Δεν επιχορηγεί το Δρομοκαΐτειο με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να μένουν απλήρωτοι δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία του.

.
Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς όμως που βιώνουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση, δεν πρόκειται να παραδοθούμε σε τίποτα από αυτά. Θα είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και σε κινητοποιήσεις και μέσα και έξω από το Δρομοκαϊτειο μαζί με κάθε Νοσοκομείο που δέχεται επίθεση. Το Σωματείο Εργαζομένων του Δρομοκαϊτείου μαζί με το Σωματείο Νοσηλευομένων Δρομοκαϊτείου “Αυτονομία” την Πέμπτη 8/12/2011, θα κάνουμε Στάση Εργασίας 8-12 το πρωί και θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Πύλη του Δρομοκαϊτείου. Μαζί θα αποφασίσουμε πως θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί δεν είναι απλώς ανεύθυνοι, είναι και επικίνδυνοι.
.
Αναδημοσίευση από το: http://xpolis.blogspot.com/2011/12/8122011-8-12.html
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: