Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Άρθρο για την δουλειά των συναδέλφων του Κέντρου Πρόληψης Κηφισιάς "Προνόη"

.
.
Η ΘΕΣΗ

.

ΠΡΟΝΟΗ - ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ...ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ (VIDEO)


.

ΠΡΟΝΟΗ! Πόσοι γνωρίζουν για αυτό το Κέντρο Πρόληψης, που ιδρύθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, έχει τα γραφεία του στο κέντρο της Κηφισιάς και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έχουν «περάσει» απ’ εκεί εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και γονείς, ενώ έχουν συμμετάσχει χιλιάδες παιδιά, απ’ όλα σχεδόν τα σχολεία της γύρω περιοχής;

Με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», που σκοπό έχει να βοηθήσει, αλλά και να ενημερώσει γύρω από το θέμα της εξάρτησης, είτε αυτά λέγονται ναρκωτικά, ή αλκοόλ, ή ακόμη και διαδίκτυο, η «Θ» ζήτησε από την πρόεδρο του Κέντρου Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη γιατρό μικροβιολόγο, αν. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και δημοτική σύμβουλο του ενιαίου δήμου Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας – Εκάλης, να επισκεφτεί το Κέντρο και να συνομιλήσει με το επιστημονικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν τα μαθήματα, αλλά και τους γονείς, που κάθε δεύτερη Τετάρτη, για μιάμιση ώρα αφιερώνουν το απόγευμά τους με σκοπό, να γίνουν καλύτεροι δάσκαλοι, καλύτεροι γονείς.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στην τελευταία συνάντηση των ατόμων που συμμετείχαν αυτήν τη χρονιά στα μαθήματα του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ».

Η πρώτη μας επαφή, ήταν με τους εκπαιδευτικούς.

Διακόψαμε για λίγο το μάθημά τους και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία , με τη συμμετοχή της προέδρου Αγγελικής Πιτίδη και του επιστημονικού στελέχους του Κέντρου Βάσως Αλεξάκη, κοινωνικής λειτουργού.

.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ: VIDEO

.

Στη συνέχεια, γνωριστήκαμε με τους γονείς.

Η Διονυσία Γιαννοπούλου, κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνης του προγράμματος μας σύστησε μαζί τους και άρχισε η συζήτηση.

Από την αρχή της συζήτησης η πρόεδρος του Κέντρου κατέστησε σαφές, ότι οι γονείς που πάνε εκεί, δεν πάνε γιατί τα παιδιά παίρνουν ουσίες, αλλά για την πρόληψη, «για να προλάβουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Βρέθηκα εδώ, γιατί παρατήρησα κάποια προβλήματα που είχα με την κόρη μου», μας είπε μια μητέρα. Όπως παραδέχτηκε ή ίδια, παρατήρησε από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις μεγάλη διαφορά στη σχέση της με το παιδί της. Μάλιστα η κυρία αυτή αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει σε κάθε Δήμο μια αντίστοιχη ομάδα που να βοηθάει τους γονείς.

Μια μητέρα επεσήμανε για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται με αυτές τις ομάδες ότι «είναι τόσο ευαισθητοποιημένα, ώστε ότι κάνουν, το κάνουν με την ψυχή τους».

Μια κυρία μας είπε ότι συμμετέχει στην ομάδα για να γίνει καλύτερος γονέας και αυτό να έχει αντίκτυπο στα παιδιά, τονίζοντας ότι συνειδητοποίησε πολλά πράγματα που όλοι γνωρίζαμε θεωρητικά, αλλά υπάρχει δυσκολία, στην εφαρμογή.

Μια άλλη μητέρα, μας λέει: «Για να γίνει κανείς καλύτερος γονιός πρέπει πρώτα να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Στην αρχή ήλθα εδώ πιο πολύ για τα παιδιά μου. Στην πορεία ερχόμουν για τον εαυτό μου. Είχε ενδιαφέρον η ανταλλαγή απόψεων!».

Ένας πατέρας που παρενέβη στη συζήτηση μας είπε: «Αν τώρα όλη η ανθρωπότητα υποφέρει, την ευθύνη την έχουν οι γονείς! Εδώ μας κάνετε καλύτερους γονείς. Αυτός είναι και στόχος μας».

«Με πίεσε μια φίλη μου για να έλθω. Το σπίτι άνω – κάτω. Νόμιζα ότι περνούσα τα χειρότερα. Όταν όμως ήλθα εδώ και μιλήσαμε, ηρέμησα! Με βοήθησαν πάρα πολύ. Βελτιώθηκε η σχέση μου», μας είπε άλλη μητέρα.

«Εγώ δεν έχω παιδιά. Το κίνητρό μου ήταν, επειδή είμαι εθελόντρια σε άτομα με καρκίνο, θέλω να βοηθήσω παιδιά. Είμαι εθελόντρια κυρίως σε bazaar, αλλά επειδή πολλά παιδιά είναι αβοήθητα , θέλω να βρω τρόπο να τα βοηθήσω! Για να κάνεις κάτι σωστά, πρέπει να έχεις γνώση», μας είπε μια κυρία που παρακολουθεί το σεμινάριο.

.

.

Άλλη μητέρα που πήρε το λόγο μας είπε: «Με βοήθησαν ως άνθρωπο. Ακόμα και άνθρωποι με μεγάλα παιδιά πρέπει να έρχονται για να γίνουν καλύτεροι, με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού. Η πρόεδρος αγαπάει τον άνθρωπο και βοηθάει πάρα πολύ».

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από δέκα χρόνια που ιδρύθηκε το Κέντρο, υπήρξαν αντιδράσεις από τους γείτονες, γιατί πίστευαν ότι θα φιλοξενούσε εξαρτημένα άτομα και θα δημιουργούσαν προβλήματα στην περιοχή!

Δέκα χρόνια τώρα και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο δήμο Κηφισιάς, στο δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη και την πρόεδρό του Κέντρου Αγγελική Πιτίδη, που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, καλύπτοντας ο δήμος το 50% των εξόδων του (το άλλο 50% το καλύπτει ο ΟΚΑΝΑ), που παρά τις πολλές δυσκολίες που συνάντησαν τελικά το Κέντρο δεν έκλεισε και συνεχίζει και σήμερα να λειτουργεί.

Και όλα αυτά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, επικοινωνιακά τρικ και ότι παρεμφερές συναντάμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις από άλλους δήμους και κυρίως από άλλους δημάρχους.

Πολλά συγχαρητήρια και στο επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου!

.

Αναδημοσίευση από το:

http://www.thessi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9029:2012-06-04-09-53-13&catid=79:--&Itemid=86

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: