Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Νέα μείωση των ΚΑΠ της Αυτοδιοίκησης (πηγή χρηματοδότησης, κατά 50%, των Κέντρων Πρόληψης)

.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

.
Νέα μείωση στη χρηματοδότηση των Δήμων

.


.

Μειωμένοι κατά περίπου 39 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο θα είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που θα λάβουν οι δήμοι τον Αύγουστο, επιδεινώνοντας έτσι την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, με συνέπειες στις ίδιες τις λαϊκές οικογένειες που στερούνται βασικών υπηρεσιών όπως η προσχολική αγωγή των παιδιών τους, η μεταφορά μαθητών, η βοήθεια σε ηλικιωμένους και άλλες.

.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα λάβουν τον Αύγουστο περίπου 96 εκατομμύρια, χρήματα που δεν αρκούν καν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και την πληρωμή του προσωπικού. Και βέβαια δεν ανταποκρίνονται ούτε στα στοιχεία του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, ο οποίος προβλέπει την απόδοση στους δήμους του ποσού των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τη δέσμευση της τότε κυβέρνησης για την εγγραφή 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης δεν αρκούν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κοινή ήταν η διαπίστωση πως δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω περικοπές στους δήμους. Η ΓΓ του Κόμματος δεσμεύτηκε να στηρίξει εντός και εκτός Βουλής την άμεση χρηματοδότηση των δήμων, διαφορετικά όπως είχε πει θα είναι άμεσος ο κίνδυνος κατάρρευσης των όποιων υπηρεσιών προσφέρουν.

.

Η νέα μείωση στους ΚΑΠ, που υπέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδης, αποδίδεται στο μεγάλο περιορισμό των κρατικών πόρων λόγω «δημοσιονομικής προσαρμογής». Ουσιαστικά προδιαγράφει παραπέρα περικοπές και διευκόλυνση της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων των δήμων. Είναι τέτοιο το θράσος της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι οι περικοπές γίνονται «για να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους». Η χτεσινή απόφαση κάνει λόγο για καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Μάη - Ιούνη, τα οποία ανέρχονται σε 129.341.020 ευρώ που αφορούν 183.270 δικαιούχους.

.

Πηγή: Ριζοσπάστης


.
Αναδημοσίευση από το:
http://www.askota.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=978:2012-08-02-05-59-15&catid=43:aftodioikisi&Itemid=81

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: