Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση Βουλευτή Ζακύνθου, Στ. Κοντονή, για χρηματοδότηση και προώθηση θεσμικών αλλαγών στην λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης

.
.
05/11/2012

 

Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στ. Κοντονή για τα προβλήματα χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόσληψης των Εξαρτήσεων


Σχετικά με την από 22-10-2012 κατάθεση ερώτησης από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως προς τα προβλήματα χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόσληψης των Εξαρτήσεων, ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετείχε σε αυτήν την πρωτοβουλία, ανέφερε τα ακόλουθα : 

Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ( 71 σε όλη την χώρα) λειτουργούν βάσει της συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ο.Κ.Α.Ν.Α. και προσφέρουν ιδιαίτερα αξιόλογο κοινωνικό έργο, παρέχοντας  υπηρεσίες  δωρεάν συμβουλευτικής και υποστήριξης στους πολίτες της χώρας σχετικά με προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας, δωρεάν συμβουλευτικής στους χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών και στις οικογένειές τους, δωρεάν στήριξης των γονέων, δωρεάν παρεμβάσεων πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων, δωρεάν στήριξης των εκπαιδευτικών σε σχέση με δράσεις εντός του σχολίου για τις εξαρτήσεις κ.α. Όλα τα παραπάνω κινδυνεύουν να διαλυθούν ή πάντως να αποδυναμωθούν καίρια, καθώς φέτος έχει καταβληθεί από το κράτος  λιγότερο από το 30 % της προβλεπόμενης στην Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης  χρηματοδότησης. Ειδικότερα, το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών έχει παράτυπα προβλέψει  4.000.000 ευρώ για φέτος αντί των προβλεπομένων στην Σύμβαση 10.686.334 ευρώ, ενώ το συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας έχει προβλέψει 5.500.000 ευρώ αντί των προβλεπομένων στην Σύμβαση 10.686.334 ευρώ. Επίσης, ο Ο.Κ.Α.Ν.Α. δεν έχει αποδώσει σημαντικά ποσά που του έχουν δοθεί από τις περικομμένες πιστώσεις, στα Κέντρα Πρόληψης με αποτέλεσμα την μη καταβολή αποδοχών στους εργαζόμενους και τον άμεσο κίνδυνο συνολικής κατάρρευσης των Κέντρων.  Πρέπει, λοιπόν, το κράτος  να προχωρήσει στην  αρχικώς προβλεφθείσα χρηματοδότηση αλλά και ο Ο.Κ.Α.Ν.Α. να αποδεσμεύσει τα ποσά που έλαβε προς τα Κέντρα Πρόσληψης.  Ακόμη, υπάρχει σοβαρό ζήτημα σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί κατά των ναρκωτικών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο πρέπει να περιλάβει βελτιωτικές διατάξεις για την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.


Αναδημοσίευση από το: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=29143

Δεν υπάρχουν σχόλια: