Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Κάλυψη της στάσης εργασίας της 30ης Αυγούστου, από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"

.
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
.
.
.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Διεκδικούν χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν

.

Με προειδοποιητική στάση εργασίας χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) διεκδίκησαν να μην κλείσει κανένα κέντρο και να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος.

.

Η υποχρηματοδότηση των ΚΠ λειτουργεί ανασταλτικά τόσο στο προληπτικό έργο όσο και στην επιστημονική δραστηριότητα του προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας μείωσε αυθαίρετα κατά 50% την προβλεπόμενη χρηματοδότησή του προς τα ΚΠ τόσο για το 2011 όσο και για το 2012. Ηδη υπάρχουν οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών, που αγγίζουν πια τα 19,5 εκ. ευρώ.

.

Τα ΚΠ δραστηριοποιούνται με τη συμμετοχή των δήμων. Ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το Σωματείο των Εργαζομένων έστειλε επιστολή, με την οποία ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των 19,5 εκ. ευρώ απ' το υπουργείο Εσωτερικών.

.

Οι εργαζόμενοι ακόμα διεκδικούν να μη γίνει καμιά περαιτέρω περικοπή του - ήδη δύο φορές περικομμένου κατά 50% - Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ προς όλα ανεξαιρέτως τα ΚΠ της χώρας. Τέλος, ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλύπτονται οι οξυμένες ανάγκες των κατοίκων της χώρας για δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.


.
Αναδημοσίευση από το:
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7010664&publDate=31/8/2012

.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου: Στάση Εργασίας την Πέμπτη, 30 Αυγούστου και συμπαράσταση στους συναδέλφους, εργαζομένους του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"

.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.

Τηλ.: 6978741064, 6945833231, 6936828341. ΦΑΞ: 2265072441, 2273023441. e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012


. .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, αφού μεθοδικά ενημερώσαμε τους συναρμόδιους Φορείς, ως προς τις λεπτομέρειες της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές μας, και βλέποντας καμία απολύτως αλλαγή πορείας έως τώρα, προχωρούμε σε προειδοποιητική στάση εργασίας (από τις 10πμ. ως την λήξη του ωραρίου), στις 30 Αυγούστου.

.

Διεκδικούμε:

.

1). Κανένα Κέντρο Πρόληψης να μην κλείσει, κανένας εργαζόμενος να μην μείνει απλήρωτος.

.

2). Άμεση καταβολή των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών, που αγγίζουν πια τα 19,5 εκ. ευρώ.

.

3). Καμία περαιτέρω περικοπή του -ήδη δύο φορές περικομμένου κατά 50%- Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης.

.

4). Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να καλύπτονται οι οξυμένες ανάγκες των κατοίκων της χώρας για δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

.

5). Άμεση καταβολή όλων των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας. Διαφάνεια στην κατανομή των χρημάτων του Υπουργείου Υγείας, που κατατίθενται μεν στον «ενδιάμεσο» ΟΚΑΝΑ, αλλά από εκεί δεν φτάνουν σε όλα τα Κέντρα Πρόληψης.

.

6). Επίλυση του θεσμικού προβλήματος των δομών, με ενιαίο, διαφανές και δημοσίου χαρακτήρα πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς πατρωνίες «με ξένα κόλλυβα».

.

7). Ισότιμη στήριξη και ανάπτυξη όλων των δομών Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, Ψυχικής Υγείας και γενικότερα Κοινωνικής Πρόνοιας, με σαφή τον καθολικό, άρα δημόσιο, χαρακτήρα τους και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους.

.

Ως Σωματείο Εργαζομένων σε αποκεντρωμένες δομές κοινωνικής πρόνοιας προσανατολιζόμαστε σε κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση του καθολικού δικαιώματος των κατοίκων της χώρας στην δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας καθώς και του συλλογικού δικαιώματός μας στην εργασία.

.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, στο πλαίσιο Συντονισμών με άλλους εργασιακούς χώρους, όσα βιαίως αποστερούνται η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, με κοινές κινηματικές δράσεις.

.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην 48ωρη Απεργία και τις προγραμματισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας των συναδέλφων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (30 & 31 Αυγούστου), που εδώ και χρόνια πλήττονται από τα αποτελέσματα της μανιώδους εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών επί της ζωντανής κοινωνίας.

.

Το Δ.Σ. του Σωματείου


.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Βουλευτή Αχαΐας, Ν. Νικολόπουλου: Να αρθεί η περικοπή -50% & να δοθούν στις επόμενες μέρες οι οφειλές προς Κέντρα Πρόληψης

.

.

«Τα τελευταία τρία χρόνια στην Πατρίδα μας λόγω των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η νεολαία στον επαγγελματικό και οικονομικό ορίζοντα παρουσιάζεται μία τεράστια αύξηση των εξαρτημένων νέων μας από νόμιμες και παράνομες ουσίες.

.

Η νεολαία της Ελλάδας απειλείται όσο ποτέ άλλοτε.

.

Η γραπτή υπόσχεση που μου δόθηκε τότε με διαβεβαίωνε ότι: ‘’εντός του 2011 θα είχαν τακτοποιηθεί οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τα Κέντρα Πρόληψης’’

.

Δεν έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών γύρω στις 19,5 εκ. ευρώ.

.

Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πρέπει τώρα να παρέμβει, να σταματήσει η περικοπή κατά 50% της χρηματοδότησης. Θα έχει μεγάλη ευθύνη εάν επιτρέψει επί της δικής του διακυβέρνησης να μπει λουκέτο εντός του 2012 στα 72 Κέντρα Πρόληψης.

.

.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

.

Ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος προχώρησε σήμερα σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας την συνέχιση λειτουργίας των κέντρων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

.

Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, αμέσως μετά την κατάθεση της παρέμβασης δήλωσε:

.

«Τα τελευταία τρία χρόνια στην Πατρίδα μας λόγω των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η νεολαία στον επαγγελματικό και οικονομικό ορίζοντα παρουσιάζεται μία τεράστια αύξηση των εξαρτημένων νέων μας από νόμιμες και παράνομες ουσίες.

.

Η νεολαία της Ελλάδας απειλείται όσο ποτέ άλλοτε.

.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει και στους πληθυσμούς άλλων χωρών που πλήττονται από οικονομική κρίση και εφαρμόζουν την ίδια μνημονιακή «συνταγή» των αυστηρών προγραμμάτων της «δημοσιονομικής» προσαρμογής.

.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί παρότι γνωρίζουν την φοβερή μάστιγα των νέων παρότι πριν λίγους μήνες (14.4.11) είχα και πάλι προσπαθήσει να τους ευαισθητοποιήσω. Άσκησα πολιτική πίεση μέσα στο Κοινοβούλιο που συνοδευόταν από μία τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία. Χρησιμοποίησα στοιχεία από πληθώρα διεθνών ερευνών. Δυστυχώς φτάσαμε τα 72 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στο κατάντημα και αντί να ενισχύονται, ώστε και ζωές να σώζονται και χρήματα να εξοικονομούνται, απεναντίας να υποχρηματοδοτούνται και σε βαθμό τέτοιο που απειλείται η ύπαρξή τους.

.

Η γραπτή υπόσχεση που μου δόθηκε τότε με διαβεβαίωνε ότι: ‘’εντός του 2011 θα είχαν τακτοποιηθεί οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τα Κέντρα Πρόληψης, γεγονός που θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία τους τα επόμενα έτη’’, δυστυχώς όμως ήταν κίβδηλη.

.

Δυστυχέστατα από όσα εκ νέου πληροφορούμαι δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Υπουργών.

.

Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερες καταγγελίες του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών γύρω στα 19,5 εκ. ευρώ – ποσό που οφείλεται για τα έτη 2010, 2011 και 2012.

.

Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πρέπει τώρα να παρέμβει, να δώσει εντολή να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η περικοπή κατά 50% της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας προς τις δομές. Πρέπει αμέσως η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ που παρακρατεί παράτυπα μέρος των χρημάτων, τα οποία προορίζονται από το Υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης να τα «παραδώσει σήμερα».

.

Θα έχει μεγάλη ευθύνη, ο Α. Σαμαράς, εάν επιτρέψει επί της δικής του διακυβέρνησης να μπει «λουκέτο» εντός του 2012 στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των δομών.

.

Πρέπει άμεσα μέσα στις επόμενες ημέρες να καταβάλουν το Υπουργείο Εσωτερικών και ο ΟΚΑΝΑ τις οφειλές τους προς όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν.»


.
.
Αναδημοσίευση από το:
http://nikosnikolopoulos.gr/?section=5879&language=el_GR&itemid730=7720

.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Νέα μείωση των ΚΑΠ της Αυτοδιοίκησης (πηγή χρηματοδότησης, κατά 50%, των Κέντρων Πρόληψης)

.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

.
Νέα μείωση στη χρηματοδότηση των Δήμων

.


.

Μειωμένοι κατά περίπου 39 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο θα είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που θα λάβουν οι δήμοι τον Αύγουστο, επιδεινώνοντας έτσι την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, με συνέπειες στις ίδιες τις λαϊκές οικογένειες που στερούνται βασικών υπηρεσιών όπως η προσχολική αγωγή των παιδιών τους, η μεταφορά μαθητών, η βοήθεια σε ηλικιωμένους και άλλες.

.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα λάβουν τον Αύγουστο περίπου 96 εκατομμύρια, χρήματα που δεν αρκούν καν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και την πληρωμή του προσωπικού. Και βέβαια δεν ανταποκρίνονται ούτε στα στοιχεία του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, ο οποίος προβλέπει την απόδοση στους δήμους του ποσού των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τη δέσμευση της τότε κυβέρνησης για την εγγραφή 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης δεν αρκούν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κοινή ήταν η διαπίστωση πως δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω περικοπές στους δήμους. Η ΓΓ του Κόμματος δεσμεύτηκε να στηρίξει εντός και εκτός Βουλής την άμεση χρηματοδότηση των δήμων, διαφορετικά όπως είχε πει θα είναι άμεσος ο κίνδυνος κατάρρευσης των όποιων υπηρεσιών προσφέρουν.

.

Η νέα μείωση στους ΚΑΠ, που υπέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδης, αποδίδεται στο μεγάλο περιορισμό των κρατικών πόρων λόγω «δημοσιονομικής προσαρμογής». Ουσιαστικά προδιαγράφει παραπέρα περικοπές και διευκόλυνση της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων των δήμων. Είναι τέτοιο το θράσος της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι οι περικοπές γίνονται «για να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους». Η χτεσινή απόφαση κάνει λόγο για καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Μάη - Ιούνη, τα οποία ανέρχονται σε 129.341.020 ευρώ που αφορούν 183.270 δικαιούχους.

.

Πηγή: Ριζοσπάστης


.
Αναδημοσίευση από το:
http://www.askota.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=978:2012-08-02-05-59-15&catid=43:aftodioikisi&Itemid=81

.