Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Συνέντευξη της Υπεύθυνης Παραρτήματος Ηπείρου του Σωματείου, Π. Κομνηνού, εν όψει της κινητοποίησης της 12/04



Διαρκής απειλή λουκέτου στον ΟΚΑΝΑ λόγω υποχρηματοδότησης


Πέμπτη, 11 Απρίλιος 2013


Οικονομικά και θεσμικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και στα 72 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης που όχι μόνο απαξιώνουν τον Οργανισμό, αλλά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των 8.500 θεραπευόμενων στα προγράμματα υποκατάστασης.

Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ συνέχισαν μάλιστα χθες για 24 ημέρα την κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού, ενώ πραγματοποίησαν και πορεία προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. 

Εκτός από την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού που σημαίνει σημαντική μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια αλλά και συρρίκνωση των προγραμμάτων του, οι εργαζόμενοι καλούνται μάλιστα να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους από τα προηγούμενα χρόνια μετά από σχετική έκθεση ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Βορειοδυτικής Ελλάδας Πώλα Κομνηνού αν και πρόκειται για διαφορετικό Σωματείο με αυτό των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να ζητούνται αναδρομικά μισθολογικές παροχές οι οποίες δίνονταν με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας ή αποφάσεις της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Πρόληψης η υποχρηματοδότηση έχει ξεπεράσει το 60%, με αποτέλεσμα στα περισσότερα Κέντρα να οφείλονται οι μισθοί των εργαζομένων τους τελευταίους μήνες, ενώ σε άλλα εκκρεμούν ακόμη και από τα Χριστούγεννα

Πέρα από τη χρηματοδότηση σοβαρό πρόβλημα για το μέλλον και την προοπτική των Κέντρων Πρόληψης αποτελεί η λήξη της πενταετούς προγραμματικής σύμβασης που ορίζει οικονομικά, θεσμικά και επιστημονικά ζητήματα. 

«Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΟΚΑΝΑ και της ΕΕΤΑ λήγει στο τέλος του έτους και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση για ανανέωσή της, γεγονός που μας προβληματίζει», σημείωσε η κα Κομνηνού. 

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης ζητούν εκτός από την υπογραφή της σύμβασης, να προχωρήσει η ενοποίηση των Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα αυτόνομα, υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ

«Πρόκειται για ένα σαθρό θεσμικό πλαίσιο και 20 χρόνια δεν υπήρξε πολιτική ή όποια άλλη βούληση για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λυθεί γιατί πρέπει να λυθεί», σημείωσε. 

Σε σχέση με άλλα Κέντρα Πρόληψης, το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» που λειτουργεί στα Γιάννινα καταφέρνει να λειτουργεί χάρη στο αποθεματικό του και μέχρι στιγμής δεν τίθεται ζήτημα διακοπής των προγραμμάτων που υλοποιεί, ενώ οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε όλα τα αιτήματα που υπάρχουν από σχολεία, συλλόγους και φορείς, για την παροχή ενημέρωσης και συμβουλών. 

Την ίδια ώρα τα αιτήματα από άτομα που χρήζουν βοήθειας και ψυχοκοινωνικής στήριξης αυξάνονται καθημερινά εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, γεγονός που κάνει αναγκαία τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία


Αναδημοσίευση από το: epirus online

Δεν υπάρχουν σχόλια: