Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Παρουσίαση Βιβλίου: "Νέα Φτώχεια & Κοινωνικός Αποκλεισμός: Πολιτικές Καταπολέμησης & Καθιέρωση ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος"




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος" του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)  θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου με θέμα: «Νέα Φτώχεια & Κοινωνικός Αποκλεισμός: Πολιτικές Καταπολέμησης & Καθιέρωση ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» (Μπαλούρδος Δ. Πετράκη Μ. επιμ., εκδόσεις Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2012). Το βιβλίο περιλαμβάνει τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και πολιτικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην  Ειδική Συνεδρία της 15ης Φεβρουαρίου 2012 της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
 
Με βάση το πρόγραμμα της εκδήλωσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, το Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Θάνος Παπαϊωάννου.
 
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κκ. Νίκος ΔεμερτζήςΝαπολέων Μαραβέγιας, Ιωάννης Υφαντόπουλος και Δημήτρης Χαραλάμπης.
 
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Διονύσης Μπαλούρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.
 
Στις επιμέρους θεματικές ενότητες του βιβλίου θίγεται το ζήτημα της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών της φτώχειας εν μέσω κρίσης, των επιπτώσεών της, καθώς και το θέμα των αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής της. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πολιτική καθιέρωσης ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
 
Για πρώτη φορά στη λειτουργία του θεσμού της Βουλής των Ελλήνων συναντώνται η εμπειρικά τεκμηριωμένη θεωρία και ο πολιτικός προβληματισμός των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τα ως άνω φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: