Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κάλυψη των κινητοποιήσεων μας από τα ΜΜΕ

Αγγελιοφόρος 

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013 16:26

Απεργούν οι εργαζόμενοι των κέντρων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών


Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι των 71 κέντρων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών της χώρας στις 12 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων τους. Την ίδια μέρα, θα συγκεντρωθούν μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
- Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά για όλους τους ανθρώπους που ζουν στην χώρα.
- Άμεση καταβολή μισθών στους συναδέλφους των 13 Κέντρων Πρόληψης, που δουλεύουν απλήρωτοι.
- Καταβολή των οφειλών Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, που αγγίζουν συνολικά τα 35 εκ. ευρώ.
- Ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των 71 δομών, που λήγει φέτος χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός «αρμοδίου».
- Άμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας και όχι οι λογιστικοί «στόχοι» των «δανειστών».
- Αποκλειστικά δημόσιο πυλώνα Πρόληψης της Εξάρτησης. Με ισότιμη ανάπτυξη Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης. Χωρίς καταργήσεις, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών.
- Θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους, με μετεξέλιξή τους σε 71 Τοπικά Παραρτήματα 13 ΝΠΔΔ, με δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων στην κοινωνία.





Τετάρτη 10 Απρίλη 2013

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Απεργούν την Παρασκευή
Σε 24ωρη απεργία με πολύμορφες δράσεις και συγκεντρώσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, προχωρούν την Παρασκευή 12 Απρίλη, οι εργαζόμενοι των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας. «Αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε τα Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά στο λαό. Απ' το μετερίζι μας δίνουμε τη μάχη για Ζωή με Αξιοπρέπεια», δηλώνουν οι εργαζόμενοι που με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν:
-- Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά για όλους τους ανθρώπους που ζουν στην χώρα.
-- Αμεση καταβολή μισθών στους συναδέλφους των 13 Κέντρων Πρόληψης, που δουλεύουν απλήρωτοι.
-- Καταβολή των οφειλών υπουργείου Εσωτερικών, υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, που αγγίζουν συνολικά τα 35 εκατ. ευρώ.
-- Ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των 71 δομών, που λήγει φέτος χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός «αρμοδίου».
-- Αμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας και όχι οι λογιστικοί «στόχοι» των «δανειστών».
-- Αποκλειστικά δημόσιο πυλώνα Πρόληψης της Εξάρτησης. Με ισότιμη ανάπτυξη Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ενταξης. Χωρίς καταργήσεις, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών.
- Θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους, με μετεξέλιξή τους σε 71 Τοπικά Παραρτήματα 13 ΝΠΔΔ, με δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων, το σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων στην κοινωνία.
«Οι αλυσίδες κάθε εξάρτησης σπάζουν με Ενεργοποίηση, Αντίσταση και Αλληλεγγύη. Ούτε με "οικονομική ανάπτυξη", ούτε με "επενδύσεις", ούτε με "φιλανθρωπίες" φτιάχνεται αδούλωτη κοινωνία, αυτεξούσιων ανθρώπων. Ο Αγώνας είναι μακρός και δύσκολος. Το εννοούμε να νικήσουμε», τονίζει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων.
Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ
Στο μεταξύ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ. Καθώς δεν πήραν καμία δέσμευση από το υπουργείο Υγείας για επιπλέον κρατική επιχορήγηση του Οργανισμού και με τα 18 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού υπολογίζουν πως η λειτουργία του είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Αύγουστο.
Σήμερα, 23ηημέρα κατάληψης των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, απαιτώντας από τα κόμματα της συγκυβέρνησης «να λάβουν θέση στις πολιτικές επιλογές, που υπονομεύουν την προοπτική του Οργανισμού».

Επίσης στην "Ελευθεροτυπία", στο "Βήμα", στο   "Πρώτο Θέμα" , στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Ζούγκλα"  και πολλές άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Εκτενή αναφορά στις κινητοποιήσεις μας έχει και η καθημερινή εφημερίδα "Πρωινά Νέα" των Ιωαννίνων:

Κινητοποιήσεις και στα Κέντρα Πρόληψης 
Αναβρασμός επικρατεί όμως και στο χώρο της πρόληψης, καθώς οι εργαζόμενοι στα 71 Κέντρα Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Την ίδια μέρα, θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Οικονομικών και από κει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης - που ρυθμίζει μια σειρά λειτουργικών, επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων - λήγει εντός του 2013 και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία ανανέωσής της από τους συναρμόδιους Φορείς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους και ήδη υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, έως και για πέντε μήνες, την ώρα μάλιστα που αυξάνονται τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για παρεμβάσεις των Κέντρων Πρόληψης.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά για όλους τους ανθρώπους που ζουν στην χώρα., άμεση καταβολή μισθών, καταβολή των οφειλών υπουργείου Εσωτερικών, υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, που αγγίζουν συνολικά τα 35 εκ. ευρώ, ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των 71 δομών, άμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας και όχι οι λογιστικοί «στόχοι» των «δανειστών» και αποκλειστικά δημόσιο πυλώνα Πρόληψης της Εξάρτησης, με ισότιμη ανάπτυξη Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης, χωρίς καταργήσεις, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών.
Ζητούν, επίσης, θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους, με μετεξέλιξή τους σε 71 Τοπικά Παραρτήματα 13 ΝΠΔΔ, με δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων στην κοινωνία.

Σημείωση Ιστολόγου:

Παραπάνω η εφημερίδα  κάνει το λάθος να συσχετίζει την "μικρή ανάσα" που έρχεται για τα Κέντρα Πρόληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών, με χρηματοδότηση προς τον ΟΚΑΝΑ, διότι προφανώς το ένταλμα γράφει, όπως συνήθως "για προγράμματα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση". Δυστυχώς μία από τις συνέπειες του ασαφούς θεσμικού μας  πλαισίου, είναι να δημιουργεί συχνά συγχύσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: