Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ψήφισμα Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου: Προγραμματική Σύμβαση, χρηματοδότηση, θεσμική κατοχύρωση Κέντρων Πρόληψης










Ψήφισμα για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης

 

Δημοσίευση: 20.04.2013, 19:33

 

Ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, Αντώνη Σαμαρά, με κοινοποίηση μεταξύ των άλλων, στους υπουργούς, Εσωτερικών και Υγείας, σχετικά με τα «Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Το Ψήφισμα του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, έχει ως εξής: 

"Η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα παρέχεται κυρίως από τα 71 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Οι δομές λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 15 χρόνια καλύπτοντας τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες και τους 49 από τους 51 νομούς της χώρας, βάσει 5ετούς Προγραμματικής Σύμβασης που συνυπογράφεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. 

Τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρώτης γραμμής με στόχο την ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών για την πρόληψη / αποτροπή κάθε μορφής εξάρτησης και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών, μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και εκπαίδευσή τους. Προσφέρουν δωρεάν πρωτοπόρες υπηρεσίες, που αποτυπώνονται ετησίως στις εκθέσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) και Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA). 

Το έργο αυτό ωστόσο, επιτελείται σε συνθήκες ακραίας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης: Οι δομές τα τελευταία 7 χρόνια τροφοδοτούνται με λιγότερο από το 70% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης και στελεχώνονται με λιγότερους από 400 εργαζόμενους πανελλαδικά, ορισμένοι από τους οποίους είναι ήδη απλήρωτοι. Η φθίνουσα αυτή πορεία, που απορρέει από τον συνδυασμό του θεσμικού προβλήματος των δομών και της δριμείας υποχρηματοδότησής τους έχει ως αποτέλεσμα μετά από τόσα χρόνια κοινωνικής προσφοράς, να απειλούνται άμεσα με αναστολή της λειτουργίας τους. 

Με δεδομένα αυτά, την προσφορά των εργαζομένων και τις σχετικές κοινωνικές ανάγκες που εντείνονται στην περίοδο γενικευμένης κρίσης, την οποία διανύουμε, θεωρούμε ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες την εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών των υφιστάμενων Κέντρων Πρόληψης της Χώρας. 
Ως Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να μην κλείσει καμία δομή, να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι και να παρέχονται απρόσκοπτα οι υπηρεσίες τους. 

Ζητούμε, επομένως από τους αρμόδιους φορείς: 

  • Την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, που λήγει το 2013
  • Την καταβολή όλων των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών (22,1 εκ. ευρώ) και του Υπουργείου Υγείας. 
  • Τη χρηματοδότησή τους για το 2013 με βάση την Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. 
  • Την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης με μετεξέλιξή τους σε 13 ΝΠΔΔ, τα οποία θα ενσωματώνουν όλες τις έως σήμερα θετικές κατακτήσεις της λειτουργίας τους, εισάγοντας ταυτόχρονα την ενιαιοποίησή τους και εξασφαλίζοντας το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα τους, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας χωρίς εξαιρέσεις". 

Αναδημοσίευση από: naxosnews


Δεν υπάρχουν σχόλια: