Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου, Ιωάννας Μαρίνου, στην εφημερίδα "Η ΡΟΔΙΑΚΗ"

Η ΡΟΔΙΑΚΗ



Σε πλήρη απαξίωση έχουν οδηγηθεί τα Κέντρα Πρόληψης λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε ενώ, αν η κατάσταση συνεχιστεί όπως σήμερα, κινδυνεύουν και με λουκέτο. 

Την πλήρη υποβάθμιση των δομών αυτών, οι οποίες σήμερα είναι αναγκαίες και χρήσιμες περισσότερο από ποτέ, περιέγραψε η υπεύθυνη του Κέντρου «Δίοδος» της Ρόδου, τοπική σύμβουλος της πόλης, κα Ιωάννα Μαρίνου, η οποία είναι και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά, τα οποία είναι 72 στο σύνολο. 

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, σε πάνω από τα μισά κέντρα πρόληψης, υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και φυσικά οι δράσεις είναι δύσκολο να υλοποιηθούν και φαίνεται, δυστυχώς, ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν. Και συνέχισε: 

«Ο λόγος είναι γιατί, ήδη, το Υπουργείο Υγείας που έβαζε το 50% του προϋπολογισμού των Κέντρων Πρόληψης, έχει μειώσει τη χρηματοδότηση κατά το ήμισυ, δηλαδή στο 25% ενώ το ΥΠΕΣ που έβαζε το άλλο 50%, δυστυχώς δεν έχει βάλει καθόλου χρήματα». 

Επισημαίνει ακόμη ότι, μέχρι τώρα, το πρόβλημα δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο γιατί αρκετά από τα Κέντρα Πρόληψης είχαν αποθεματικό και δούλευαν με αυτό. Δυστυχώς, όμως, τα αποθεματικά τελείωσαν, οπότε τα λιγοστά αυτά χρήματα που δίνονται χρειάζεται να διανεμηθούν σε περισσότερα Κέντρα Πρόληψης. 

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζουν ότι αν το ΥΠΕΣ βάλει τη δόση που του αντιστοιχεί που είναι γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, τα Κέντρα απλά θα επιβιώσουν για δύο μήνες ακόμη. 

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται είναι ότι, τα λεφτά αυτά του ΥΠΕΣ, έμπαιναν μέσω μίας προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει η ΚΕΔΕ με τον ΟΚΑΝΑ η οποία είναι πενταετής και λήγει τον Δεκέμβριο του 2013. 

«Δυστυχώς, όμως, φαίνεται να μην υπάρχει πρόθεση να υπογραφεί εκ νέου αυτή η σύμβαση, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα», είπε και συνέχισε: «Θα παλέψουμε όσο μπορούμε για να μην κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει και είναι και το πιο σημαντικό να μεταφέρουμε στον κόσμο-γιατί θα ξεκινήσουμε και κινητοποιήσεις και θα ζητήσουμε και τη βοήθεια των πολιτών σ’ αυτό-είναι να υπάρχουν τα Κέντρα Πρόληψης αυτόνομα σαν δομές. Σαφέστατα, βέβαια, στις εποχές που ζούμε είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας αλλά, από εκεί και πέρα, δεν μας ενδιαφέρει να μεταφερθούμε ως εργαζόμενοι σε κάποιες άλλες δομές. Μας ενδιαφέρει να υπάρξουν αυτόνομες οι δομές πρόληψης». 

»Όπως βλέπουμε και εμείς από τη Ρόδο, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες κρίσης, τα προγράμματα πρόληψης είναι περισσότερο απαραίτητα από ποτέ. Οι ανάγκες των πολιτών για ψυχική υποστήριξη συνεχώς αυξάνονται, οι ανάγκες της εκπαίδευσης συνεχώς αυξάνονται για τέτοιου είδους δράσεις και, δυστυχώς, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες βλέπουμε από την πολιτεία μία απαξίωση. Εμείς τονίζουμε ότι, ακριβώς μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Γιατί ξέρετε, πολλές φορές, ίσως αναρωτηθούμε εδώ κλείνουν νοσοκομεία, κλείνουν άλλες δομές, όμως επειδή το εύρος των πολιτών στους οποίους απευθυνόμαστε είναι πάρα πολύ μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν».

Σημειώνεται ότι, στο Κέντρο Πρόληψης της Ρόδου, εξυπηρετούν γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς καθώς και τον γενικό πληθυσμό αφού, τα δύο τελευταία χρόνια, τα αιτήματα αυξάνονται και από τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή από ανθρώπους που δεν ανήκουν στις παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες. Αυτή τη στιγμή, στη Δίοδο εργάζονται τέσσερα επιστημονικά στελέχη και χρειάζονται να εξυπηρετήσουν και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου. 

«Επιλέγουμε το έργο μας να απευθύνεται κυρίως στους ενήλικες, στους γονείς δηλαδή και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα γιατί, σαφέστατα, τέσσερα άτομα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις ανάγκες», κατέληξε η κα Μαρίνου. 

Τέλος, την Παρασκευή 12 Απριλίου έχουν 24ωρη απεργία στα πλαίσια της μεγάλης κινητοποίησης των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης που θα γίνει εκείνη την ημέρα στην πρωτεύουσα. 




Αναδημοσίευση από το: Η ΡΟΔΙΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: