Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ψήφισμα Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου: Καταβολή οφειλών, χρηματοδότηση 2013, ανανέωση Προγραμματικής Σύμβασης, θεσμική κατοχύρωση



Την ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης "ΔΙΟΔΟΣ" ζητά με ψήφισμα που εγκρίθηκε ομοφώνως το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου.

Το ψήφισμα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Χαρ. Ευθυμιάδης θα σταλεί στον πρωθυπουργό κ. Α Σαμαρά, στους προέδρους των κομμάτων, στους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας κκ Ε. Στυλιανίδη και Α. Λυκουρέντζο, στον πρόεδρο και τα μέλη της ΚΕΔΕ, στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και σε άλλους φορείς. Με το ψήφισμα επιδιώκεται να μην βάλει «λουκέτο» η συγκεκριμένη δομή.

Στο περιεχόμενο του ψηφίσματος και στην ανάγκη να στηριχθεί η συγκεκριμένη δομή που καταρρέει, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση η αντιπρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας Ρόδου και επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου κ. Ι. Μαρίνου.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Τα αιτήματα για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές συνεχώς αυξάνονται. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου παρατηρείται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, της βίας, της κατάχρησης ουσιών και αυτοκτονιών.

Ωστόσο εξαιτίας του παρωχημένου ιδιότυπου θεσμικού καθεστώτος τους απέχουν πολύ από το να είναι μόνιμες δομές με σαφή πάγια και κεντρική χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Η ισχύουσα προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης είναι αυτή που ρυθμίζει έστω και στοιχειωδώς μια σειρά λειτουργικών επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων . Η σύμβαση αυτή λήγει εντός του 2013 και ακόμη δεν υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανανέωσής της, από τους συναρμόδιους φορείς. Μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια τα κέντρα πρόληψης λειτουργούν με λιγότερο από 35% της προϋπολογισμένης και κοινά συμφωνημένης με βάση τις ανάγκες τους χρηματοδότησης. Εξαιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης το κέντρο πρόληψης της περιοχής μας, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στα πάγια έξοδά του, κινδυνεύει σοβαρά με διακοπή της λειτουργίας του.


Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη που οδηγεί στη διακοπή της συμβουλευτικής υποστήριξης των κατοίκων της περιοχής μας και ειδικά των νέων για προβλήματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις και την ψυχοκοινωνική υγεία γενικότερα,



Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διακοπή των παρεμβάσεων πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων εντός και εκτός σχολικού πλαισίου καθώς και των εκπαιδευτικών τους,



Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διακοπή της δωρεάν στήριξης της οικογένειας μέσω ομάδων γονέων,



Ζητάμε από τους συναρμόδιους φορείς:

-Την καταβολή όλων των οφειλών των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας
-Την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης
-Τη χρηματοδότηση των δομών για το 2013 με βάση την προγραμματική σύμβαση, τις λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες και την υγεία των συμπολιτών μας και ειδικά της νεολαίας ,
-Την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των κέντρων πρόληψης με μετεξέλιξή τους σε μόνιμες και δημοσίου χαρακτήρα δομές με σαφή πάγια και κεντρική χρηματοδότηση και εργασιακή ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού τους χωρίς εξαιρέσεις."


Αναδημοσίευση από: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: