Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Κάλυψη της απεργίας μας από ημερήσιες εφημερίδες



Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε νοσοκομεία


Πέννυ Μπουλούτζα

Στη δέσμευση ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχουν εξοφληθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Λυκουρέντζος απέδωσε την καθυστέρηση πληρωμής στην εμπλοκή πολλών υπηρεσιών στη διαδικασία έγκρισης των ποσών -υπουργείο Υγείας, Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικό Συνέδριο- και χαρακτήρισε «υπερβολικές ως προς τον έλεγχο τις διαδικασίες», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την απλούστευσή τους.

Οι καθυστερημένες εφημερίες, και γενικότερα η υποχρηματοδότηση του τομέα της Υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα τα δημόσια νοσοκομεία να θυμίζουν «καζάνι που βράζει». Για σήμερα οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα επείγοντα (στις 8 π.μ.) και θα ακολουθήσει διαδήλωση στον κόμβο του «Χίλτον» στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για τα προβλήματα του ΕΣΥ. Μεθαύριο, οι εργαζόμενοι όλων των νοσοκομείων θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανά την επικράτεια, διαμαρτυρόμενοι για την επιχειρούμενη πολιτική στην Υγεία. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο και οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν», που ζητούν μεταξύ άλλων να υπάρξει ρύθμιση για τη συνεφημέρευση του «Αττικόν» με άλλα νοσοκομεία και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Λόγω της κινητοποίησης, μεθαύριο, δεν θα γίνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις στο νοσοκομείο. Τέλος, σε εικοσιτετράωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα 71 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Ζητούν την άμεση καταβολή των οφειλών των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, που αγγίζουν συνολικά τα 35 εκατομμύρια ευρώ και έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 13 Κέντρα Πρόληψης.










ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

Παρέμβαση στον υπουργό Υγείας για επαρκή χρηματοδότηση

Κινητοποίηση των εργαζόμενων στις δομές του ΟΚΑΝΑ στην Αττική, με τη συμμετοχή και εργαζομένων στις δομές του Βόλου και της Πάτρας, έγινε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Πανελλαδικά, οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ βρίσκονται εδώ και πολλές μέρες σε κινητοποιήσεις, ενώ στην Αθήνα συμπληρώνουν την 21η και στη Θεσσαλονίκη τη 19η μέρα (χτες) κατάληψης των γραφείων διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν και συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέτζο και απαίτησαν επαρκή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, για να λειτουργήσουν οι δομές που βρίσκονται σε οριακό σημείο και να μην καταργηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Υγείας μπροστά στους εργαζόμενους με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όρισε συνάντηση όπου θα τεθεί το θέμα των αναδρομικών (τουλάχιστον 10.000 ευρώ) που ζητούν από κάθε εργαζόμενο να επιστρέψει, εφαρμόζοντας αναδρομικά από 1/01/12 το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ το διάστημα εκείνο ήταν ήδη σε ισχύ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι. Ακόμα θα τεθεί και το θέμα για έκτακτη κρατική επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ.
Οι εργαζόμενοι, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Υγείας, πρόταξαν το πανό τους που ανέγραφε «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως: «Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Τα χρέη δεν είναι των εργατών, είναι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».
  • Στο μεταξύ, την Παρασκευή 12 Απρίλη, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας προχωρούν σε 24ωρη απεργία και οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικών.


Αναδημοσίευση από το: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7380723




Εν τω μεταξύ δεκάδες sites & blogs "ανέβασαν" το δελτίο τύπου του Σωματείου μας (λ.χ. ιατροnet,  Left.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια: