Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση Εργαζομένων Κέντρου Πρόληψης Χίου για την Απεργία της 26ης Ιούνη



26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ!


22/6/2013

26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ!
 
Η πρόληψη των εξαρτήσεων δεν περιορίζεται μόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών· στοχεύει σε μια συνεχή διεργασία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας ώριμης προσωπικότητας, στο να είναι σε θέση τα άτομα να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και να προστατεύουν τον εαυτό τους με υπεύθυνες επιλογές.

Η τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση ισοπεδώνει την κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών και δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, και απειλεί με διάλυση τους κοινωνικούς δεσμούς.

Η Κρίση παράγει Χρήση. Ανάμεσα στις αιτίες που οδηγούν σε χρήση ουσιών και άλλες εξαρτήσεις κυριαρχεί η κοινωνική παθογένεια που εκφράζεται σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό. Οι εξαρτητικές συμπεριφορές αποτελούν προσπάθεια φυγής από τη δυσφορία, το άγχος, την απελπισία και την απόγνωση στην οποία μπορεί να οδηγήσει η απώλεια κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ως συνέπεια της στέρησης των υλικών όρων διαβίωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.

Από τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας είναι τα παιδιά και οι νέοι. Η οικογένεια, το σχολείο και η ευρύτερη κοινότητα ενώ αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες για τους νέους, λόγω της παραπάνω κατάστασης, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να επιτελέσουν το ρόλο τους. Η αδράνεια φαίνεται μεν αναπόφευκτη, αλλά δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα, χρειάζεται όλοι να προσπαθήσουμε να μην αφεθούμε στα προβλήματά μας, αλλά να σταθούμε ενεργητικά απέναντι  σε αυτά και να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που τα γεννούν. Και εδώ ακριβώς είναι και ο ρόλος μας ως ειδικοί, το να βοηθήσουμε τα άτομα να στηριχθούν και να ενισχύσουμε το δυναμικό που διαθέτουν.

Η αντίφαση που βιώνουμε είναι ότι παρά την αύξηση των αναγκών, αντί το Κράτος να ενισχύει τα Κέντρα Πρόληψης και όλες τις δομές ψυχικής υγείας, επιλέγει να τα υποχρηματοδοτεί και να απειλεί την ύπαρξή τους. Ειδικότερα για τα Κέντρα Πρόληψης δεν έχει επιλυθεί το θεσμικό ζήτημα, ενώ συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία. Για τους λόγους αυτούς και για να αντισταθούμε στην διάλυση των δομών μας, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Χίου συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρύξει το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης για την 26η Ιούνη 2013.

 
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Χίου 



Αναδημοσίευση από το: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: