Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΕΡΑ Αιγαίου για την Απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης



Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή 

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 14:27
Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται στις 26 του μήνα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, ημέρα που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. Η φετινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Εντός της επιδεινούμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι ανάγκες για παροχή πολύπλευρων υπηρεσιών στο χώρο της πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάρτησης συνεχώς αυξάνονται καθώς νέες ουσίες, ιδιαίτερα επικίνδυνες, εξαπλώνονται ταχύτατα, όπως sisa και μεθαμφεταμίνη. Επίσης κρίσιμη καθημερινά καθίσταται η πρόληψη των ψυχο-κοινωνικών συμπτωμάτων της φτώχειας, της εργασιακής επισφάλειας και της γενικότερης ανασφάλειας της εποχής μας. 
«Σε αντιδιαστολή προς τις κοινωνικές ανάγκες υποχρηματοδοτούνται οι οργανισμοί καταπολέμησης και πρόληψης της χρήσης σε σημείο στραγγαλισμού», όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι. Φόβους διάλυσης προκαλεί όπως προσθέτουν και «η διαφαινόμενη συγχώνευση (λειτουργική ή ολοκληρωτική), διαφορετικών στη φιλοσοφία και λογική, οργανισμών, όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ, μέσω απολύσεων και νέων περικοπών της χρηματοδότησής τους.
Για παράδειγμα τα τρία τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με λιγότερο από το 35% της -προϋπολογισμένης και κοινά συμφωνημένης με βάση τις ανάγκες τους- χρηματοδότησης.  Η ισχύουσα «Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» λήγει εντός του 2013.  Οι εργαζόμενοι την Πέμπτη απεργούν διεκδικώντας να μη διαλυθεί από τις σχεδιαζόμενες περικοπές και την υποχρηματοδότηση ο ευαίσθητος τομές της Πρόληψης- Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Απεργούν για το αυτονόητο της  επιβίωσης  των Δομών, τις οποίες, σε συνεργασία με ευαίσθητα τμήματα των τοπικών κοινωνιών  υποστήριξαν, ανέπτυξαν και έκαναν να «ανθίσουν» μέσα στις πιο δύσκολες οικονομικά, θεσμικά και πολιτικά συνθήκες.
Αναδημοσίευση από την ΕΡΑ Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: