Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη Τύπου των συναδέλφων του Κέντρου Πρόληψης Ρόδου

Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Απεργία σήμερα με συμβολικό χαρακτήρα


Ημερομηνία 26-6-2013 12:55

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι αυτή που γιορτάζεται σήμερα, 26 Ιουνίου, και τα Κέντρα Πρόληψης και οι σχετικές δομές ανά τη χώρα, αρνούνται να συμμετάσχουν στη «γιορτή» και αντ'’ αυτού η γενική συνέλευση των εργαζομένων σ'’ αυτά αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργίας με έντονο συμβολικό χαρακτήρα μιας και λόγω της υποχρηματοδότησής τους εδώ και αρκετό καιρό, κινδυνεύουν πλέον με κλείσιμο! 


Για τη σημερινή ημέρα αλλά και για τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, «Δίοδος», μίλησαν χθες οι υπεύθυνοι λειτουργίας του και περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα αυτό που έρχεται. 

Συγκεκριμένα, μίλησαν η υπεύθυνη της «Διόδου» κα Ιωάννα Μαρίνου η οποία είναι και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της χώρας καθώς και το στέλεχος πρόληψης, κοινωνικός λειτουργός κ. Σπύρος Στογιάννης. 

Όπως είπαν και οι δύο, εκφράζοντας τους εργαζόμενους στη «Δίοδο» αλλά και στα Κέντρα Πρόληψης ανά τη χώρα: 

«Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ξέρουν καλά πως η Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ιδιαίτερα στις μέρες μας, δεν σηματοδοτείται από καμία “γιορτή”, μια φορά το χρόνο. 

Είμαστε παρούσες και παρόντες κάθε μέρα, εκεί που “παίζεται το παιχνίδι”, σε συνθήκες πραγματικές, ιδιαίτερα σκληρές. Αγγίζουμε στον ανθρώπινο πόνο αλλά και την ελπίδα και την αποφασιστικότητα, φτιάχνοντας σχέσεις με νέους και ενήλικες. Βιώνουμε τις αλλαγές, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρούν προς το καλύτερο, προς τη μεριά των ανθρώπων και της κοινωνίας τους. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, παλεύοντας ενάντια στη υποκρισία και τις ευκολίες. 

Παρά την υποχρηματοδότηση εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ και τους τριγμούς που επιφέρει η μη θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικώς, εκείνα συνεχίζουν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες μέσα από καινοτόμα προγράμματα και δράσεις σχεδιασμένες και εναρμονισμένες με τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας. 

Σήμερα εργάζονται στα Κέντρα Πρόληψης λιγότεροι από 400 εργαζόμενοι, ώστε η αναλογία εργαζομένων προς τον πληθυσμό υπολείπεται του 1/25.000. 

Εξαιτίας του παρωχημένου ιδιότυπου θεσμικού καθεστώτος τους, τα Κέντρα Πρόληψης απέχουν πολύ από το να είναι μόνιμες δομές, με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Η ισχύουσα “Προγραμματική Σύμβαση για την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης” είναι το μόνο “έδαφος” υποτυπώδους ρύθμισης μαις σειράς λειτουργικών, επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων. Η σύμβαση αυτή λήγει εντός του 2013 και ακόμη δεν έχει υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανανέωσής της από τους συναρμόδιους Φορείς (υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Υγείας, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΕΤΑΑ ΑΕ). 

Τα τρία τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με λιγότερο από το 35% της-προϋπολογισμένης και κοινά συμφωνημένης με βάση τις ανάγκες τους-χρηματοδότησης. Εξαιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης τα Κέντρα Πρόληψης, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους, κινδυνεύουν σοβαρά με διακοπή της λειτουργίας τους. 
Μάλιστα, ήδη υπάρχουν στις δομές εργαζόμενοι απλήρωτοι ως και 6 μήνες. Τα νέα σενάρια θέλουν συγχώνευση ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ-Κέντρων Πρόληψης και την επακόλουθη κατάργηση υπηρεσιών των δομών αυτών. 

Τα σχέδια αυτά μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους/ες, καθώς θεωρούμε πως η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι βασική ανάγκη και όχι πολυτέλεια και πως μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να έχει επαρκείς υποστηρικτικές δομές πρόληψης και θεραπείας, με δημόσιο χαρακτήρα, ανοιχτές σε όλη την κοινωνία. 

 Κατόπιν όλων αυτών, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών ενώ παράλληλα έχει προκηρυχτεί απεργία για την ημέρα αυτή. 

Επίσης, στη χθεσινή συνέντευξή τύπου, η μαθήτρια του 1ου γυμνασίου, Δέσποινα, αναφέρθηκε στο διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνουν μαθητές από το σχολείο, σε συνεργασία με τη “Δίοδο”, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Αναδημοσίευση από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια: