Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση για τους δύο συλληφθέντες της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: E.K.A, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.  Τηλ.: 2265023590, 2102409015, 2273023443.
Φαξ: 2265072771, 2273023441. Κινητά: 6945833231, 6936828341, 6978741064.  Email: prolipsiworkers@yahoo.gr

Πέμπτη, 04 Ιούλη 2013

ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
 
Στις 25 Ιουνίου, μία μέρα πριν την «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», συνελήφθησαν από την αστυνομία δύο μέλη της θεραπευτικής Κοινότητας «Παρέμβαση» του ΚΕΘΕΑ βάσει παλιών ενταλμάτων για πράξεις που είχαν τελέσει στην περίοδο που ήταν ενεργοί χρήστες. Οι δύο άνθρωποι, που προσπαθούν να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους μέσα σε αντίξοες κοινωνικές συνθήκες, είναι οροθετικοί και συνελήφθησαν στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» όπου πήγαν για να κάνουν τις εξετάσεις τους.

Το περιστατικό φέρνει στον νου το προ τετραμήνου πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, εναντίον εξαρτημένων που μεταφέρθηκαν στο «κέντρο κράτησης» της Αμυγδαλέζας, την ίδια ώρα που στη Βουλή συζητιόταν ο νέος νόμος «Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών», ο οποίος πανηγυρίστηκε ως «ένα βήμα προς  τα μπρος» στην προστασία των εξαρτημένων, στην μετακίνησή τους ως ανθρώπινες υπάρξεις από το πεδίο της καταστολής, στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας.

Συμπίπτει, τέλος, χρονικά, με την επαναφορά σε ισχύ της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α, την οποία είχε εκδώσει ο Λοβέρδος και είχε καταργήσει η Σκοπούλη – της διάταξης, βάσει της οποίας είχαν συλληφθεί και διαπομπευτεί οι οροθετικές ιερόδουλες, λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Το μήνυμα προς την κοινωνία είναι, τελικά, σαφές μέσα ακριβώς απ’ τις αντιφατικές όψεις του: «Οι εξαρτημένοι είναι περιττά βάρη, τα θεραπευτικά προγράμματα επίσης, οι νόμοι που ψηφίζονται για την στήριξή τους δεν θα εφαρμόζονται, γιατί προέχει η καθημερινή περιστολή των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, για να ικανοποιηθούν μέχρι τελικής ρανίδας οι απαιτήσεις των δανειστών».

Η δική μας θέση, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα και από τις κοινές προσπάθειες με τους συναδέλφους του ΚΕΘΕΑ, του 18 ΑΝΩ και του ΟΚΑΝΑ για ένα ανάχωμα στην εν εξελίξει καταστροφή, είναι στον αντίποδα αυτών των λογικών και πρακτικών.

Καταγγέλλουμε τη σύλληψη των  δύο θεραπευομένων του ΚΕΘΕΑ. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στη θεραπευτική κοινότητα, για να συνεχίσουν τη μάχη τους για τη ζωή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειές τους, στους συνθεραπευόμενούς τους και στους συναδέλφους του ΚΕΘΕΑ, που δέχονται ένα ακόμη πλήγμα εν μέσω της πιο άγριας κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, που η χώρα γνωρίζει εδώ και δεκαετίες.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: