Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο μαχαίρι σε κοινωνικές δαπάνες


09/09/13
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Νέο μαχαίρι σε κοινωνικές δαπάνες

Ο πρωθυπουργός -όπως και ο συνοδοιπόρος του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- μάς γέμισαν υποσχέσεις και αισιοδοξία από τη Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι πως οι εποχές εκείνες που ο κάθε πρωθυπουργός επισκεπτόταν τη ΔΕΘ και μοίραζε χάντρες και καθρεφτάκια, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αυτή τη φορά ο κ. Σαμαράς ήταν πιο προσεκτικός. Ωστόσο, δεν ήταν διόλου φειδωλός όταν μοίραζε υποσχέσεις για ανάπτυξη, δημοσιονομικό πλεόνασμα, μείωση της ανεργίας και -το κυριότερο- απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Και ήταν κατηγορηματικός σ' αυτό ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά είπε με τέτοιο τρόπο πως η κοινωνία δεν θα υποστεί νέα αφαίμαξη με μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντίθετα θα ενισχυθούν, υποσχέθηκε, οι πιο αδύναμοι.
Ο λόγος του πρωθυπουργού έχει δύο βασικά μειονεκτήματα, τα οποία τον κάνουν αρκετά αδύναμο για να είναι και πειστικός. Το ένα αφορά την ίδια την αξιοπιστία της πολιτικής του κ. Σαμαρά. Και δεν αναφερόμαστε στα χρόνια που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχόταν διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και αλλαγή των Μνημονίων, αλλά πιο πρόσφατα, λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές, οπότε απέκλειε νέα μέτρα.
Το δεύτερο πρωθυπουργικό μειονέκτημα είναι η ίδια η αλήθεια των αριθμών. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και αυτό το παραδέχονται όχι μόνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών. Άρα, εκ των πραγμάτων, η αισιοδοξία που μοίρασε ο κ. Σαμαράς, σκορπίστηκε πολύ εύκολα. 
Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε τις υποσχέσεις Σαμαρά ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, η σημερινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τα στοιχεία του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με τα ποσά που θα κατανεμηθούν σε κάθε υπουργείο, αναδεικνύεται πως ο προϋπολογισμός του 2014 θα είναι μειωμένος κατά περίπου 6 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τον φετινό. Και μια προσεκτική ματιά στα υπουργεία όπου οι δαπάνες είναι μειωμένες, αναδεικνύει πως εκεί όπου θα πέσει γενναίο μαχαίρι, είναι τομείς από τους οποίους πλήττονται και πάλι μικρά και μεσαία εισοδήματα
Οι τομείς Παιδείας, εργασίας, αγροτικής πολιτικής, ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μερικοί μόνον από εκείνους που θα υποστούν νέο μαχαίρι. Τα ποσά για τη δημόσια εκπαίδευση θα μειωθούν δραματικά, το ίδιο θα συμβεί με την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας κ.ά.), με την ενίσχυση των δήμων κ.ο.κ. Η αφαίμαξη της κοινωνίας θα είναι κατά κάποιον τρόπο έμμεση. Αλλά θα τη νιώσουμε οι περισσότεροι, αφού θα μειωθούν ακόμα περισσότερο ήδη συρρικνωμένες από τα προηγούμενα Μνημόνια κοινωνικές δαπάνες. Για τις αλήθειες αυτές, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα στη Θεσσαλονίκη.

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: