Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Εμείς περνάμε απλά το σχοινί στον λαιμό, με "δική σου" ευθύνη κλωτσάς την καρέκλα...


ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης15-09-13

Μέτωπο στην Υγεία και καταγγελίες Γεωργιάδη

Της Πέννυς Μπουλούτζα

Ο χώρος της Υγείας αναμένεται ότι θα αποτελέσει άλλο ένα σημείο αιχμής των κινητοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταγγέλλει ήδη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν να «τορπιλίσουν» το σχέδιο κινητικότητας με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Έτσι, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας και ενώ, έως τώρα, οι αντιδράσεις των υγειονομικών για την αναστολή υπηρεσιών νοσοκομείων που αποτέλεσαν τη «δεξαμενή» για το προσωπικό της διαθεσιμότητας κινήθηκαν χωρίς οξύτητες, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει, με δήλωσή του στην «Κ», ότι πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούν εργαζομένους, που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, σε «αντάρτικο», παρακινώντας τους να μην καταθέσουν αιτήσεις για τα νοσοκομεία στα οποία θέλουν να μετακινηθούν. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε το 15νθήμερο της κινητικότητας και μέσα σε αυτό το διάστημα οι 1.665 εργαζόμενοι που είναι σε διαθεσιμότητα πρέπει να έχουν υποβάλει αιτήσεις μετάταξης. Στόχος του υπουργείου είναι έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν τοποθετηθεί όλοι στις νέες τους θέσεις.

«Φοβάμαι», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Γεωργιάδης, «ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα παρασυρθούν από τους εγκάθετους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα συμπληρώσουν την αίτηση. Ξεκαθαρίζω ότι η δέσμευσή μου για καμία απόλυση ισχύει για όσους τηρήσουν τη διαδικασία. Όσοι δεν την τηρήσουν, θα βρεθούν εκτός της κινητικότητας του υπουργείου Υγείας και στο τέλος του οκταμήνου θα κινδυνέψουν να βρεθούν εκτός Δημοσίου, δηλαδή χωρίς δουλειά αλλά με δική τους ευθύνη». Ο ίδιος τονίζει ότι «έχουμε ενδείξεις ότι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν την περασμένη Τετάρτη ορισμένα νοσοκομεία και τους είπαν να μη συμπληρώσουν αιτήσεις, να πάνε σε δικηγόρους κ.ά. Ορισμένοι εκ των εργαζομένων φάνηκε ότι τείνουν ευήκοον ους σε αυτήν τη διαδικασία».

Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις των ενώσεων γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία, σε αυτό το στάδιο της κινητικότητας, κορυφώνονται εντός της εβδομάδας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει τριήμερη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ καλεί και τις τοπικές ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών να αναλάβουν δράσεις, ακόμα και λειτουργικές καταλήψεις (συνέχιση λειτουργίας τμημάτων παρά την εντολή για κλείσιμό τους) στα νοσοκομεία που θα αλλάξουν «ρόλο». Σαρανταοκτάωρη απεργία προκήρυξε για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Η ομοσπονδία των γιατρών χαρακτηρίζει τη διαθεσιμότητα «ομηρία» προσωπικού, κάνει λόγο για μεθόδευση και άλλων εκκενώσεων νοσοκομείων, ραγδαία αύξηση των υποστελεχωμένων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, ανασφαλή προγράμματα εφημεριών κ.ά.


Η επόμενη φάση


Πάντως, είναι σαφές ότι οι τωρινές κινητοποιήσεις γίνονται και με το μάτι στραμμένο στην επόμενη φάση της κινητικότητας, η οποία θα προέλθει κυρίως από ψυχιατρικά νοσοκομεία και νοσοκομεία της επαρχίας. Όπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, «κατ’ αρχάς, επ’ ουδενί δεχόμαστε την κατεύθυνση του υπουργείου να κλείσει τα οκτώ νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η εκτίμησή μας είναι ότι στο επόμενο στάδιο της κινητικότητας η κατάσταση θα είναι χειρότερη από πλευράς προβλημάτων στην περίθαλψη, αλλά και αντιδράσεων πολιτών». Όπως αναφέρει, οι αντιδράσεις έως τώρα ήταν ελεγχόμενες, ωστόσο δεν αποκλείει να υπάρξουν «παρατράγουδα» όταν το υπουργείο επιχειρήσει παρεμβάσεις σε νοσοκομεία της περιφέρειας, από απλούς πολίτες.

Κατά τον υπουργό Υγείας, «πραγματικές κινητοποιήσεις στην Υγεία δεν έγιναν, ούτε εκτιμάται ότι θα γίνουν». Όπως είπε στην «Κ» ο κ. Γεωργιάδης, η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών έως τώρα δεν ξεπέρασε το 2%, ενώ εκτιμά ότι το δεύτερο στάδιο κινητικότητας και παρεμβάσεων στο ΕΣΥ είναι πιο πολύπλοκο στη διαχείρισή του και απαιτεί πολύ περισσότερο διάλογο με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών.

Για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημειώνει στην «Κ» ότι «τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στο σημείο να λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Εξ ανάγκης, λοιπόν, δεν μπορούν πολλοί γιατροί να απεργήσουν».


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: