Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η ανεργία κάνει τους Ελληνες μετανάστες βαποράκια – Εκρηξη συλλήψεων νεαρών στο εξωτερικό

08.09.2013 

Η ανεργία κάνει τους Ελληνες μετανάστες βαποράκια – Εκρηξη συλλήψεων νεαρών στο εξωτερικό


Μαύρη πρωτιά για την Ελλάδα καταγράφουν οι συλλήψεις νεαρών Ελλήνων στο εξωτερικό τόσο στην Ευρώπη, όσο και πέρα από τον Ατλαντικό, οι οποίοι κατηγορούνται για μεταφορά ναρκωτικών, όπλων, αλλά και χρημάτων από εγκληματικές ενέργειες.

Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, περισσότερες από 184 συλλήψεις νεαρών με ελληνική υπηκοότητα έχουν σημειωθεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και σε "ξεχασμένα" αεροδρόμια κρατών που δύσκολα βρίσκει κανείς στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι αριθμοί αποκτούν μεγαλύτερη αξία αν συγκριθούν με αντίστοιχες συλλήψεις κατά τα προηγούμενα χρόνια. "Πριν από την κρίση, σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με έντονο μάλιστα το ελληνικό στοιχείο, υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν δύο ή το πολύ τρεις συλλήψεις Ελλήνων τον μήνα.

Σήμερα, στις ίδιες χώρες, γίνονται πενταπλάσιες συλλήψεις. Αντί για δύο, 12 Έλληνες υπήκοοι οδηγούνται στις εισαγγελικές αρχές" δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής ανώτατο στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η υπηρεσία, όπως και η ΕΛ.ΑΣ., ενημερώνεται για τις συλλήψεις Ελλήνων σε ξένο έδαφος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σε βάρος τους εκκρεμούν κι άλλες κατηγορίες για παρόμοιες υποθέσεις.

Όπως αναφέρει ο ειδικός, τις περισσότερες φορές πρόκειται για νέα πρόσωπα ηλικίας 20-30 ετών, μη σεσημασμένα που μόλις έχουν "στρατολογηθεί" από τα διεθνή κυκλώματα που δρουν στην Ελλάδα.

"Πρόκειται για Ελληνόπουλα που πλέον, λόγω της κρίσης, έχουν μετατραπεί σε "βαποράκια" στα κυκλώματα Νιγηριανών και Αλβανών, "θέσεις" που μέχρι πρόσφατα κατείχαν Αλβανοί, Λετονοί, Λιθουανοί και Εσθονοί", επισημαίνει. Οι αριθμοί των συλλήψεων αφορούν στην περίοδο που το κύμα μετανάστευσης νέων Ελλήνων στο εξωτερικό κορυφωνόταν.

Άνεργοι και απελπισμένοι τα εύκολα θύματα

Αρκετοί άνεργοι, απελπισμένοι αλλά και αφελείς νεαροί αποδείχθηκαν τα εύκολα θύματα των κυκλωμάτων που ήθελαν να ανανεώσουν τον "στόλο" από τα βαποράκια τους με "ασημάδευτα" πρόσωπα.

Με την πρόφαση της αναζήτησης δουλειάς και προκάλυμμα την καθόλα νόμιμη μετανάστευση σε άλλες ηπείρους, οι νεαροί έκρυβαν τα ίχνη των "επιχειρήσεων" που εξυπηρετούσαν πραγματοποιώντας ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης για λογαριασμό παράνομων κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης και εμπορίας.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο Έθνος, η "στρατολόγηση" των νέων μελών των κυκλωμάτων ξεκινά πολύ συχνά από την Ελλάδα όπου οι “περίεργες” επισκέψεις μεγαλεμπόρων στα νεανικά στέκια της Δυτικής Αττικής και της παραλιακής έγιναν συχνές. Αντικαθιστώντας αλλοδαπούς που έκαναν τη βρόμικη δουλειά, οι νεαροί μπήκαν στην παρανομία για να κερδίσουν εύκολα χρήματα.

Οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε αεροδρόμια και αφορούν στη μεταφορά κοκαΐνης και ηρωίνης προς την Ευρώπη. Από τους αριθμούς των συλλήψεων, καταγράφονται και οι δρόμοι των ναρκωτικών, είτε της κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική είτε ηρωίνης από την Τουρκία, τη Γεωργία ή τα Βαλκάνια.



Αναδημοσίευση από το iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: