Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Στρατούλης και Χρήστος Μαντάς συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του πανελλαδικού Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Οι εκπρόσωποι των Εργαζομένων έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δυο ζητήματα:

1. Την επίθεση ενάντια στην Πρόληψη της εξάρτησης από ουσίες και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, μέσω της απαξίωσης των Κέντρων Πρόληψης, που παρέχουν τον μεγαλύτερο όγκο εξειδικευμένης εργασίας στο ευρύ αυτό πεδίο. Σημειώθηκε ότι η επίθεση περνά μέσα από τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των δομών, τις καθυστερήσεις στην υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείων Υγείας-Εσωτερικών, ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ, τις αυθαιρεσίες και λαθροχειρίες διοικήσεων Κέντρων Πρόληψης και διοίκησης ΟΚΑΝΑ, της έλλειψης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών – πολύ περισσότερο με «αιχμή» την Πρωτοβάθμια Πρόληψη.
2. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, που χρησιμοποιείται ως βάση της υποβάθμισης του θεσμού της Πρόληψης, ως άλλοθι όλων των κυβερνήσεων για την άρνησή τους να εξασφαλίσουν την Πρόληψη της εξάρτησης από ναρκωτικά ως δημόσιο αγαθό, που θα απολαμβάνουν με ευθύνη της Πολιτείας όλοι οι κάτοικοι της χώρας.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Σωματείου ότι ισχύει η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για δημόσια, δωρεάν, αποκεντρωμένη Πρόληψη της εξάρτησης με τη μορφή των 13 ΝΠΔΔ και ότι είναι επίκαιρη από κάθε άλλη φορά, λόγω των δεινών που πλήττουν τον τόπο – ανάμεσά τους η εξάρτηση από ναρκωτικά και, γενικότερα, η ψυχική δυσφορία. Δεσμεύτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει πίεση τόσο τα άμεσα ζητήματα, που είναι η ανανέωση της κεντρικού επιπέδου Προγραμματικής Σύμβασης και η επαρκής χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες. Δεσμεύτηκαν, τέλος, πως θα συνεχίσουν, με κάθε ευκαιρία, να θέτουν το ζήτημα της εδραίωσης της Πρόληψης της εξάρτησης ως αδιαπραγμάτευτα δημόσιο αγαθό, στη βάση της πάγιας θέσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που αντικαθιστά την αποσπασματικότητα των θνησιγενών «αστικών εταιρειών» με ένα ενιαιοποιημένο σύστημα δημόσιων, σταθερών, αυτοδιοίκητων δομών. 


Αθήνα, 22/10/2013

Το Γραφείο Τύπου

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: