Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Δημοσίευμα του "Ρ" με τη θέση του Σωματείου μας

Εξελίξεις στην κόντρα κυβέρνησης-ΟΚΑΝΑ

Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013


Αποδεκτή έγινε από τον υπουργό Υγείας η παραίτηση που υπέβαλε χτες η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μ. Μαλλιώρη, κάνοντας λόγο σε επιστολή της για «προσωπικές αντιθέσεις της υφυπουργού Υγείας μ' εμένα» και ανακοινώνει την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη. Από τη μεριά της η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή ενημέρωσε χθες τον Ι. Τέντε, εθνικό συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς για τα θέματα που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ και συνολικότερα τον τομέα της Υγείας, ο οποίος της υπέδειξε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα. Πάντως, ο τρόπος και η ποιότητα με την οποία επέλεξαν οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργείο και ΟΚΑΝΑ) να αντιπαρατεθούν έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και αναστάτωση στους αποδέκτες των υπηρεσιών όπου τις τελευταίες μέρες -όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού- καταγράφονται «εντάσεις και επεισόδια σε βάρος των εργαζομένων στις δομές του ΟΚΑΝΑ». Είναι φανερό ότι πίσω από τη σκανδαλολογία παραμένει το μεγαλύτερο σκάνδαλο: Η διαχρονικά εφαρμοζόμενη «αντιναρκωτική» πολιτική που παίζει με τις ζωές εξαρτημένων και εργαζομένων.

Σχετικά με τα μη αποδοθέντα χρήματα από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται τον έκπληκτο, καθώς χρόνια τώρα διεκδικούν δημοσίως τα χρήματα που δεν φτάνουν στα Κέντρα. Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τον επακριβή υπολογισμό και την εξαντλητική καταβολή των μη αποδοθέντων ποσών στα Κέντρα Πρόληψης, αξιοπρεπείς συνθήκες για να εργάζονται, «την οριστική λύση των θεσμικών θεμάτων που μας έχουν φέρει σήμερα ένα βήμα πριν το κλείσιμο των δομών μας, με διαχρονική ευθύνη των ηγεσιών τόσο του ΟΚΑΝΑ όσο και του υπουργείου Υγείας».

Στο μεταξύ, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, για την υπόθεση του ΟΚΑΝΑ δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως διέταξε έλεγχο «διότι οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Εφτανε, ας πούμε, ένας απλός υπάλληλος να παίρνει 2.500-3.000 ευρώ». «Είναι ξεκάθαρο πλέον. Από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε και η "ανεξάρτητη αρχή" του κ. Ρακιντζή ως εμπροσθοφυλακή των μηχανισμών της κυβέρνησης για την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι ο ΟΚΑΝΑ μπαίνει στον αστερισμό των απολύσεων, των συγχωνεύσεων, της συρρίκνωσης», απαντάει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες του Λ. Ρακιντζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: