Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πρακτικά της ανοικτής συνάντησης συζήτησης "Μας αφορά όλους" - για τη δημιουργία ενός πολύμορφου κινήματος στο χώρο της ψυχικής υγείας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


Πρακτικά από την ανοικτή  συνάντηση-συζήτηση της Πρωτοβουλίας 
για τη δημιουργία  ενός πολύμορφου κινήματος στο χώρο της ψυχικής υγείας 

"Μας αφορά όλους", Σάββατο 21/12/2013)


Στη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός πολύμορφου κινήματος στο χώρο της ψυχικής υγείαςπαρευρέθηκαν μέλη συλλογικοτήτων, (λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συγγενείς  φορέων και δικτύων) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας. (Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, ΣΟΨΥ, ΚΙΝΑΨΥ, ΨΝΑ, Δρομοκαϊτειο, Hearing Voices Network, κ.α)


Τα θέματα της συζήτησης ήταν πολλά καθώς ο καθένας από εμάς έρχεται από διαφορετικούς χώρους, με διαφορετική κουλτούρα, φιλοσοφία και προσωπικές εμπειρίες.


Στη αρχή της συνάντησης έγινε προβολή της ομιλίας του Γιώργου Γιαννουλόπουλου (Θεσσαλονίκη 2010, Συνέδριο της ENUSP)


Υπήρχε σχολιασμός από τα μέλη της συνάντησης στο πόσο συνδέονται τα λόγια του Γιώργου με τη σημερινή εποχή


Οι τοποθετήσεις των μελών πήραν τη μορφή και προσωπικού βιώματος, ληπτών, συγγενών και επαγγελματιών....


(Πατήστε εδώ για να διαβάσετε κείμενο παρέμβασης  "Το ολοκαύτωμα της ψυχικής υγείας")



Πρακτικά από τη συζήτηση


Θέματα που συζητήθηκαν:

Κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, αποδόμηση των υπηρεσιών, παρακράτηση των συντάξεων

Οι επιπτώσεις όλων αυτών των fast track διαδικασιών στους ίδιους τους λήπτες αλλά και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ψυχική υγείας.

      • Τι αναζητά ο άνθρωπος που απευθύνεται στους επαγγελματίες και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Να γίνει καλά (είπαν αρκετοί από εμάς) και πως αυτό ορίζεται για τον ίδιο ώστε να ξανα βρει τρόπους να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας (σπουδές, εργασία, οικογένεια, φίλοι)

Ερωτήματα και σκέψεις που προέκυψαν από αυτό το θέμα:

Τι σημαίνει γίνομαι καλά; Πως γίνομαι καλά; Με κάνουν καλά;

Έγινε αναφορά σε ανθρώπους που έχουν καταφέρει και παρόλα όσα έχουν περάσει έχουν καταφέρει και έχουν βρει δικό τους τρόπο αλλά και από εναλλακτικές μεθόδους προσέγγισης της ψυχολογικής εμπειρίας να τα έχουν καλά με τον εαυτό τους και με τους γύρω τους.


Η αναζήτηση της εργασίας που είναι για όλους σημαντικό πόσο μάλλον για τους ανθρώπους που εκτός από το δύσκολο του θέματος να βρεις δουλειά υπάρχουν και τα θέματα που έχεις να αντιμετωπίσεις (αντοχές του να δουλεύεις, παρενέργειες φαρμάκων, ρατσιστική αντιμετώπιση).

Ειπώθηκαν διάφορες απόψεις:

Οι ίδιοι οι λήπτες θα πρέπει να βρουν δουλειά είτε στην ήδη υπάρχουσα  αγορά εργασίας είτε μέσω ΚΟΙΣΠΕ και να κατανοήσουν ότι και αυτοί πρέπει να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.


Η υποχρέωση του κράτους να παρέχει υπηρεσίες (μεθόδους θεραπείας και ανάρρωσης, επιδόματα, συνθήκες διαβίωσης μέσα ή έξω από τις δομές)  στους ανθρώπους που απευθύνονται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.


Η ανάγκη του να παίρνουμε ένα χάπι για να είμαστε χαρούμενοι. Όταν αυτό δεν αρκεί τότε θα πρέπει να παίρνουμε άλλο ένα χάπι? είναι το θέμα να δείχνεις χαρούμενος?


Όλοι έχουμε ανάγκη από ένα χάπι.Τι χάπι? 'Όλοι έχουμε ανάγκη να είμαστε καλά! Χωρίς αγάπη, συμπαράσταση, αλληλοϋποστήριξη πως μπορούμε να είμαστε καλά?

Οι παράγοντες είναι πολλοί, το περιβάλλον οι επαγγελματίες (ψυχίατροι - ψυχολόγοι, συνθήκες εργασίας) αλλά και οι ίδιοι οι λήπτες!

Επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτού του θέματος προέκυψε ότι εκτός από τις ανάγκη για εργασία και ανάρρωση οι άνθρωποι με  ψυχιατρική διάγνωση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά χρόνια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό έχουν τις βασικές βιωτικές ανάγκες για τροφή και στέγη.


    Διάγνωση, Κληρονομικότητα και γονίδια - Στείρωση

    Μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν οι 2 διαστάσεις του θέματος

    Την άποψη περί στείρωσης από τους γιατρούς των Φασιστών, Νεοναζί - Χρυσή Αυγή  για τους ανθρώπους που κάνουν χρήση ψυχοφαρμάκων, ότι δεν πρέπει να κάνουν παιδιά - Πως συνδέεται με το κατεστημένο σύστημα της ψυχιατρικής - βιολογικά αίτια της ασθένειας -> Οικονομικό όφελος των φαρμακοβιομηχάνων.

    - Κοινωνική στείρωση:Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τόσα προβλήματα στη καθημερινότητα (οικονομικά, υγεία, κοινωνικός αποκλεισμός)δεν σκέφτεσαι έτσι και αλλιώς  το να αποκτήσεις παιδιά.

    Γενικά θέματα

    Αναφορά στο DSM και πως όλο και περισσότερες κατηγορίες ανθρώπινων συμπεριφορών κατατάσσονται σε ψυχιατρικές ασθένειες. Ο τρόπος που αποφασίζονται και ψηφίζονται οι κατηγορίες αυτές.


    Αναφέρθηκε επίσης το πως οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τους συγγενείς των ανθρώπων με ψυχιατρική διάγνωση. Ευθύνες και ειδικά ο τρόπος που αυτό μπορεί να λέγεται.

    Το πως μέσα από τους αγώνες μας ως εργαζόμενοι (απεργίες, ή άλλες δράσεις) καταλαβαίνουμε ότι οι ανάγκες των αιτημάτων μας  συνδέονται με την κοινωνία και τους χρήστες των υπηρεσιών στις δομές που εργαζόμαστε αλλά και η διαφορά των συμφερόντων ανάμεσα στους κλάδους των εργαζομένων,  συνδικαλιστών.)


    Γιατί φορείς (όπως ΠΟΣΟΨΥ?) που υποτίθεται αγωνίζονται για τα ίδια πράγματα με εμάς αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης (παρακράτηση των συντάξεων - απολύσεις - αποδόμηση των δομών της ψυχικής υγείας)

    -Ανάγκες που προέκυψαν από τη συζήτηση σύμφωνα με τα θέματα που αναπτύχθηκαν:

    Να γνωριστούμε καλύτερα με εκδηλώσεις που θα έχουν τη μορφή εργαστηρίων για να συζητήσουμε έννοιες ώστε να γίνει ζύμωση πάνω στις οι αρχές(?), και στην όποια κοινή φιλοσοφία (γύρω από τα θέματα της δημόσιας δωρεάν ψυχικής υγείας) μπορεί να αναπτυχθεί ώστε να έχουμε κοινή δράση όπως αυτή θα προκύπτει μέσα από τη διαφορετικότητα του καθενός χωρίς να επιβάλλεται η μια συλλογικότητα στη άλλη, αλλά επικεντρώνοντας στα κοινά σημεία που έχουμε ανάμεσα μας:

    -Θέματα να συζητήσουμε στα εργαστήρια:


    Φάρμακο

    Διάγνωση

    Ανάρρωση και μέθοδοι θεραπείας (οι τωρινές μέθοδοι που προτείνονται, είναι δεμένα τα χέρια των επαγγελματιών? μπορούν να κάνουν κάτι άλλο? είναι υποχρέωση του γιατρού να κάνει τον άλλον καλά?)

    Ψηφίσματα αλληλοϋποστήριξης


    Προτάσεις για δράσεις

    Επόμενη συνάντηση της πρωτοβουλίας στον Ξενώνα Σεμέλη, Φερρών 38 στην πλατεία Βικτώριας, το Σάββατο 11/01/2013 στις 12:00.


    Δημιουργία συνέλευσης που να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Ακούστηκαν προτάσεις για δράσεις εξωστρέφειας (μοίρασμα κειμένων προς ενημέρωση του κοινού ώστε να συμμετέχουν και άλλοι, πορείες).


    Πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης με πιο ‘οριζόντια’ χαρακτηριστικά, όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά και με την προσθήκη ίσως θεματικών που προέκυψαν από την τελευταία μας κουβέντα.


    Σύνδεση με άλλες συλλογικότητες και κυρίως στα Δυτικά προάστια (Χαϊδάρι, Κορυδαλλός), λόγω της παρουσία των δύο μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων στην περιοχή.




    Δεν υπάρχουν σχόλια: