Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Κάλυψη της συνέντευξης τύπου του Σωματείου (12/03) στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης"



Πέμπτη 13 Μάρτη 2014

«Στον αέρα», χωρίς προγραμματική σύμβαση τα Κέντρα Πρόληψης

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία και κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), με αίτημα αιχμής την άμεση υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που έχει λήξει από το Δεκέμβρη και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ενταξης. Ηδη, οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι μεταξύ των αρμόδιων φορέων (υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, διοίκηση του ΟΚΑΝΑ), ενώ στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ με το ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, εκείνος διευκρίνισε ότι μέχρι τον Απρίλη δε θα πιστωθεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης - όπως προβλέπεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο - και έκανε λόγο για νέο... κύκλο «συνεννοήσεων» με το υπουργείο Υγείας.
Χωρίς προγραμματική σύμβαση - το μοναδικό θεσμικό πλαίσιο όπου τα 73 Κέντρα αντιμετωπίζονται ως ένα σύνολο δομών - σημαίνει ότι τα ΚΠ θα μετατραπούν σε 73 ξεχωριστές ΜΚΟ που δε θα χρηματοδοτούνται από το κράτος και θα βγαίνουν στη γύρα για να μαζεύουν χρήματα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Λάιος, ΓΓ του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΠ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας τον ορατό κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης.
Την εικόνα εγκατάλειψης της ίδιας της πρόληψης σκιαγραφεί η διάλυση των ΚΠ: Τουλάχιστον 10 Κέντρα, δηλαδή περίπου 60 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 1 μέχρι και 7 μήνες, από τον Απρίλη προβλέπεται να μην πληρωθούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, απλήρωτες εισφορές στο ΙΚΑ, απλήρωτοι λογαριασμοί. Την ίδια ώρα, τα αιτήματα βοήθειας από τις τοπικές κοινωνίες έχουν υπερδιπλασιαστεί και ξεφεύγουν πλέον από το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών: «Αθλιες συνθήκες στα σχολεία, ζορισμένοι εκπαιδευτικοί, φτώχεια στις οικογένειες, επιθετικά παιδιά, ρατσισμός», είναι μερικά απ' όσα ανέφεραν χτες οι εργαζόμενοι. Δηλαδή μια χούφτα εργαζόμενοι σε κάθε Κέντρο καλούνται να να καλύψουν τις όλο και πιο σύνθετες ανάγκες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς επιστημονική εποπτεία και εκπαίδευση σε νέα εργαλεία και υλικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο Πρόληψης Αγ. Βαρβάρας - Αιγάλεω - Χαϊδαρίου, όπου οι 5 εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνο των τριών περιοχών, αλλά και του Πειραιά, της Αίγινας, της Σαλαμίνας...
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι και στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ηΕπιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στην πρόληψη και την απεξάρτηση. «Είναι φανερό ότι δε θέλουν να υπάρχετε. Ο αντίπαλος έχει προετοιμάσει το έδαφος γι' αυτήν την επίθεση χρόνια τώρα. Οσο υποχωρείτε στις διεκδικήσεις τόσο αυτοί πατάνε μπροστά. Κανένας σωτήρας δε θα λύσει το πρόβλημά σας. Η λύση βρίσκεται στον κόσμο που έχει ανάγκη τις δομές και τις υπηρεσίες σας», υπογράμμισε στους εργαζομένους η Λ. Καρατζά, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ.
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα η Νάντια Κοδελλά σημείωσε ότι τα προβλήματα σε όλες τις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση είναι κοινά και γι' αυτό «επιβάλλεται να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είναι φανερό ότι δε θέλουν να υπάρχει δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης. Ο συνδικαλισμός ή θα είναι ταξικός ή εργοδοτικός».
  • Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση διοργανώνει την Τρίτη 18 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, στους οργανισμούς και τις υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών, μαζί με γονείς και κηδεμόνες. Η σύσκεψη θα γίνει στη Χαλκοκονδύλη 37 (Πλ. Βάθη), στο 2ο όροφο.



Αναδημοσίευση από τον "Ριζοσπάστη"

Δεν υπάρχουν σχόλια: