Ερώτηση για τους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης ΠαφίληςΕλένη ΓερασιμίδουΓιάννης ΓκιόκαςΧρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Θέμα: Εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης
Η προγραμματική σύμβαση των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2013 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτά να δουλεύουν απλήρωτοι.
Απλήρωτες είναι επίσης οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα λειτουργικά και άλλα έξοδα για τη στοιχειώδη λειτουργία των κέντρων.
Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, αλλά και η ΚΕΔΕ και ο ΟΚΑΝΑ αφήνουν τα κέντρα σκοπίμως στην τύχη τους, μιας και είναι φανεροί οι σχεδιασμοί τους για τη διάλυση κάθε δημόσιας δομής Πρόνοιας.
Τα κέντρα πρόληψης λειτουργούν με απαράδεκτο καθεστώς ως εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ενώ στους εργαζόμενους επιβλήθηκε το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων οι ίδιοι καλούνται να εργαστούν απλήρωτοι και χωρίς καθόλου σύμβαση.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
  1. Αν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε άμεση θεσμική κατοχύρωση των κέντρων πρόληψης με την ένταξη τους σε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.
  2. Αν θα υπογράφει και πότε προγραμματική σύμβαση από τα αρμόδια υπουργεία που να καλύπτει πλήρως τις σημερινές ανάγκες. Και εφόσον υπογραφεί μετά το Μάη κατά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, με ποιο τρόπο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και θα καλυφθούν οι άλλες υποχρεώσεις των κέντρων για το διάστημα αυτό».