Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ομιλία υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου: "Δίνουμε ειδική βαρύτητα στην ενεργό στήριξη των Κέντρων Πρόληψης"



Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» , Ρένα Δούρου, μίλησε στη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης –συζήτησης με θέμα «Τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικές κοινωνίες και τοξικοεξαρτήσεις / Πραγματικότητα-Παρεμβάσεις-Λύσεις», την οποία οργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, ο ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο, 105,5.

«Η λέξη που μου πηγαίνει καλύτερα είναι η ‘απεξάρτηση’. Γιατί δίνει προοπτική. Απελευθερώνει το άτομο, του ανοίγει νέους δρόμους», τοποθετήθηκε από την αρχή της ομιλίας της.

Όπως επισήμανε όμως, «Η απεξάρτηση σήμερα, περίοδο λιτότητας και κάθε είδους περικοπών των κοινωνικών παροχών, στο όνομα της νέας εθνικής ιδέας του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι όλο και δυσκολότερη υπόθεση. Για όλο και λιγότερους. Και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής.

Γιατί η μνημονιακη κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα έχει επιλέξει την ίδια συνταγή: την ιδιωτικοποίηση της αντιμετώπισης. Είτε κλείνοντας εντελώς τις κάνουλες της χρηματοδότησης είτε υποχρηματοδοτώντας τις δομές θεραπείας και αντιμετώπισης».

Βασικά σημεία της ομιλίας της Ρένας Δούρου:

*Η δική μας προσέγγιση στη «Δύναμη Ζωής» είναι διαφορετική. Μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Καταρχήν βέβαια καταπολεμώντας τις βαθύτερες αιτίες του – δηλαδή την οικονομική κρίση. Και παράλληλα ενισχύοντας τις δημόσιες δομές για την αντιμετώπιση του. Για την απεξάρτηση.

Ενισχύοντας την ενημέρωση. Την πρόληψη. Η Περιφέρεια Αττικής, όπου λειτουργούν 17 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο, ακριβώς στο πλαίσιο της κοινωνικής της παρέμβασης.

*Άσκησε δριμεία κριτική στον απερχόμενο περιφερειάρχη, φέρνοντας το εξής « μικρό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα», όπως είπε: «Στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας του 2013 ήταν εγγεγραμμένο το ποσό των 255 χιλιάδων ευρώ για την ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης. Πόσα χρήματα δόθηκαν τελικά; 178 χιλιάδες…».

* Η προσέγγιση της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της σημερινής αδράνειας και απραξίας της Διοίκησης. Εμείς δεν θέλουμε ελεημοσύνη. Διεκδικούμε ζωές με αξιοπρέπεια, χωρίς εξαρτήσεις. Δίνουμε ειδική βαρύτητα στην ενεργό στήριξη, ηθική, πολιτική και οικονομική των Κέντρων Πρόληψης. Έτσι ώστε να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών Πρόληψης της εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες, υπηρεσιών ενημέρωσης, εκπαίδευσης και θωράκισης της ψυχικής υγείας του πληθυσμού – σε επίπεδο καθολικό και σε επίπεδο ευπαθών ομάδων.

Αναδημοσίευση από το renadourou.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: