Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.
                                                                                                                                        
Παρασκευή, 25/7/2014
Δελτίο Τύπου
Τα συσσωρευμένα προβλήματα των 73 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων σε όλη την Ελλάδα, απόρροια του εσκεμμένα «αποικιακού» θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, αλλά κυρίως των διαχρονικών ολιγωριών των διοικήσεων του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, ανάγκασαν για άλλη μια φορά εμάς, τους εργαζόμενους, σε 24ώρη απεργία στις 24/7. Τα κύρια σημεία διεκδίκησης παραμένουν ίδια εδώ και πολλά χρόνια: κατοχύρωση δημόσιου χαρακτήρα, ενοποίηση και εξορθολογισμός της λειτουργίας μιας κοινωνικής υπηρεσίας με πανελλήνια εμβέλεια, που οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες αλλά και όλοι οι εξυπηρετούμενοι έχουν εκφράσει την ανάγκη διατήρησης και ανάπτυξής της.

από την κινητοποίηση μας μπροστά στα γραφεία της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες βιώνουμε την όξυνση των θεμελιωδών αυτών προβλημάτων και των δευτερογενών, που παράγουν. Η Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε με 5μηνη καθυστέρηση δεν τηρείται από τους ίδιους τους υπογράφοντες μόλις τρεις μήνες μετά την υπογραφή της. Το μεν Υπουργείο Υγείας παρότι έχει δώσει την πρώτη δόση του ποσού που οφείλει, βρίσκει προσκόμματα στα μισθολογικά και εργασιακά θέματα των εργαζομένων, για να… μην επιχορηγήσει τις δομές.. Η συνάντηση που είχε το Σωματείο μας, αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο, με την ηγεσία και ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του, αλλά και τον Αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ έδειξε κατ’ ουσία άρνηση να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των ζητημάτων που δημιούργησαν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» στην καρδιά των τοπικών κοινωνιών, θεωρώντας τα ως τεχνικά.δημοσιονομικά.
Από την άλλη μεριά η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα Κέντρα Πρόληψης με αντιδραστικό τρόπο, μπλοκάροντας ακόμη και την απόδοση των χρημάτων που έχει πάρει εδώ και τρεις εβδομάδες από το Υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης και δεν αποδίδει σε αυτά, εκβιάζοντάς και προγράφοντας. Επιπλέον δεν κάνει κουβέντα για τα χρήματα που δεν έχει αποδώσει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών με γραφειοκρατικές και περιπαικτικές δικαιολογίες ακόμη δεν έχει εκταμιεύσει τη πρώτη δόση προς τα Κέντρα Πρόληψης, παρότι τώρα λήγει η χρονική διάρκεια καταβολής της δεύτερης δόσης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που το ίδιο έχει υπογράψει. Επιπλέον, η ηγεσία του Υπουργείου ανακάλυψε ένα καινούριο τρόπο πίεσης προς τα Κέντρα Πρόληψης, όπου με πρόσχημα της «απογραφή» τους (για τους όρους και τη διαδικασία της οποίας κανείς δεν έχει ενημερώσει τεκμηριωμένα τα Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης) και χρησιμοποιώντας πρόθυμους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σπιλώνει και αμαυρώνει τη λειτουργία  και το έργο δεκαετιών.


"συνεχίζουμε τον αγώνα"
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που όλα τα Κέντρα Πρόληψης είναι σοβαρά υποστελεχωμένα,  14 Κέντρα Πρόληψης έχουν απλήρωτους εργαζομένους μέχρι και 6 μήνες, 16 έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και οφειλές προς ΙΚΑ εφορία, ΔΕΗ κλπ. Σε ένα ακόμα πιο βεβαρημένο κλίμα, με επιστημονικά υπεύθυνους που δεν γνωρίζουν αν θα κληθούν να κάνουν τον διοικητικό δήμιο των συνάδελφων τους -στην προοπτική να συνυπογράφουν τη διαθεσιμότητά τους και τις απολύσεις τους-, με Διοικητικά Συμβούλια που αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπλέξει σε κυκεώνα οργανωτικών και διοικητικών θεμάτων χωρίς τον έλεγχό τους, λίγο μόνο διάστημα πριν παραδώσουν τη διοίκηση των Κέντρων σε άλλο ΔΣ, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο αγώνας μας για επίλυση των προβλημάτων και ενημερωμένες, θεσμικά κατοχυρωμένες υπηρεσίες Πρόληψης, που θα απαντούν στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και όχι στην αναζήτηση ενός τερατώδους «κοινωνικού άλλοθι» όσων διαλύουν την κοινωνία, συνεχίζεται.


Το ΔΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: