Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Στη Θεσσαλονίκη το 6ο Διεθνές Συνέδριο "Ακούγοντας Φωνές": Πρόσκληση για αποστολή σκέψεων/προτάσεων και υποβολή περιλήψεων


Το 6ο Διεθνές Συνέδριο ‘Ακούγοντας Φωνές’ θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 10-12 Οκτωβρίου 2014.

Τα Διεθνή Συνέδρια ‘Ακούγοντας Φωνές’ οργανώνονται από το Intervoice, ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων που ακούνε φωνές, κριτικών επαγγελματιών και ερευνητών, συγγενών και άλλων ενδιαφερόμενων πολιτών. Στόχος του δικτύου Intervoice είναι η αλλαγή του τρόπου κατανόησης και αντιμετώπισης της εμπειρίας ακρόασης φωνών μέσα από την παραγωγή και διάχυση νέας γνώσης σχετικά με τις φωνές και την προώθηση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των φωνών, που βασίζονται στην αυτενέργεια και την αυτοβοήθεια. Το 6ο Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο ‘Ακούγοντας Φωνές’ και το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας, και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων συνεδρίων, που έγιναν στο Maastricht της Ολλανδίας το 2009, στο Nottingham της Αγγλίας το 2010, στη Savona της Ιταλίας το 2011, στο Cardiff της Αγγλίας το 2012 και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2013.

Το Συνέδριο καλούνται να παρακολουθήσουν άνθρωποι που ακούνε φωνές, συγγενείς, επαγγελματίες και ερευνητές στο χώρο της ψυχικής υγείας και όσοι ενδιαφέρονται για την εμπειρία των φωνών. Στο Συνέδριο περιλαμβάνονται ερευνητικές ανακοινώσεις, αφηγήσεις ζωής και ανάρρωσης, ανακοινώσεις σχετικά με τα τοπικά δίκτυα και οργανώσεις, βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικές συνεδρίες. Θα είναι ένας τόπος συνεύρεσης, συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών και μοιράσματος εμπειρίας, μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, οπτικές γωνίες και διαδρομές ζωής.

Η έννοια της κρίσης κουβαλάει από την ετυμολογία της μια αμφισημία ως κάτι που κρίνει και κρίνεται. Αποτελεί μια κατάσταση αυξημένου ρίσκου αλλά και σύμφωνα με μια άλλη οπτική και μια ευκαιρία για αλλαγή. Κάθε κρίση, είτε προσωπική είτε συλλογική, δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που την εμπεριέχει. Πώς μπορούμε να μιλάμε για την κρίση του μέρους χωρίς να βάζουμε στο κάδρο και την κρίση του όλου; Η κρίση του αναφερόμενου ως ψυχικά ασθενή αφορά τον ίδιο ή και την κρίση του ψυχιατρικού θεσμού που υποτίθεται τον περιθάλπει; Και η όποια πορεία προς μια λύση, διέξοδο ή ανάρρωση αφορά την παρακολούθηση ενός προκαθορισμένου «θεραπευτικού» προγράμματος ή μήπως κάτι άλλο;

Τα τέσσερα τελευταία βασανιστικά χρόνια μας έδωσαν τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε πάνω στο νόημα της κρίσης περιδιαβαίνοντας τουλάχιστον τρία επίπεδα: ενδοπροσωπικό, διαπροσωπικό και κοινωνικό. Αποτέλεσαν την αφορμή για επεξεργασία και αναζήτηση νέων σχέσεων αλληλεγγύης και συντροφικότητας εντός και εκτός του δικτύου μας. Όμως παράλληλα με όλα αυτά υπάρχει και το καθημερινό στοίχημα της επιβίωσης. Πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για ανάρρωση αν δε μιλήσει για τις βασικές ανάγκες, η κάλυψη των οποίων αγνοείται ή αντιμετωπίζεται με όρους φιλανθρωπίας;

Σε αυτόν τον αγώνα πολλές από εμάς συναντήσαμε στην καθημερινή μας πρακτική βασικές αρχές του δικτύου των φωνών: την ανάγκη αποδοχής της εμπειρίας μας και την ανάληψη της κυριότητάς της, την αναζήτηση βοηθητικών άλλων, την ανάληψη ευθύνης, την πραγματοποίηση επιλογών. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε μια «ψυχολογία της αντίστασης» πάνω σε αυτή την εγνωσμένη αποδοχή, προκειμένου να δώσουμε «νόημα» και να χτίσουμε για το «μέλλον» μέσα από ενεργητική συμμετοχή σε διαδικασίες που αμφισβητούν, επαναπροσδιορίζουν και τελικά ανατρέπουν όλες εκείνες τις λογικές που είναι συνυφασμένες με την καταστροφή κάθε «νοήματος» και κάθε «μέλλοντος». Σε μια τέτοια διαδρομή ανάρρωσης χρειαζόμαστε όλες εκείνες τις φωνές που καθημερινά αποκλείονται και καθίστανται περιττές, συχνά ως άχρηστες ή επικίνδυνες.

Η ανάρρωση μπορεί να αποτελέσει μια Οδύσσεια, ένα ταξίδι που μπορεί να πάρει χρόνια. Η Ιθάκη θα είναι εκεί, αλλά διαφορετική από τότε που έφυγες. Αυτή είναι όμως που τελικά σου χαρίζει το ταξίδι…

Σας καλούμε στη Θεσσαλονίκη στο 6Παγκόσμιο Συνέδριο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές, μια ανοικτή διαδικασία που θα εμπλουτίζεται διαρκώς με την αρωγή και τη συμμετοχή σας. Φανταζόμαστε μια συνεχή διεργασία συζήτησης, επεξεργασίας και αναστοχασμού πάνω στη θεματική του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί σε μία διακήρυξη στο τέλος του συνεδρίου. Αυτή η διεργασία θα λάβει χώρα μέσω της ενότητας ιδέες και αναστοχασμοί πάνω στο συνέδριο στην ιστοσελίδα του συνεδρίου. Θα ακολουθήσουν και νέα ενημερωτικά κείμενα που θα πλαισιώνουν το παρόν κάλεσμα και θα το διευκρινίζουν πληρεστέρα. Μείνετε συντονισμένοι….

Για να στείλετε αναστοχασμούς, ιδέες και προτάσεις δείτε εδώ

Για υποβολή περιλήψεων δείτε  εδώ


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του συνεδρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: