Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου σχετικά με τη διάλυση του ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων (και όχι μόνο)

Προς την υφυπουργό Υγείας
κ. Αικ. Παπακώστα
19/11/2014

Κυρία υφυπουργέ

Παρά τα επανειλημμένα διαβήματά μου σε όλους τους καθ΄  ύλην αρμόδιους, από τον Διοικητή του ΨΝΑ μέχρι και σας προσωπικά, το πρόβλημα της ιατρικής κάλυψης του ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων και του 9ου ΨΤ του ΨΝΑ παραμένει άλυτο, με ολέθριες συνέπειες για την παρεχόμενη θεραπευτική φροντίδα και την τύχη εκατοντάδων ασθενών.

Εντός τριών εβδομάδων, το 9ο ΨΤΕ θα μείνει με έναν ειδικευμένο γιατρό και, αντιστοίχως, το ΚΨΥ επίσης με έναν. Οσο για τους δυο επικουρικούς ψυχιάτρους,  που δήθεν μας δόθηκαν για βοήθεια, ο χρόνος τους εκπνέει μετά 7 μήνες. Ολοι σχεδόν οι ειδικευόμενοι, που κάλυπταν ανάγκες του ΚΨΥ, τελειώνουν το χρόνο τους στο ΚΨΥ/9ο ΨΤΕ το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου και οι δεκάδες ασθενείς, που ο καθένας/καθεμιά τους φροντίζει, θα μείνουν, επίσης, στον αέρα. Δεν υπάρχουν άλλοι ειδικευόμενοι να τους διαδεχτούν.

Γνωρίζετε ότι ο Διοικητής του ΨΝΑ κ. Π. Θεοδωράκης έχει αρνηθεί να με δεχτεί, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε εδώ και ένα χρόνο, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μου (προφορικά και γραπτά) προκειμένου να του εκθέσω αυτά τα προβλήματα και να αναζητηθούν λύσεις. Παρόλο που γνωρίζει  ότι το 9ο ΨΤΕ και το ΚΨΥ αδυνατούν, πλέον, να λειτουργήσουν λόγω πλήρους, σχεδόν, έλλειψης γιατρών, τα αφήνει σκοπίμως να οδηγηθούν στην διάλυση.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι το ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων λειτουργεί, εδώ και οκτώ χρόνια, σε διασύνδεση με το 9ο ΨΤΕ, σε τομεοποιημένη βάση - μια λειτουργία μοναδική στην Ελλάδα, που είχε θεωρηθεί από τα αρμόδια όργανα του ΨΝΑ ως πιλοτική, προς περαιτέρω επέκταση και αναπαραγωγή.

Ακόμα πιο σημαντικό, στο πόρισμα της αξιολόγησης της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» στην Ελλάδα, που έκανε για λογαριασμό του Υπουργείου και της ΕΕ, τον Σεπτέμβριο του 2010, ομάδα Βρετανών εμπειρογνωμόνων από το Kings College of London, το South London and Maudsley NHS κλπ, με τίτλο «Παραδοτέο 1Β, Επιτελική Σύνοψη (Executive Summary) στο πλαίσιο του έργου: εκ των υστέρων  (ex post) αξιολόγηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ‘Ψυχαργώς’ από το 2000 μέχρι το 2009» αναφέρεται, στο τέλος μιας εξαντλητικής κριτικής για τις ανεπάρκειες και τον στρεβλό χαρακτήρα της «μεταρρύθμισης», το εξής:

«Η ύπαρξη ξεχωριστών συστημάτων ψυχικής υγείας είναι ο κύριος παράγοντας για τον κατακερματισμό και την έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει ενσωμάτωση (integration) ανάμεσα σε αυτά τα διαφορετικά συστήματα των ψυχιατρείων, των ψυχιατρικών μονάδων των γενικών νοσοκομείων και των ΜΚΟ ή ανάμεσα σε διάφορες παροχές υπηρεσιών, όπως ΚΨΥ, τμήματα εισαγωγών και κοινοτικές δομές εντός του ίδιου συστήματος. Υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις στις υπηρεσίες που επισκεφθήκαμε, όπως, πχ, το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων στην Αττική και το ΚΨΥ Κατερίνης» (η υπογράμμιση δική μας).

Οι εγγλέζοι ειδικοί θεωρούν το ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων ως ελπιδοφόρα εξαίρεση στο δυσλειτουργικό, νεο-ιδρυματικό ψυχιατρικό σύστημα που δημιουργήθηκε με τον τρόπο που εφαρμόστηκε το ‘Ψυχαργώς’. Αντίθετα, ο κ. Θεοδωράκης, που δεν κουράζεται να κάνει αναφορές στην Αγγλία (και που πιθανώς του έχει διαφύγει αυτή η έκθεση) και το Υπουργείο με την πολιτική του, θέλουν να το καταστρέψουν.

Τι θα ήταν, ωστόσο (από πλευράς οργάνωσης των υπηρεσιών), η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», αν ποτέ γινόταν σ΄ αυτή τη χώρα, αν όχι αυτό ακριβώς το δίκτυο των υπηρεσιών (ΚΨΥ/ψυχιατρική κλινική/στεγαστικές δομές κλπ) σε τομεοποιημένη βάση – όπως έχει αναπτυχθεί με άξονα το ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων;

Γιατί θέλετε να καταστρέψετε αυτό το εγχείρημα με τα τόσα ελπιδοφόρα αποτελέσματα; Πώς μπορείτε να εκφέρετε τη λέξη «μεταρρύθμιση», όπως και «δικαιώματα», «στίγμα» κλπ και να οδηγείτε σε σκόπιμη διάλυση το ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων  και το 9ο ΨΤΕ;

Ηδη, τα διαλυτικά αποτελέσματα αυτής της στάσης του Διοικητή του ΨΝΑ και του Υπουργείου πάνω στην λειτουργία  των μονάδων αυτών και το αίσθημα ανασφάλειας των ασθενών, που ήδη βιώνουν τον κίνδυνο της θεραπευτικής εγκατάλειψης, είναι περισσότερο από ορατά.

Δεν γνωρίζω αν οι ασθενείς αυτοί, οι οικογένειες τους και, ευρύτερα, οι κάτοικοι των Δήμων που καλύπτονται από το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων, θα σας ενοχλήσουν, με την παρουσία τους στο Υπουργείο, για να σας εκθέσουν το πώς οι ίδιοι βιώνουν αυτή την κατάσταση.

Αυτό, ωστόσο, που σίγουρα δεν επιτρέπει η δική μας επιστημονική, θεραπευτική και ηθική συνείδηση είναι να μείνει αναπάντητος αυτός ο «άρπα κόλα» τρόπος που διοικείται τον τελευταίο χρόνο το ΨΝΑ : η προχειρότητα, ο αλλοπρόσαλλος και θνησιγενής χαρακτήρας των εκάστοτε εξαγγελιών του κ. Θεοδωράκη για το βιαστικό κλείσιμο του ψυχιατρείου, που «τη μια το κλείνει, την άλλη το γκρεμίζει», την ίδια στιγμή που καθημερινά ασκεί μια κατ΄ όνομα  «διοίκηση», όχι διαλόγου, ακρόασης των προβλημάτων και προσπάθειας για επίλυσή τους, αλλά αυταρχισμού, αγνόησης και επιδείνωσης των προβλημάτων, καθώς, όσο πιο πολύ αποτυγχάνει στο «κλείσιμο», τόσο πιο πολύ εκδικείται αυτό που αντιστέκεται στις αυταρχικές και προσωποπαγείς μεθόδους του, εγκαταλείποντάς το, αλλά και ενίοτε ωθώντας το (όπως το ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων ) στην οριστική διάλυση.

Αυτό που καταφέρνει, τελικά, ο κ. Θεοδωράκης (και η ακολουθούμενη γενικότερα πολιτική, την οποία αυτός ο ίδιος  σε μεγάλο βαθμό συγκροτεί) είναι να κλείσει, όχι το ψυχιατρείο (ακόμα και με τον απαράδεκτο τρόπο που επιχειρεί να το κάνει), αλλά το ΚΨΥ. Αλλωστε, όπως ίσως γνωρίζετε, εκτός από αυτό των Αγ. Αναργύρων, όλα τα ΚΨΥ λειτουργούν πέραν των όποιων δυνατοτήτων και ορίων λειτουργίας και υπάρχουν, ως επί το πλείστον, μόνο κατ΄ όνομα. Τα στοιχεία περί όλων αυτών, στη διάθεσή σας.

Θα γνωστοποιήσουμε το επαπειλούμενο κλείσιμο του ΚΨΥ σε κάθε ενδιαφερόμενο, τόσο σε όλους τους μέχρι τώρα Ευρωπαίους αξιολογητές, όσο και στα όποια αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα και στον ΠΟΥ.

Σε κάθε περίπτωση, εσείς, κυρία υφυπουργέ, μπορείτε, ακόμα και τώρα, να σπεύσετε για να διασώσετε το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων από το κλείσιμο. Να επιβάλλετε την λύση του προβλήματος, αν πιστεύετε ότι πρέπει να διασωθεί το ΚΨΥ (και το 9ο ΨΤΕ). Απατούν, και τα δυο, επειγόντως, μέσα στις επόμενες ημέρες, επαρκή αριθμό γιατρών, κατάλληλων για την λειτουργία μιας διασυνδεδεμένης και κοινοτικά προσανατολισμένης υπηρεσίας.

Θ.Μεγαλοοικονόμου

Δ/ντής ψυχίατρος ΨΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: