Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Τηλ.: 6976878867, 6985713648, 6978741064.  Emailprolipsiworkers@gmail.com

11/12/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη, 10/12/2015, το προεδρείο του Σωματείου μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, κο. Κουρουμπλή, και τον αρμόδιο ειδικό συνεργάτη του, κο. Αυγουλά.



Στη συνάντηση παρουσιάσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία το απροχώρητο της παρούσας κατάστασης και τα προβλήματα, που διαρκώς γεννιούνται και συσσωρεύονται, εξ αιτίας του εσκεμμένα ανολοκλήρωτου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Εκφράσαμε, παράλληλα, τις ανησυχίες μας για φήμες που κυκλοφορούν και αφορούν την «απορρόφηση των Κέντρων Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ».

Επαναλάβαμε ότι συντασσόμαστε με το αίτημα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών για αποστολή αναλυτικών απολογιστικών στοιχείων από τον ΟΚΑΝΑ αναφορικά με τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης την τελευταία διετία - τα οποία ο ΟΚΑΝΑ, συνεργάτης των δομών, καθυστερεί. Επισημάναμε ότι τέτοιου είδους γραφειοκρατικές εμπλοκές, που προκύπτουν από τη δαιδαλώδη και ασυνεχή σχέση μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Υγείας, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ, Δήμων και Περιφερειών, εγκλωβίζουν συστηματικά τις προσπάθειες των εργαζομένων και το έργο των δομών και θέτουν σε ομηρία τις τοπικές κοινωνίες, που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη από τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας.

Τονίσαμε την αναγκαιότητα ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, με στόχους τη διαφάνεια, τον εξορθολογισμό και τις καθαρές σχέσεις με την πολιτεία και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη, ότι απαραίτητη προϋπόθεση κάθε θεσμικής παρέμβασης στις πολύπαθες δομές είναι η διασφάλιση των υπηρεσιών πρωτογενούς πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, εκφρασμένη με έναν ενιαίο φορέα των Κέντρων Πρόληψης, ως αυτόνομος και διακριτός πυλώνας στο όλον σύστημα αντιμετώπισης της εξάρτησης, κόντρα στην προχειρότητα και τις επιδερμικές προσεγγίσεις τόσων ετών.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη σύσταση και λειτουργία ομάδας εργασίας, που θα καταπιαστεί με το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης και θα καταλήξει σε πρόταση επίλυσής του, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από δημόσιο διάλογο και εκτενή διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Υγείας, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ, τον ΟΚΑΝΑ, το Σωματείο μας και όλους τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: