Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Ενημέρωση & Κάλεσμα για την Κυριακή 8 Μαΐου


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ & ΚΑΛΕΣΜΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ


Σε συνέχεια της ενημέρωσης που στείλαμε στα Μέλη του Σωματείου τα ξημερώματα Πέμπτης προς Παρασκευή, θεωρούμε αυτή τη φορά σημαντικό να ενημερώσουμε δημόσια πως η 48ωρη απεργία, τουλάχιστον ως το απόγευμα του Σαββάτου, δυστυχώς κύλησε όπως την αναμέναμε:

- Πολύ λίγος κόσμος στις συγκεντρώσεις, πολύ λίγος κόσμος με υποστηρικτική στάση εν γένει,
- Διαφορετικά κομματικά/παραταξιακά «ραντεβού», σε διαφορετικές ώρες, σε διαφορετικά σημεία, που πορεύτηκαν («αγωνιστικά», πάντα) σε διαφορετικούς δρόμους της Αθήνας,
- Άοσμες, άγευστες πορείες, αλλά με κάτι συνθήματα που νόμιζες ότι ξεκίνησε η επανάσταση στο απεργιακό μπλοκ τους κι ο καπιταλισμός όπου να ’ναι γκρεμίζεται…

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι/ες δικαίως γύρισαν την πλάτη τους στην «εργατοπατερική ορθοδοξία», βλέποντας σωστά ότι ακόμη μια φορά σύσσωμη έδρασε με «πολύ σιρόπι κι από παντεσπάνι τίποτα» – είτε εμπρόθετα/ιδιοτελώς είτε επειδή είναι στον «κόσμο» της: δυόμισι μέρες «αγωνιστικών εκδηλώσεων» με λήξη την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ τα «μέτρα» ψηφίζονται Κυριακή απόγευμα-βράδυ…

Ένα καινούριο στοιχείο είναι ότι η ίδια η ΓΣΕΕ (εκ των σοφολογιοτάτων διοργανωτών, που κάλεσαν τον κόσμο σε διήμερη απεργία λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί…) δεν εθεάθη πουθενά στους δρόμους της Αθήνας.

Ένα άλλο στοιχείο (όχι καινούριο) είναι ότι, ήδη από την πρώτη μέρα της απεργίας άρχισαν να εκτοξεύονται δελτία τύπου των συνδικαλιστικών παρατάξεων, που ενώ φυσιολογικά όφειλαν να έχουν διαπιστώσει τη μικρή συμμετοχή, διατράνωναν τα εξής σουρεαλιστικά: «μαζική υπήρξε η συμμετοχή», «οι εργαζόμενοι δεν αιφνιδιάστηκαν απ’ την κυβέρνηση», «ήρθε η ώρα της μάχης», «κανένας λιποτάκτης», «να σταματήσουν οι μηχανές της παραγωγής παντού» κλπ. Αν νομίζετε ότι τα κατεβάζουμε απ’ το μυαλό μας, ανατρέξτε στο διαδίκτυο.

Επίσης την πρώτη μέρα βούιξε ο τόπος από τη δυσαρέσκεια των απλών, καθημερινών και πραγματικών εργαζομένων γύρω απ’ την τουλάχιστον «παράξενη» 48ωρη απεργία των «επιτελείων», που δεν αφορούσε σχεδόν κανέναν/καμιά πλην στελεχών παρατάξεων, κομματικών μελών/μηχανισμών κλπ. – κι αυτούς/ές μάλλον με το ζόρι. Τα αυθόρμητα καλέσματα απλού κόσμου για «να γίνει κάτι στη Βουλή», την ώρα της ψηφοφορίας, πολλαπλασιάστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας στην ατζέντα όλα όσα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν «ξεχάσει»: δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανεξαρτησία – όχι ξερά και ξύλινα το «ληστρικό ασφαλιστικό» και τη «φοροεπιδρομή» ούτε εύκολα, απλοϊκά άλματα στη Δευτέρα Παρουσία. Εμφανίστηκαν ομάδες όπως οι «καλλιτέχνες στο δρόμο», που κάλεσαν συναδέλφους τους να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα, στις 8μμ της Κυριακής, για να «βοηθήσουν, να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν τον αγώνα που δίνει ο λαός μας» κ.ά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τόσο η ΑΔΕΔΥ, όσο και διάφορες συνδικαλιστικές παρατάξεις αναγκάστηκαν να βάλουν καλέσματα για το απόγευμα της Κυριακής. Και, ωστόσο, ακόμα κι έτσι, υπάρχει περίπτωση συνδικαλιστικής παράταξης που έχει γεμίσει με προγραμματισμένες συγκεντρώσεις ολόκληρο σχεδόν το Κέντρο της Αθήνας, πλην της Βουλής…

Η γενική κατάσταση, λοιπόν, παραμένει άσχημη, με κυρίαρχη την αυτοαναφορικότητα και τον αυτοεγκλωβισμό «σ’ αυτά που έχω μάθει», σύμφωνα με το πιο ήπιο των πιθανών σεναρίων. Οι σημαίες του αγώνα δήθεν ψηλά κι από κάτω πηγαινοέρχονται μνημόνια, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, παρα-κυβέρνηση στο Χίλτον, η νατοϊκή αρμάδα στο Αιγαίο, εκποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμφωνίες για τους/τις πρόσφυγες, κοκ. Με τη διαφορά ότι αρκετός κόσμος βρίσκεται πιο μπροστά από τις παρατάξεις και, χωρίς να μένει σε εύκολες καταγγελίες απ’ τον καναπέ, φαίνεται να κινείται αδέσμευτα, καταφέρνοντας να δημιουργεί λίγο πιο προωθημένα δεδομένα – πιέζοντας τις παρατάξεις και τους κομματικούς μηχανισμούς να συρθούν πίσω από αυτά. Τούτο είναι κάτι διαφορετικό, ελπιδοφόρο και το στηρίζουμε. 

Επιφυλασσόμενοι/ες να επανέλθουμε με ένα κείμενο μετά τη λήξη της εν λόγω απεργίας, καλούμε τα Μέλη του Σωματείου να βρεθούν στη Βουλή το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής του Θωμά, 8 Μάη, καθώς και όπου αλλού ανά την Ελλάδα υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. 

Παλεύουμε ενάντια στα «μέτρα» που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, για την ανατροπή του όλου μνημονιακού καθεστώτος, για τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία, την απελευθέρωση απ' τα ξένα δεσμά και τους ντόπιους διαχειριστές τους - για μια νέα πνοή στην κοινωνία και τον τόπο.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: