Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Συνεργασία του Σωματείου με το 18 ΑΝΩ: Πρόγραμμα σεμιναρίου "Η τέχνη ως κοινωνικοποιητικός παράγων. Τέχνη – Θεραπεία και προληπτικές κινήσεις" - Αιτήσεις συμμετοχής.






Η τέχνη ως κοινωνικοποιητικός παράγων. Τέχνη – Θεραπεία και προληπτικές κινήσεις


Οι προληπτικές κινήσεις αποσκοπούν στην ανάπτυξη μηχανισμών μέσα από τη γνώση και το βίωμα, που θα επιτρέψουν στο άτομο να αντισταθεί στη χρήση ουσιών. Που θα το ενισχύσουν στην κατανόηση των δυσκολιών του και στην υιοθέτηση μιας άλλης προσέγγισης των ζητημάτων που το απασχολούν. Έτσι που να αντιμετωπίζει επιτυχώς τους παράγοντες κινδύνου αλλά και γενικότερα ζητήματα ψυχοκοινωνικής υγείας.
Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους στρατηγικός στόχος των προληπτικών κινήσεων, είναι να καταλάβουν τη θέση που τους ανήκει στην κοινωνία, με την εμπλοκή τους σε διαδικασίες κοινωνικοποίησης. Να τους δοθεί η δυνατότητα να βρουν αυτή τη θέση ή να διεκδικήσουν αυτή τη δυνατότητα. Με αρωγούς τους ενηλίκους που τους περιβάλλουν. 
Από την άλλη πλευρά η σημασία της τέχνης ως εργαλείο σε προληπτικού τύπου κινήσεις, βρίσκεται στο νόημα αυτής της ίδιας της τέχνης. Μολονότι είναι δύσκολο να αποδοθεί αναλυτικά το νόημα και η σημασία τους, για ένα θέμα με μακρά ιστορία, εν συντομία και σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να ειπωθεί, ότι σκοπός της τέχνης είναι να ερεθίσει, να προβληματίσει και να οδηγήσει σε νέους αισθητικούς δρόμους, να αναμοχλεύσει και να διακινήσει συναισθήματα. Η τέχνη δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις.
Ο προβληματισμός και ο διάλογος για το ζήτημα αυτό διαρκεί πολλά χρόνια, καθώς τα ερωτήματα και οι απαντήσεις ξεπηδούν συνεχώς έτσι που να υπάρχει μια αέναη κίνηση νέων ιδεών και σκέψεων, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε νέες λύσεις και νέους τρόπους.        
Η συνεχής αναζήτηση της αισθητικής στην καθημερινότητα της τέχνης οδηγεί τους ανθρώπους σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Στο σημείο αυτό συναντώνται η πρόληψη με την τέχνη. Είναι η αφετηρία της σύνθεσης. Είναι το σημείο, του η τέχνη συναντά την επιστήμη σε κοινό δυναμικό πεδίο και σε αμφίδρομη σχέση. Αυτή η συνεχής κίνηση, με το πλούσιο συμβολικό περιεχόμενο, γίνεται μέρος της όποιας προληπτικής κίνησης.
Το σεμινάριο στοχεύει στην ανάπτυξη αυτής της προβληματικής, στην ανάπτυξη του διαλόγου και της ανταλλαγής, στην αναζήτηση στρατηγικών και νέων δρόμων.      
Στοχεύει στην οριοθέτηση εννοιών και πρακτικών που αφορούν στην τέχνη και στην  πρόληψη. Στην ανάπτυξη ή δημιουργία πλαισίων εφαρμογής με βάση πραγματικά δεδομένα στο ιδιαίτερο εργασιακό – θεσμικό περιβάλλον του κάθε συμμετέχοντα στο σεμινάριο. Τέλος στοχεύει στην περεταίρω συνέχιση του διαλόγου, όπως και στην ανάπτυξη εποπτικής συνεργασίας.
Το σεμινάριο οργανώνεται από το 18 Άνω σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και απευθύνεται σε εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης.
Επιστημονικά υπεύθυνοι είναι η Κλειώ Μακρή ειδική θεραπεύτρια – εικαστικός και ο Δημήτρης Υφαντής κοινωνιολόγος.
Το σεμινάριο έξι (6) συναντήσεων, θα γίνεται κάθε Τετάρτη 9:30 – 13:30 στο Κέντρο Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ (Κεφαλληνίας 71), από 9/11/2016 έως 21/12/2016.
Την οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου αποτελούν οι κ. Κουτζανίδου Αναστασία και Μπερτάνη Ερμιόνη του Κέντρου Εκπαίδευσης  18 ΑΝΩ.
Το σεμινάριο είναι δωρεάν και χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση του σεμιναρίου, θα πρέπει να αποστείλουν αίτηση με σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο Κέντρο Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ, στο email:  ekpaideusis18ano@gmail.com ή στο fax: 210 8611255 από την Πέμπτη 13/10/2016 έως την Τετάρτη 2/11/2016 και ώρα 15:00 μ.μ..
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε  τηλέφωνο  210 8622914 ενώ τη φόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής, όπου θα αναγράφετε ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, επαγγελματική εμπειρία, τηλέφωνο και email θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα του 18 ΑΝΩ (www.18ano.gr).



Πρόγραμμα

1η συνάντηση    9 Νοέμβρη
  • Πρωτοβάθμια πρόληψη: Αρχές, μεθοδολογία, στόχοι, πρακτικές.
Ντόρα Καρβούνη-κοιν. λειτουργός/κοινωνιολόγος, Δημήτρης Υφαντής-κοινωνιολόγος
  • Οι κοινωνικοποιητικές και θεραπευτικές δυνάμεις της τέχνης
Κατερίνα Μάτσα-ψυχίατρος

2η συνάντηση    23 Νοέμβρη
  • Σχολική κοινότητα. Ο ρόλος του σχολείου, του εκπαιδευτικού και η εφηβεία.
Πέπη Ορφανάκη-εκπαιδευτικός, Ηλίας Κοσμόπουλος-εκπαιδευτικός, Στέλιος Μακρής-ψυχολόγος

3η συνάντηση    30 Νοέμβρη
  • Η τέχνη ως δημιουργία και έκφραση. Η τέχνη στην εκπαίδευση. Η τέχνη στην εργοθεραπεία. Όταν τέχνη και θεραπεία συναντώνται. Ζητήματα θεωρίας, μεθοδολογίας και πρακτικής εφαρμογής.
Αμαλία Ατσαλάκη-ψυχολόγος, Κλειώ Μακρή-ειδική θεραπεύτρια/εικαστικός
  • Παρουσίαση και ανάλυση καλλιτεχνικών έργων ομάδων τέχνης.
Κλειώ Μακρή-ειδική θεραπεύτρια/εικαστικός

4η συνάντηση    7 Δεκέμβρη
  • Η τέχνη στο πλαίσιο ενός θεσμού. Δυσκολίες υλοποίησης, εναλλακτικές προτάσεις, πρακτικές.
Κλειώ Μακρή-ειδική θεραπεύτρια/εικαστικός, Εριφύλη Γιαννακοπούλου-καλλιτέχνις/Ομάδα (Ο)

5η συνάντηση    14 Δεκέμβρη
  • Εικαστικές τέχνες και προληπτικές δραστηριότητες. Η λειτουργία ενός εργαστηρίου.
Αδάμ Μαυρόπουλος-ειδικός θεραπευτής/εικαστικός
  • Η μουσική σε ένα πλαίσιο πρόληψης.
Στέφανος Κόρακας-ανθρωπολόγος/μουσικός

6η συνάντηση    21 Δεκέμβρη
  • Δραματοθεραπεία (βιωματικό).
Παναγιώτης Ζαγανιάρης-δραματοθεραπευτής/σκηνοθέτης/ηθοποιός
  • Απολογισμός, εκτιμήσεις, προοπτικές περεταίρω διαλόγου και εποπτικού έργου. Κλείσιμο σεμιναρίου.
Κλειώ Μακρή-ειδική θεραπεύτρια/εικαστικός, Δημήτρης Υφαντής-κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: