Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ανάμεσα σε κρότους και σιωπές (συνεργασία μας με το Νόστιμον Ήμαρ): "Η Πρόληψη ως ταξίδι με την Κοινότητα"


Η Πρόληψη ως ταξίδι με την Κοινότητα


Του Σπύρου Στογιάννη*
Δεν ξέρω τι θα ’πρεπε να σου γράψω, τι να σου ειπώ.
Πρέπει να ‘ναι μεγάλος ο κήπος που θα σε περπατήσω.
Κι ευτυχώς που είναι ο κόσμος απέραντος και τον έχουμε όλοι μαζί
και μπορεί να διαλέξει κανείς ό,τι θέλει.

«Ο χορός του κορυδαλλού» - Από τη συλλογή «Ο χρόνος και το ποτάμι» (1957) του Ν. Βρεττάκου


«Απλωσιά», «άνοιγμα», «ταξίδι», κάποιες από τις λέξεις που έρχονται στο νου καθώς παλεύω να αποτυπώσω σκέψεις των μελών των ομάδων μας που να ταιριάζουν με την πορεία των Κέντρων Πρόληψης στην κοινότητα, δουλεύοντας στο πεδίο.
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μια προσπάθειας από τα «πάνω», να διαρραγεί η σχέση των Κέντρων Πρόληψης με την Κοινότητα, καθώς αρμόδιοι και μη, απεργάζονται σενάρια «συγχώνευσης», αλλαγής του περιεχομένου δουλειάς μας, με την αμφισβήτηση της καθολικής πρόληψης ως φιλοσοφία και αποτελεσματική πρακτική, και τη στροφή στη «διαχείριση περιστατικών» (βλ. και το πρώτο άρθρο του αφιερώματος στο Νόστιμον Ήμαρ, του συναδέλφου Νίκου Λάιου).
Ο κόσμος μας σάμπως να έχει φτωχύνει πολύ και δεν χωρά τέτοιες «ευκαιρίες», «πολυτέλειες» ενεργοποίησης των ανθρώπων και συγκρότησης των κοινοτήτων τους  για να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τα ζητήματά τους. Σάμπως ο κόσμος μας να χωρά μονάχα τακτοποιημένα στενά ρυάκια, ασφυκτικές δομές, σχέσεις και προδιαγεγραμμένες πορείες ως φυσική απόρροια του «θαυμαστού νέου κόσμου» που επιβάλλεται ως τρόπος ζωής και σκέψης πανταχόθεν. Εξάλλου υποψιαζόμαστε όλο και  περισσότερο πως το να σκέφτεσαι και να δρας «διαφορετικά», σε καθιστά επικίνδυνο.
Διαβάστε τη συνέχεια του άθρου στο Νόστιμον Ήμαρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: